Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Που χάθηκες εσύ: Royston Drenthe


Δημήτρης Βαρσάνης



Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν συχνά οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι να παίρνουν μεταγραφή σε μια μεγάλη ομάδα από τη στιγμή που κάνουν μια καλή χρονιά, μόνο τότε να αποτυγχάνουν παταγωδώς με το νέο ύψος προσδοκιών που στέκονται επάνω τους. Αυτό ακριβώς είναι το λάθος που έκανε και ο Royston Drenthe.

Η μεταγραφή του στη Real Madrid ήταν ένα βήμα πάρα πολύ σύντομο και σε συνδυασμό με την κακή στάση του, αποδείχθηκε τελικά ότι είναι η πτώση μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας.



Ο Drenthe γεννήθηκε στο Ρότερνταμ και όπως κάθε νεαρός Ολλανδός που γεννιέται στην πόλη, η φιλοδοξία του ήταν να παίξει για την Feyenoord, ένας από τους παραδοσιακούς "γίγαντες" του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Αρχικά ξεκίνησε στις ακαδημίες του συλλόγου μέχρι στα 16 του όταν στάλθηκε δανεικός στην Excelsior στη δεύτερη κατηγορία για να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μετά από δυο χρονιές ως δανεικός, ο Drenthe πήρε την ευκαιρία του στη πρώτη ομάδα της Feyenoord κάτω από το προπονητή Erwin Koeman (αδελφός του Ronald και γιος του Martin).

Με τις μακρές αποστάσεις του και το φαύλο αριστερό πόδι του, άρχισαν αμέσως οι συγκρίσεις με τον θρυλικό μέσο Edgar Davids αν και η εντυπωσιακή ταχύτητα του Drenthe σήμαινε ότι χρησιμοποιόνταν είτε ως αριστερό μπακ είτε ώς αριστερό εξτρέμ.



Η επαναστατική του χρονιά στη Feyenoord έδωσε στον Drenthe μια κλήση στην Under 21 της Ολλανδίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2007, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στα πάτρια εδάφη τους. Αυτό αποδείχθηκε ότι είναι η πλατφόρμα του Drenthe που εμφανίστηκε στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι υπέροχες εμφανίσεις του βοήθησαν την Ολλανδία να πάρει το τρόπαιο και ανακηρύχθηκε ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά.



Αυτό το βραβείο σήμαινε ότι είχε ενταχθεί σε μια αποκλειστική λίστα που περιελάμβανε φημισμένους μεγάλους παίκτες όπως ο Andrea Pirlo, ο Luis Figo και Petr Cech. Φυσικά πολλές από τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης άρχισαν να τον σημειώνουν στην λίστα τους. Μία από αυτές ήταν η Real Madrid. Ενώ πολλοί άνθρωποι στην Ολλανδία σκέφτηκαν ότι ο Drenthe θα προτιμήσει να συνεχίσει την ανάπτυξη του στη Feyenoord και να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία και χρόνο συμμετοχής, αλλά η δυνατότητα να παίξει για ένα σύλλογο του αναστήματος της Real Madrid αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για τον Drenthe να την αγνοήσει. Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε άμεσα κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού για ένα ποσό της τάξης των 14 εκατομμυρίων ευρώ.



Με τις προσδοκίες να είναι πάντα υψηλές όταν πρόκειται να φορέσει κάποιος την άσπρη φανέλα της Real Madrid, ο Drenthe έπρεπε να δώσει μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση για να πάρει τους οπαδούς στο πλευρό του. Αυτό ακριβώς έκανε πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του εναντίον της Sevilla στο Ισπανικό Super Cup σκοράροντας με ένα εκπληκτικό σουτ. Δυστυχώς για τον Drenthe η πρώτη λάμψη ήταν μόνο μια αναλαμπή σε μια αρκετά λησμονήσιμη περίοδο στην Ισπανική πρωτεύουσα. Καθώς ο καιρός άρχισε να περνάει, οι εμφανώς ανυπόμονοι οπαδοί της Real ήταν όλο και περισσότερο ενοχλημένοι με τις μέτριες επιδόσεις του Drenthe και άρχισαν να τον γιουχάρουν κατά τη διάρκεια των συνεχών μειωμένων εμφανίσεων του.



Στην πραγματικότητα ρωτήστε κάθε οπαδό της Real Madrid για τον Royston Drenthe και θα θυμούνται όλοι μια συγκεκριμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου του στο σύλλογο. Αυτή ήταν κατά τη διάρκεια ενός El Clasico κόντρα στη Barcelona στο Camp Nou τη σεζόν 2008-09. Στις δύο προηγούμενες χρονιές η Real είχε καταφέρει να κυριαρχήσει στις συναντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων και ήταν αήττητη στα πέντε παιχνίδια εναντίον των μισητών αντιπάλων τους.

Όμως εκείνη η ομάδα της Barca ήταν διαφορετική. Υπό την καθοδήγηση του Pep Guardiola, η Barca άρχισε να δείχνει σημάδια μιας θρυλικής ομάδας. Ήταν το μεγάλο φαβορί για να σταματήσει άσχημο σερί τους απέναντι σε ένα σύνολο που είχε πολύ μικρή αυτοπεποίθηση και ήταν πληγωμένη με προβλήματα τραυματισμών. Αυτό σήμαινε ότι αναγκαστικά ξεκινήσε στον αγώνα ο Drenthe. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρηση, η Real μπήκε για να αμυνθεί και να χτυπήσει τη Barca στην αντεπίθεση.

Η τακτική τους έβαινε καλώς και στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου ο Drenthe βγήκε τετ α τετ με τον Victor Valdes. Η σκηνή είχε οριστεί για τον Drenthe να χαράξει το όνομά του στο El Clasico όμως αντιθέτως το τελείωμα του ήταν αδύναμο και σώθηκε από τον Valdes. Η Barca εν τέλει κέρδισε με 2-0 εκείνο το βράδυ. Θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι το συγκεκριμένο γκολ θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας της Barca. Ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο: αυτό το γκολ σίγουρα θα άλλαζε την πορεία στις τύχες του Drenthe. Αντ 'αυτού εκείνη η στιγμή ήρθε για να καθορίσει την καριέρα του Drenthe στο σύνολό της.



Σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την καριέρα του, ο Drenthe μετακόμισε στη νεοφώτιστη Hercules ως δανεικός το 2010. Αρχικά τα σημάδια άρχισαν να δείχνουν ότι σε ένα λιγότερο ασταθές και απαιτητικό περιβάλλον ο Drenthe θα επαναφέρει τη καριέρα του στο προσκήνιο. Οι εμφανίσεις του επαινέθηκαν από τον Ισπανικό Τύπο, ο οποίος ανέφερε ότι τελικά δείχνει την ωριμότητα που προηγουμένως του έλειπε. Ακόμη έλαβε κάποια λύτρωση όταν ήρθε πίσω στον εφιάλτη του Camp Nou και βοήθησε την Hercules να πάρει ένα από τα πιο συγκλονιστικά αποτελέσματα στο Ισπανικό ποδόσφαιρο. Δύο τέρματα από τον Παραγουανό Nelson Valdes συνείσφεραν στο να πάρει μια νίκη με 2-0 απέναντι σε μια ομάδα της Barca που διατηρούσε ένα αήττητο για πάνω από ένα χρόνο στην έδρα της.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο Drenthe δεν μπορούσε να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο μιας και η φόρμα του έπεσε δραστικά. Επιπλέον το πρότζεκτ της Hercules κατέρρευσε εντελώς, καθώς ο σύλλογος κρίθηκε σε οικονομική δυσχέρεια πριν υποκύψει στον υποβιβασμό της στο τέλος της σεζόν. Ο Drenthe υβρίστηκε τόσο από το σύλλογο όσο και από τους οπαδούς ως "φραγκοφονιάς" στα μέσα της χρονιάς μετά από μια διαμάχη για μη καταβληθέντες μισθούς. Είτε αυτό ήταν δίκαιο είτε όχι για τον Drenthe, η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά εμφανίστηκε η απογοήτευση όταν έμοιαζαν ότι τα πράγματα θα έπαιρναν το δρόμο τους.



Πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουν να αναβιώσουν την καριέρα του Drenthe, ο David Moyes και η Everton πήραν το ρίσκο και τον υπέγραψαν με τη μορφή του δανεισμού. Μια ακόμη ευκαιρία για τον Drenthe ακόμη κι αν δεν το άξιζε ιδιαίτερα. Εκεί θα μπορούσε να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος του, να ηρεμήσει και να εδραιωθεί σε μια μεγάλη ομάδα και σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Οι εμφανίσεις του ήταν κάτω του μετρίου το λιγότερο.



Επιπλέον μια σειρά από πειθαρχικά ζητήματα και έναν άσχημο τρόπο ζωής του έκαναν τα πράγματα χειρότερα και αυτά τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, όταν ο Drenthe άργησε να πάει στη προπόνηση όχι μία, αλλά δύο φορές μπροστά από το κρίσιμο ημιτελικό του FA Cup με τη Liverpool. Ήταν η τελευταία βολή και η Everton αποφάσισε να μην κάνει την κίνηση του δανεισμού του μόνιμη.

Στη συνέχεια ο Drenthe υποστήριξε ότι:"Ζούσα σε ένα διαφορετικό κόσμο και συνειδητοποιώ ότι τα κατέστρεψα όλα από μόνος μου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ανάγκασα την Everton να μην με πάρει, ένα από τα πιο φανταστικό κλαμπ στην Premier League. Η στάση μου και η κακή νοοτροπία είναι οι λόγοι που κατέστρεψαν την καριέρα μου εκεί".



Μετά από την περίοδό του στην Everton ο Drenthe έκανε αρκετές θητείες σε κλαμπ σε όλο τον κόσμο, οι οποίες απέδωσαν τίποτε άλλο εκτός από την επιβεβαίωση ότι ο Drenthe ποτέ δεν θα γίνει ένας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου. Η συγκεκριμένη μη λαμπρή λίστα συλλόγων  περιλάμβανε τη Ρωσική Alania Vladikavkaz, τη Reading, τη Sheffield Wednesday και τη Τουρκική Kayseri Erciyespor. Υπήρχε ακόμη και η συνήθης κίνηση προς την περιοχή του Αραβικού Κόλπου, ένας προορισμός που φαίνεται δημοφιλής για τους παίκτες που πέφτουν από ψηλά. Όμως η θητεία του στη Bani Yas των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τελείωσε προβλέψιμα ύστερα από μόλις λίγους μήνες.



Προς το παρόν ως ένας ελεύθερος ποδοσφαιριστής η καριέρα του Drenthe διαγράφηκε. Στα 29 του θα έπρεπε να καθιερωθεί ως ένα αστέρι του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αντ 'αυτού από ένα από τα πιο "hot" ταλέντα κινήθηκε στη πλήρη αφάνεια. Ο Royston Drenthe πρέπει να κατηγορεί μόνο τον εαυτό του για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: