Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Το σήμα της εβδομάδας: Fortuna Sittard

 

Δημήτρης Βαρσάνης


Κρυμμένη στη Νοτιότερη επαρχία της Ολλανδίας του Limburg και μερικές ώρες απόσταση με το αυτοκίνητο από το Αϊντχόβεν, το Γκλάντμπαχ και τις Βρυξέλλες, η μικρή πόλη του Σιτάρντ είναι η έδρα του συλλόγου της Eerste Divisie Fortuna Sittard.

Το σήμα προαναγγέλλει ένα λευκό άγγελο σαν φιγούρα που η ταυτότητα του αποδείχθηκε δύσκολη να εντοπιστεί. Παρ'όλα αυτά λίγο ψάξιμο μας οδήγησε σε δύο πιθανά σενάρια. Το Σιτάρντ είναι γεμάτο από καθολική ιστορία, με πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια διάσπαρτα γύρω από την πόλη και διάφορες περιοχές του.



Η πόλη είναι το σπίτι με το παρεκκλήσι της Αγίας Ρόζα, ένας φόρος τιμής στην Περουβιανή καθολική Αγία Ρόζα της Λίμα. Η Αγία είναι η προστάτιδα του Σιτάρντ που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι η ουράνια εικόνα. Εναλλακτικά η εν λόγω κυρία ενδεχομένως να είναι μια αναπαράσταση της μητέρας του Ιησού Μαρία, μιας και η πόλη έχει τη δική της Παναγία.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Fortuna 54 και της Sittardia με τη Fortuna Sittard να φτάνει σε ποικίλους βαθμούς επιτυχίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η Fortuna βρέθηκε στην Eredivisie για μια περίοδο δύο ετών μεταξύ του 1993 και του 1995. Ωστόσο από την αλλαγή του αιώνα ο σύλλογος ταλαιπωρείται από οικονομικά προβλήματα. Το 2009 οι καιροί ήταν τόσο σκληροί που προτάθηκε  μια συγχώνευση με τη γειτονική Roda JC Kerkrade για να σωθεί το κλαμπ.




Η ακαδημία του συλλόγου έχει παράγει επίσης δύο "κοσμήματα" κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας του κλαμπ. Ο Fernando Ricksen ο πρώτος και ο Mark Van Bommel ο δεύτερος που πήγαν και οι δύο μετέπειτα στη PSV Eindhoven, κάτι το κατανοητό λαμβάνοντας υπόψη το πόσο κοντά είναι οι δύο ομάδες γεωγραφικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: