Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού


Η Εθνική Φρουρά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού, που καθορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου κάθε έτους, συμμετείχε, με την εθελούσια συνεισφορά των στελεχών, οπλιτών και πολιτικού προσωπικού της και σε συνεργασία με άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, σε διάφορες δράσεις και κοινωφελείς δραστηριότητες.





Για το γεγονός, ο υπουργός άμυνας της Κύπρου  κ. Φωκαΐδης Χριστόφορος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντγου Γεώργιου Μπασιακούλη προχώρησε στις εξής δηλώσεις:

«Είχαμε σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας μέρας εθελοντισμού μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Επίτροπο εθελοντισμού φίλο κ. Γιαννάκη στην παρουσία και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αναγνωρίζουν και προωθούν τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς. Αποτελεί άλλωστε βασικό γνώρισμα των ενόπλων μας δυνάμεων, ο αλτρουισμός και η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.

Γι’ αυτό και πέρα από τον πρωταρχικό στόχο και αποστολή, που είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας της πατρίδας, η Εθνική Φρουρά επιτελεί πλούσιο κοινωνικό έργο. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια γιορτών και επετείων αλλά σχεδόν σε καθημερινή βάση, συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δραστηριοτήτων και αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Ανάμεσα σε πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται είναι:

- Η συνδρομή στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (π.χ. πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές, θεομηνίες).

- Η συνδρομή στο Τμήμα Δασών για τη δασική προστασία με δράσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών.

- Εθελοντικές αιμοδοσίες 

- Διάθεση ιατρικού προσωπικού στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής για κάτοικους ορεινών περιοχών

- Δενδροφυτεύσεις και καθαρισμός παραλιών

- Διάθεση προσωπικού και οχημάτων για μεταφορά και διανομή τροφίμων που συγκεντρώνονται από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε κοινωνικά παντοπωλεία.

- Διάθεση της Στρατιωτικής Μουσικής σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή συναυλίες με την ευκαιρία Εθνικών Επετείων ή τοπικών εορτών σε συνεργασία με δήμους ή κοινότητες.


Θέλω εδώ να προσθέσω ότι φέτος στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του και με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη παγκύπριας εκστρατείας συλλογής τροφίμων.

Στην εκστρατεία συλλογής τροφίμων θα συνδράμουν τόσο το στρατιωτικό όσο και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας σε εθελοντική βάση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν σε κοινωνικά παντοπωλεία σε όλες τις πόλεις μεταξύ 19-22 Δεκεμβρίου 2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια: