Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

50 χρόνια Εθνική Φρουρά


Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, πραγματοποίησε το διήμερο 08 και 09 Δεκεμβρίου 2014, Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές – Προκλήσεις στο Περιβάλλον Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και Μουσική εκδήλωση, στην οποία περιλαμβανόταν και ομιλία με θέμα «Από τον Κυπριακό Στρατό στην Εθνική Φρουρά», αντίστοιχα.

Αναλυτικά, στις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επιστημονική ημερίδα με θέμα «Προοπτικές – Προκλήσεις στο περιβάλλον Ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς.

Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και στην οποία, κατέθεσαν εισηγήσεις ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης και η Αντισυνταγματάρχης Σιοτρόπου Ευαγγελία. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Δρ. Γεώργιος Κέντας.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης.


Στον χαιρετισμό του ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί μια κρίσιμη περιοχή ύψιστης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας.

Γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος, βρισκόμενη ακριβώς στο κέντρο αυτής της περιοχής διατηρούσε πάντα μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση. Και δεν είναι τυχαίο, προφανώς, που από το νησί πέρασαν πολλοί κατακτητές, ενώ και άλλοι τόσοι το επιβουλεύονταν, ακριβώς εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης στην νοτιοανατολική λεκάνη Μεσογείου.

Μέσα στο νέο μεταβαλλόμενο περιβάλλον η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Παρά τη συνέχιση, δυστυχώς, του αναχρονισμού της κατοχής μέρους του εδάφους της, από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση, η Κύπρος τυγχάνει αναγνώρισης από τους εταίρους για το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Η Εθνική Φρουρά, συνέχισε ο κ. Φωκαίδης, διατηρεί ως βασικό ρόλο και αποστολή την αποτροπή οιασδήποτε απειλής από βορρά, όμως την ίδια ώρα, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τις νέου τύπου απειλές, προωθώντας παράλληλα τον στόχο για προαγωγή της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Προς αυτή τη κατεύθυνση απαιτείται ασφαλώς ένα ολοκληρωμένος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα μας επιτρέψει να ασκούμε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας εντός της περιοχής ευθύνης μας στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο».

Αναφερόμενος στον φετινό προϋπολογισμό, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι αντανακλά ακριβώς την νέες προτεραιότητες που έχουμε θέση για τις ένοπλες δυνάμεις και σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην ανάγκη προμήθειας με τα απαραίτητα μέσα που έχουν να κάνουν με τις νέες προκλήσεις.
Κλείνοντας, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως αξιοποιώντας τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πρώτη φορά τη γεωγραφία προς όφελος δικών μας συμφερόντων και να τη θέσουμε στην υπηρεσία των δικών μας στρατηγικών διεκδικήσεων.


Στις 9 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΕΦ στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, καλλιτεχνική εκδήλωση στην οποία συμμετείχε η ΣΜΕΦ μαζί με την χορωδία «ΓΕΝΕΣΙΣ».
Στην εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδος, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι, έγινε επίσης παρουσίαση της μελέτης από τον Δρα Άγγελο Χρυσοστόμου, με θέμα «Από τον Κυπριακό Στρατό στην Εθνική Φρουρά».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης, ανέφερε ότι «η Εθνική Φρουρά από την πρώτη στιγμή ταυτίστηκε με τις αγωνίες και τις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ελευθερίας, ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.

Η επέτειος των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, βρίσκει, δυστυχώς, το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας να τελεί ακόμα υπό τουρκική κατοχή, με τα τετελεσμένα της εισβολής του 1974 να εξακολουθούν να συντηρούν ακόμα στην Κύπρο τον μεγαλύτερο ιστορικό και πολιτικό αναχρονισμό στην Ευρώπη, με την παράνομη κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ένωση. 


Γι’ αυτό το λόγο και για όσο καιρό συνεχίζεται αυτός ο αναχρονισμός, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να αποτελεί τον κύριο παράγοντα αποτροπής οιασδήποτε νέας επιβουλής. Αυτή η αποτρεπτική ισχύς αποτελεί πάντοτε και ένα επιπρόσθετο όπλο που ενισχύει πολιτικά τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας. Ένα όπλο προς όφελος της ειρήνης. Ένα όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε μαζί με όλους τους συντελεστές ισχύος που διαθέτουμε με στόχο να πετύχουμε τον υπέρτατο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από μια έντιμη, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού Προβλήματος».

«Την ίδια ώρα βεβαίως», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, «η Εθνική Φρουρά αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Η προσαρμογή αυτή στα νέα δεδομένα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας την αποστολή τους και να ενισχύσουν το ρόλο τους ως παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων και αλλαγών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιδόθηκαν τιμητικές αναμνηστικές πλακέτες στους παρουσιαστές Πέτρο Κωνσταντίνου και Αθηνά Τυρίμου, στον κύριο ομιλητή της της εκδήλωσης Δρα Άγγελο Χρυσοστόμου και στην Μαέστρο της χορωδίας «ΓΕΝΕΣΙΣ» Γιάννα Θαλασσινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: