Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ένταξη του παράκτιου περιπολικού Αμμόχωστος στο Πολεμικό Ναυτικό της Κύπρου την Ημέρα του Αγίου Νικολάου


Την 06η Δεκεμβρίου 2014, η Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε στην Ναυτική Βάση «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», στο Μαρί, τoν επίσημο εορτασμό του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Ναυτικού.

Στην συνέχεια, ακολούθησε η τελετή ένταξης του Παράκτιου Περιπολικού Πλοίου «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ» στο Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς.


Κατα την διάρκεια της τελετής ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε πως: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για τον εορτασμό του Προστάτη του Ναυτικού, του Αγίου Νικολάου αλλά και για την τελετή ένταξης στις δυνάμεις του Ναυτικού, του Περιπολικού «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ». 

Ο φετινός εορτασμός του Αγίου Νικολάου πραγματοποιείται, δυστυχώς, υπό το φως των απαράδεκτων προκλήσεων της Τουρκίας εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι καλά γνωστό, απάντα σ’ αυτές τις προκλήσεις προτάσσοντας πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα. Δεν είναι προς το συμφέρον μας - αυτό είναι ξεκάθαρο - να συρθούμε στο δρόμο της στρατιωτικοποίησης του ζητήματος της ενέργειας. Το ίδιο ξεκάθαρο όμως είναι ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει ανοχύρωτη έναντι των οιονδήποτε απειλών. 

Οφείλουμε, συνεπώς, να διαμορφώσουμε σταδιακά τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέπουν να ασκούμε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας εντός της περιοχής ευθύνης μας στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Αυτό, στη πράξη, σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στην προμήθεια των απαραίτητων μέσων, που σε συνδυασμό με στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες με φίλες χώρες, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να πετύχουμε το στόχο αυτό. 

Την ίδια ώρα, πρέπει να πω, ότι οι νέες ενεργειακές προοπτικές της χωράς, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια γενικότερα στην περιοχή μας, επιβάλλουν τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας, που αφορούν και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. 

Οι κίνδυνοι που προέρχονται από την έξαρση της τρομοκρατίας, της πειρατείας, της διάδοσης των μέσων μαζικής καταστροφής, η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, όπως επίσης και ο αυξανόμενος ρόλος που αποκτά η Κύπρος στο τομέα της Έρευνας και Διάσωσης, δημιουργούν νέες προκλήσεις και νέες ανάγκες για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.



Μπροστά στο νέο αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται, ο ρόλος του Ναυτικού είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα αναβαθμισμένος. Μέχρι σήμερα ξέραμε την Εθνική Φρουρά ως ένα κατεξοχήν στρατό ξηράς. Σήμερα οφείλουμε να δούμε ξανά με νέο φακό την αεροναυτική διάσταση και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, ειδικά στη θάλασσα.

Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε σήμερα ένα μικρό άλλα άμεσο και ουσιαστικό βήμα. Εντάσσοντας στις δυνάμεις του Ναυτικού το Περιπολικό «Αμμόχωστος», αναβαθμίζουμε τις δυνατότητες της Δημοκρατίας, για εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για τις οποίες αναφέρθηκα πρωτύτερα.

Θέλω, γι’ αυτό, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το φίλο Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να επισπευσθει η παραχώρηση του «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ» από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στην Εθνική Φρουρά. Από σήμερα το «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ» θα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στις πολλαπλές ανάγκες του Ναυτικού, εκτελώντας παράλληλα και αποστολές που απαιτούνται επ’ ωφελεία και του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, εφαρμόζοντας στην πράξη τη συνέργεια που επιβάλλεται να υπάρχει μεταξύ κρατικών υπηρεσιών που δρουν σε κοινό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναύτες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σ’ αυτούς που με συνέπεια και υψηλό φρόνημα τιμούν πάντα τη στολή τους. Σ’ αυτούς που πολλές φορές αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές, κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως διαπιστώθηκε και σε πρόσφατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. 



Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχηθώ ολόψυχα «Χρόνια Πολλά», υγεία κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και ο Άγιος Νικόλαος να σας προστατεύει πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: