Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


«Ίδρυση των συλλογών αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ιωάννη Δημητρίου και Αλέξανδρου Ρόστοβιτς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» θα είναι το θέμα της ομιλίας του δρ Βασίλης Χρυσικόπουλος (αρχαιολόγος/αιγυπτιολόγος, Πανεπιστήμιο Lumiere Lyon II) την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19.00, στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).

Στην πολύχρονη έρευνά του σε αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο Β. Χρυσικόπουλος έχει θέσει ως στόχο τη διερεύνηση του «συλλεκτικού ταξιδιού» των δύο ομογενών μέσα από την ιχνηλάτηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους αλλά και της θέσης τους στην πολύμορφη αιγυπτιακή κοινωνία του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Όπως αναφέρει στην περίληψη της ανακοίνωσής του: «Η εντατική επιχειρηματική-κτηματική δραστηριότητα του αλεξανδρινού Δημητρίου στο εύφορο Δέλτα της Αιγύπτου τον κατατάσσει ανάμεσα στους επιτυχημένους «αιγυπτιώτες». Προσωπική του προτίμηση και κλίση ήταν η κατάρτιση συλλογών αρχαιοτήτων. Οι συλλογές Δημητρίου και Ρόστοβιτς περιέχουν ορισμένα από τα πιο εκλεκτά έργα τέχνης σε διεθνές επίπεδο, αποτέλεσμα του προσωπικού γούστου των ίδιων των συλλεκτών αλλά και των συμβούλων τους, μεταξύ των οποίων ο ιατρός-αρχαιοδίφης, Τάσσος Νερούτσος».

Να σημειωθεί, πως τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 1880, στις 4 το απόγευμα, υπογράφεται στο προάστιο Ράμλιο της Αλεξάνδρειας το «Συμβόλαιο Δωρεάς» της συλλογής αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του Ιωάννη Δημητρίου. Την πράξη αυτή θα ακολουθήσει 24 χρόνια αργότερα η δωρεά αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του ομογενούς Αλέξανδρου Ρόστοβιτς από το Κάιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: