Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλη Βρετανία: Αναζητώντας στρατιώτες...


Παρόλο που η Μεγάλη Βρετανία ανήκει στο club των ισχυρών κρατών του κόσμου, αντιμετωπίζει αρκετά θέματα εθνικής ασφαλείας. Αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, αντιμετώπιση της Αλ-Σαμπάμπ στην Σομαλία, υπεράσπιση των Φώκλαντς απο τους Αργεντινούς, ενεργή συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές είναι μερικές απο τις υποχρεώσεις για την εθνική της ασφάλεια που πρέπει να φέρει εις πέρας επιτυχώς η Γηραιά Αλβιώνα, όμως με πόσο προσωπικό;

Όπως δημοσίευσε πρόσφατα η επιτροπή άμυνάς και ασφάλειας της Βουλής των κοινοτήτων η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στρατολόγησης νέων στελεχών. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση τονίζει πως το τελευταίο 12μηνο στρατολογήθηκαν μόνο 6.910 στελέχη απο τους 9.580 που ήταν ο στόχος, ενώ, μόνο 2.380 έχουν δηλώσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής απο τους 3.480 άτομα που προβλέπονταν.

Επίσης, η εικόνα που παρουσιάζει το Βασιλικό ναυτικό και η περίφημη RAF δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Το βασιλικό ναυτικό μέχρι το 2020 δεν θα έχει έτοιμο νέο αεροπλανοφόρο, κάτι το οποίο επείγει και έχει ήδη καθυστερήσει. Ενώ, η RAF παρατάσσει λιγότερο αριθμό μαχητικών συγκριτικά με αυτά που παρέτασσε στους αιθέρες, τουλάχιστον μιας δεκαετίας πριν.

Το ανακοινωθέν τονίζει ότι: «σε μια ενδεχόμενη θερμή συμπλοκή του ΝΑΤΟ  και της Ρωσίας θα είχε ως αποτέλεσμα την υπερίσχυση της Ρωσίας έναντι των δυνάμεων της Βρετανίας. Για αυτό τον λόγο, βραχυπρόθεσμα, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους μάχεσθαι σε τακτικό επίπεδο και να προμηθευτούμε νέα οπλικά συστήματα, που να υπερισχύουν αυτά των δυνητικών αντιπάλων μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: