Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Jorge Valdivia: Ο Χιλιανός "μάγος" που ποτέ δεν είδε η Ευρώπη



Δημήτρης Βαρσάνης


Δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα η Χιλή κατευθύνθηκε στο πρωτάθλημα Under 20 της Νοτίου Αμερικής. Στις ημέρες που προηγήθηκαν της διοργάνωσης, ο Τύπος της Χιλής μιλούσε για μια χρυσή γενιά που θα τους οδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.



Η ομάδα περιελάμβανε τους Claudio Bravo, Mark González και αναμφισβήτητα το αστέρι όλων Jorge Valdivia. Ένας ντεμοντέ κοντόχοντρος πλέι μέικερ, ο Valdivia αναμενόταν να πάει στην Ευρώπη και να ακολουθήσει τα χνάρια θρύλων της Χιλής όπως ο Marcelo Salas και ο Iván Zamorano.



Όμως ο παίκτης με το παρατσούκλι "El Mago" θα παίξει μόνο 14 φορές στην Ευρώπη σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του και μόνο πέντε σε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εντάχθηκε στη Rayo Vallecano στην Ισπανία με τη μορφή του δανεισμού και έπειτα ακολούθησε η Servette της Γενεύης στην Ελβετία, πριν επιστρέψει στη Νότια Αμερική σε ηλικία 21 ετών και να μην επανέλθει ποτέ ξανά στην Ευρώπη για έναν άλλο ευρωπαϊκό σύλλογο.

Λίγο πριν τον τελικό του Copa América του 2015 εναντίον της Αργεντινής, ο Sergio Agüero δεν ξεχώρισε τα Ευρωπαϊκά αστέρια του Alexis Sánchez και του Arturo Vidal ως κύριες απειλές για την Αργεντινή, αλλά τον Jorge Valdivia επειδή ήταν ο "παίκτης που δημιουργούσε τα πράγματα στη μεσαία γραμμή".



Στη Χιλή είχαν μεγάλη πίστη στην ικανότητα του Valdivia. Λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, το αφεντικό της Χιλής και τώρα προπονητής της Sevilla Jorge Sampaoli επαίνεσε το εγκώμιο του Valdivia αποκαλώντας τον "ένα αναντικατάστατο ταλέντο". "Αυτή τη στιγμή αυτός είναι το κλειδί για το είδος του ποδοσφαίρου που παίζουμε γιατί είναι μια ξεχωριστή κλάσση, όπως ο Messi για την Αργεντινή, ο Ronaldo για την Πορτογαλία και ο Ribéry για τη Γαλλία. Εμείς τον χρειαζόμαστε στα καλύτερά του, " δήλωσε ο Sampaoli.



Στο Copa América του 2015, ο μικροσκοπικός Χιλιανός ήταν στην καλύτερή του κατάσταση με τον καλύτερο αγώνα του να έρχεται ενάντια στη πρωταθλήτρια Ουρουγουάη στον προημιτελικό. Στο είδος των επίμονων παιχνιδιών που όλοι οι πρωταθλητές πρέπει να προχωρούν ο Valdivia ήταν το λαμπρό φως του αγώνα. Κέρδισε επάξια το βραβείο του "Man of the Match". Στο τέλος της εβδομάδας ο Valdivia σήκωνε το τρόπαιο στο Σαντιάγο, μια ανταμοιβή για μια μοναδική καριέρα που έχει παρακαμφθεί με κάποιο τρόπο σχεδόν κάθε επαφή με το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Γιατί λοιπόν δεν λειτούργησε η περίπτωση του Valdivia στην Ευρώπη;



Οι σύλλογοι ενδεχομένως να αποθαρρύνονται από την αινιγματική προσωπικότητά του. Αυτός δεν ήταν πάντα γνωστός για το χαρακτήρα του εκτός γηπέδου. Γνωστός για την απειθαρχία στα νιάτα του, το 2007 είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση σε δύο σερβιτόρες κατά τη διάρκεια του τουρνουά του Copa América. Ήταν γνωστό ότι ήταν ο πρωτεργάτης σε ένα κακόφημο γεγονός στη χώρα καταγωγής του, γνωστό ως "El Bautizazo" όπου αυτός και τέσσερις συμπαίκτες του στη Χιλή εμφανίστηκαν μεθυσμένοι στη προπόνηση και έμειναν έξω λόγω τιμωρίας στον επόμενο αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Χιλή ηττήθηκε με 4-0 στην Ουρουγουάη.



Σε αντίθεση με το συμπαίκτη του στη Colo-Colo Matías Fernández (τώρα στη Milan και στο παρελθόν σε Villareal, Sporting Lisbon και Fiorentina) ο Valdivia δέχτηκε να κινηθεί μέσα στη Νότια Αμερική για τη Βραζιλιάνικη Palmeiras. Σε εκείνο το σημείο ήταν το ακριβότερο ποσό που καταβλήθηκε για έναν ξένο ποδοσφαιριστής. Ο Valdivia επίβαλε το ταλέντο του στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Οι συγκρίσεις με το μεγάλο Diego Maradona ήταν κοινές. Ο "El Mago" είχε ένα παρόμοιο χαμηλό κέντρο βάρους που του επέτρεπε να ξεφεύγει σαν φάντασμα από τον προσωπικό του αντίπαλο. Ακόμα είχε την ορατότητα και την τεχνική τελειότητα που χαρακτηρίζει ένα κλασσικό δεκάρι. Η Palmeiras κατέκτησε το Campeonato Paulista το 2008 με τον Valdivia να είναι στο κέντρο των πάντων. Ο εντυπωσιασμένος Pele δήλωσε:"Ο Valdivia είναι ο καλύτερος παίκτης όλων. Είναι το μεγάλο αστέρι στη Βραζιλία".



Στα 25 η Ευρώπη έμοιαζε με έναν λογικό προορισμό για τον Valdivia, αλλά επέλεξε να κινηθεί στην Al Ain των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς υπέγραψε ένα συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Φάνηκε να είναι ένα πισωγύρισμα στην καριέρα του αν και οικονομικά έμεινε ευχαριστημένος. Ενώ η Ευρώπη στερήθηκε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον Valdivia σε πλήρη ροή, άφησε μια βαθιά επίδραση στο ποδόσφαιρο των ΗΑΕ.



Στη Μέση Ανατολή ήταν αναζωογονητικό για τους οπαδούς να βλέπουν τον Valdivia κάθε εβδομάδα. Ψηφίστηκε ο πιο πολύτιμος παίκτης στο πρωτάθλημα το 2009. Αν και για δύο χρονιές μόνο στην Al-Ain ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου. Δύο χρόνια αργότερα και στα 27 του, ο Valdivia επέλεξε να επιστρέψει στην Palmeiras όπου έγινε ο πολυαγαπημένος αρχηγός του κλαμπ.

Ενώ είναι δυνατό να παρακολουθείς οποιοδήποτε παιχνίδι στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες παράνομα ή μη, είναι απίθανο να υπάρχουν πολλοί Ευρωπαϊοι οπαδοί να τον βλέπουν ζωντανά στη Βραζιλία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να βασιστείς σε ένα Διεθνές τουρνουά για να απολαύσεις αυτό το αινιγματικό ταλέντο.



Ο Valdivia ήταν πάντα παρών σε αυτή τη χρυσή γενιά του Χιλιανού ποδοσφαίρου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, ο Marcelo Bielsa στη Χιλή συνάρπασε με το ανορθόδοξο επιθετικό ποδόσφαιρο του. Ο Valdivia έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά στη κορυφή λόγω ενός τραυματισμού του Humberto Suazo, αλλά όταν πήγε στη προτιμώμενη θέση του στο δεύτερο αγώνα με την Ελβετία ο Valdivia άλλαξε το παιχνίδι.

Ερχόμενος από τον πάγκο έσπασε στα δύο την άμυνα της Ελβετίας με μια μπαλιά, o Esteban Paredes πέρασε το τερματοφύλακα και βρήκε τον Mark González για να βάλει το μοναδικό γκολ του αγώνα. Η νίκη επί των Ελβετών κατέληξε να είναι το αποφασιστικό αποτέλεσμα στον όμιλο καθώς η Χιλή προχώρησε στα στάδια των νοκ-άουτ.



Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 η Χιλή ήταν και πάλι μια ανάσα φρέσκου αέρα στο τουρνουά με το πολύ επιθετικό παιχνίδι της. Ο Valdivia σκόραρε στο 14' στο πρώτο του αγώνα με ένα αριστεροπόδαρο σουτ στην επάνω γωνία του τέρματος της Αυστραλίας. Οι επιπτώσεις του στο υπόλοιπο του τουρνουά περιορίστηκαν σε εμφανίσεις ως αλλαγή, μιας και η Χιλή κινήθηκε σε μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Αυτό ήταν κατανοητό δεδομένου ότι έπρεπε να παίξει με την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Βραζιλία εν συνεχεία, αλλά αναρωτιέται κανείς αν θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά με τους οικοδεσπότες, μιας και η Χιλή αποκλείστηκε στα πέναλτι.

Ωστόσο στο Copa América του 2015 η Χιλή καθαίρεσε το 3-5-2 με το οποίο έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο για το 4-3-1-2. Η αλλαγή σχηματισμού ταίριαξε τέλεια τον Valdivia στο σύστημα. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια τακτική μαεστρία με επίκεντρο τον Valdivia.



Μετά το τουρνουά, ο πιο ώριμος Valdivia ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει για την Al-Wahda στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτοντας για άλλη μια φορά τον πειρασμό του να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Λάμβανε ένα μεγάλο μισθό και προφανώς το απολάμβανε στη Μέση Ανατολή. Όμως με τον τρόπο που αποφεύγεται η συγκεκριμένη Ήπειρος αυτός ο φανταστικός παίκτης έχει σχεδόν ξεχαστεί εντελώς.



Σε εκείνους που τον έχουν παρακολουθήσει με φειδώ, ήταν σαν ένα μυθικός παίκτης στο μυαλό τους μόνο και μόνο επειδή δεν τον βλέπουμε κάθε εβδομάδα παρά μόνο σε κάθε Μουντιάλ. Ενώ υπάρχχει  το πλεονέκτημα του YouTube για να παρακολουθείς τις δεξιότητες του Valdivia του, παίζεται πάρα πολύ ποδόσφαιρο αλλού που ένας παίκτης σαν κι αυτόν εξασθενίζει σε μια σχετική αφάνεια του στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι παίκτες αρπάζονται από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ σε νεαρή ηλικία, αυτό έκανε τον Valdivia μια αρκετά μοναδική περίπτωση. Ένας φανταστικός παίκτης έξω από τη πιο κυρίαρχη Ήπειρο του κόσμου.

Ενώ ο μόνος λόγος που πολλοί παίκτες πάνε στην Κίνα είναι ο οικονομικός, είναι υγιές να έχουμε ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου εκτός Ευρώπης. Επειδή κάθε τόσο συχνά, υπάρχει ένας παίκτης ή δύο, όπως Valdivia ο οποίος σας αναγκάζει να αναθεωρήσει οποιεσδήποτε προκαταλήψεις που παίζεται όλο το καλύτερο ποδόσφαιρο στην κορυφή λίγες πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: