Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Εκπαιδευτικά μαθήματα Παλλαϊκής - πολιτικής άμυνας στον Πολύγυρου


Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση για το 2017 των Τοπικών Μονάδων Πολιτικής – Παλλαϊκής Άμυνας της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας Πολύγυρου, με συμμετοχή 400 και πλέον, ανδρών και γυναικών, από την περιοχή οι οποίοι/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εκπαίδευση την Κυριακή που μας πέρασε.

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χαλκιδικής συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην οργάνωση – σύσταση, στελέχωση και στην εκπαίδευση των μονάδων αυτών ανταποκρινόμενη άμεσα στο σχετικό αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την Δ/ΝΣΗ Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από μέλη των ΛΕΦΕΔ, ΣΕΑΝ Ν Χαλκιδικής και τέλος από την ΕΟΔ Ν Χαλκιδικής.


Οι μονάδες οι οποίες εκπαιδεύτηκαν είναι : ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ – ΤΑΞΙΑΡΧΗ – ΒΡΑΣΤΑΜΩΝ – ΟΡΜΥΛΙΑΣ – ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΚΑΛΥΒΩΝ .

Οι μονάδες αυτές έχουν φυσική ηγεσία ( αξιωματικούς – υπαξιωματικούς / διοικητές – διμοιρίτες – ομαδάρχες ) η όποια κατά την διάρκεια εκπαίδευσης και κινητοποίησης τηρείτε απαρέγκλιτα.

Τα μελή των μονάδων εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα πολιτικής - παλαικής άμυνας, πυρόσβεσης - πυροπροστασίας, πρώτων βοηθειών - διάσωσης, βασικές αρχές όπλων μαζικής καταστροφής και φορητών όπλων της ΕΛ.ΑΣ και του Ε.Σ. Η όλη διαδικασία συγκρότησης, εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των μονάδων πραγματοποιείται στα πλαίσια των Νόμων Ν.Δ. 17/1974 και Ν.2641/1998, η αρμοδία κατά τον νόμο υπεύθυνη υπηρεσία είναι η Ελληνική Αστυνομία.


Στην εκπαίδευση παραβρέθηκαν : Ο Αστυνομικός διευθυντής Πολυγύρου – Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ Γιάννης Γιώργου – Ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ Χρήστος Βορδός - Ο Αν Διοικητής του Α.Τ. Πολυγύρου – Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ν Χαλκιδικής – Ο Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Ο Πρόεδρος της ΕΟΔ Χαλκιδικής κ. Δαλαμπίρας – αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου Πολυγύρου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για  θέματα Παλλαικής Άμυνας.


Το Αυτοτελές Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών της Κεντρικής Περιφέρειας Μακεδονίας (ΠΑΜ– ΠΣΕΑ) κατά το μέρος που αφορά στη διαμόρφωση, τη
λειτουργία και τις αρμοδιότητές του, διέπεται από τις κείμενες κάθε φορά ειδικές
διατάξεις.
Ειδικότερα στις αρμοδιότητες του τμήματος υπάγονται ιδίως:
α.Η σχεδίαση και ο προγραμματισμός που αναφέρεται στην οργάνωση προπαρασκευή
και κινητοποίηση των Πολιτικών Δυνάμεων, προς επιβίωση στον πόλεμο ή την
αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην ειρήνη και συμβολή αυτών στην Εθνική Άμυνα,
η οποία εξασφαλίζεται δια της Πολιτικής Κινητοποίησης και της Πολιτικής Άμυνας.
β.Η εισήγηση για τις ενδεδειγμένες μεθόδους χειρισμού θεμάτων και μέτρων της
πολιτικής σχεδίασης έκτακτης ανάγκης.
γ.Ο συντονισμός και η κατεύθυνση των ενεργειών όλων γενικώς των υπηρεσιών της
Περιφέρειας για την επίτευξη των επιταγών της σχεδίασης έκτακτης ανάγκης.
δ.Η συγκρότηση μικτών επιτροπών και ομάδων εργασίας με συμμετοχή αξιωματικών
των σωμάτων ασφαλείας για τη μελέτη και τον προγραμματισμό διαφόρων θεμάτων,
που έχουν σχέση με την πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση κήρυξης
πολιτικής κινητοποίησης.
ε.Η έκδοση ατομικών προσκλήσεων σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης.
2. Συστήνεται Γραφείο Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων
Αναγκών (ΠΑΜ ΠΣΕΑ) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, εκτός της έδρας. Στο Γραφείο
αυτό θα ασκούνται σε τοπικό επίπεδο οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος
Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ ΠΣΕΑ).


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΕΦΕΔ Χαλκιδικής: «Η συμμέτοχη εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον από πλευράς των εκπαιδευόμενων μεγάλο.
Τελικά δεν είναι τίποτα τυχαίο, οι άνθρωποι που κατοικούν σ΄αυτά τα χώματα νοιάζονται για την πατρίδα, ενδιαφέρονται, προσφέρονται και προσφέρουν.

Θα μοιραστούμε μαζί σας τα λογία ενός από τους μεγαλύτερους εκπαιδευομένους « . . . . . μη έχοντας στρατό στην περιοχή μας πάντοτε ένοιωθα σαν αφύλαχτος κήπος σαν . . . . . κοτέτσι δίχως κόκορα να το προσέχει . . . . . ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΚΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ . . . . ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ . . . όπως πρέπει . . . ».

Συγχαίρουμε από την πλευρά μας όλους όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο και ιδιαιτέρως τον Αν Δ/κτη του Α Τ Πολύγυρου κ. Π. και τον αρμόδιο υπαξιωματικό κ. Ι. για τον επαγγελματισμό τους και για το ενδιαφέρον τους. Χωρίς την δική τους υπέρβαση όσο σε χρόνο τόσο και σε κόπο δεν θα υπήρχε το αποτέλεσμα που επετεύχθηκε.

Κλείνοντας ενημερώνουμε όλα τα μέλη των Μονάδων Πολιτικής – Παλλαϊκής Άμυνας ότι όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Λέσχης μας είναι ανοιχτές για όλους και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι».






Δεν υπάρχουν σχόλια: