Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ilija Nestorovski: Το καινούργιο Next Big Thing που βγαίνει μέσα από την αβεβαιότητα της Palermo


Δημήτρης Βαρσάνης


Η Palermo μπορεί να χαροπαλεύει στη ζώνη του υποβιβασμού και να είναι στο δρόμο της στην Serie B όμως εξακολουθεί να είναι περήφανη που έχει έναν από τους πιο συναρπαστικούς επιθετικούς στην Ιταλία.  



Ο σύλλογος της Σικελίας που αναγνώρισε το ταλέντο του Luca Toni, έφερε τον Edinson Cavani στην Ευρώπη και παρατήρησε τον Paolo Dybala στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής το έκανε ξανά. Στο πρόσωπο του Ilija Nestorovski η Palermo βλέπει παραγωγικό σκόρερ που είναι βέβαιο ότι θα πωληθεί για ένα πολύ μεγαλό ποσό.

Χωρίς το Σκοπιανό η Palermo θα θεωρούνταν ήδη καταδικασμένη. Ο Nestorovski έχει σκοράρει εννέα φορές και έχει μοιράσει τρεις ασίστ, που σημαίνει ότι εμπλέκεται άμεσα στα 12 από τα 19 γκολ που έχει καταφέρει να βάλει η ομάδα σε 23 αγώνες. Όχι και άσχημα για κάποιον που κόστισε μόλις 500.000 ευρώ από την Inter Zapresic το καλοκαίρι του 2016.




Είναι ένας πραγματικό αρπακτικό στη μεγάλη περιοχή και ειδικός στο τελείωμα με το ένα άγγιγμα. Φυσικά αριστεροπόδαρος, ο Nestorovski είναι πολύ αξιοπρεπής και με το δεξί του. Ακόμη έβαλε και δύο γκολ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά του Ισραήλ και της Ιταλίας με το ασθενέστερο πόδι του. Είναι δυνατός και καλός στον αέρα όμως ταυτόχρονα οραματιστής και εφευρετικός.




Μία από τις πιο όμορφες στιγμές του φέτος ήταν η μεγαλοπρεπής "ραμπόνα" του στον Robin Quaison για να δώσει στη Palermo νωρίς το προβάδισμα κόντρα στη Sassuolo. Εν τέλει υπέστη μια ήττα με 4-1, η οποία λίγο πολύ συνοψίζει τη χρονιά τους μέχρι τώρα όμως ο Nestorovski δεν είναι έτοιμος να παραιτηθεί ακόμα. Την περασμένη Κυριακή έβαλε το μοναδικό γκολ στο κρίσιμο αγώνα απέναντι στη Crotone η οποία ήταν - αρκετά παραδόξως - η πρώτη εντός έδρας νίκη της Palermo αυτή τη χρονιά.




Μικρή έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο ίδιος πήρε το παρατσούκλι "Nestogol" από τους οπαδούς των Rosanero και συγκρίνεται με κορυφαία αστέρια. Ο εκκεντρικός πρόεδρος της Palermo Maurizio Zamparini τον παρομοιάζει με τον Filippo Inzaghi και δεν είναι ο μόνος. "Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Nestorovski είναι πολύ παρόμοια με του Inzaghi" δήλωσε ο Fabrizio Miccoli, ο πρώην αγαπημένος των οπαδών της Palermo.




Είναι απίστευτο ως εκ τούτου το γεγονός ότι ο «νέος Inzaghi» βρισκόταν στα πρόθυρα του να σταματήσει το ποδόσφαιρ τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε ένα μικρό κλαμπ του Σκοπιανικού πρωταθλήματος. Η διαδρομή του Nesterovski στην αναγνώριση ήταν δύσκολη και σε ένα ορισμένο στάδιο η αυτοπεποίθησή του έφτασε κοντά στο μηδέν.




Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά. Το ξεκίνημα του στη Pobeda Prilep (ο σύλλογος της πόλης του)ήταν πολλά υποσχόμενο και το περιβραχιόνιο του αρχηγού δόθηκε στον Nestorovski στα 18 του κιόλας. Αφού σημείωσε 10 γκολ σε 15 αγώνες στην αρχή της σεζόν 2009-10 έγινε εμφανές ότι θα έπαιρνε μεταγραφή και ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του. Ωστόσο ο νεαρός επέλεξε τη Slovacko στην Τσεχία και αποδείχθηκε μια καταστροφική κίνηση.




Παλεύοντας με το εμπόδιο της γλώσσας και μακριά από το σπίτι του, συχνά αγωνιζόταν εκτός θέσης ή έμενε στο πάγκο. Ο Nestorovski δεν μπόρεσε να αφήσει το σημάδι του και ο πατέρας του αργότερα κατηγόρησε την ομάδα του για την άδικη μεταχείριση του επιθετικοί.«Συνέχισαν να μας ζητούν χρήματα» είπε.


Ο Nestorovski σκόραρε μόνο δύο φορές μέσα σε 18 μήνες στη Slovacko πριν μεταβεί σε μια εξίσου απογοητευτική περίοδο δανεισμού στη Viktoria Zizkov. Μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε στα Σκόπια και υπέγραψε μια συμφωνία δανεισμού στην Μέταλουργκ Σκοπίων το κίνητρο του είχε εξαφανιστεί. Ο Nestorovski αισθάνθηκε ότι ποτέ δεν θα γίνει ένας ποδοσφαιριστής και σπατάλησε άλλους 18 μήνες χωρίς να παίζει τακτικά.



Έπειτα έμεινε χωρίς ομάδα το καλοκαίρι του 2013 όταν πήρε απροσδόκητα μια προσφορά να πάει να δοκιμαστεί στην Inter Zapresic, η οποία είχε μόλις υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία της Κροατίας. Ακόμα εκμυστηρεύτηκε στον πατέρα του ότι θα ήταν η τελευταία προσπάθεια του και αν η Zapresic δεν τον έπαιρνε θα σταματούσε στα 23 του. Ευτυχώς ο προπονητής Rajko Magic εντυπωσιάστηκε και αυτό ήταν το σημείο καμπής του. Ένας άνθρωπος που εδώ και καιρό θεωρούνταν μια αποτυχία έγινε ένα αστέρι.




Ο Nestorovski πέτυχε 20 γκολ στην πρώτη του σεζόν στη Zapresic και 24 στη δεύτερη καθώς η ομάδα του επέστρεφε στη κορυφαία κατηγορία. Ενώ μερικοί αμφέβαλαν για την ικανότητα του να προσαρμοστεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο, ο επιθετικός έγινε ακόμη πιο παραγωγικός και έβαλε τα 25 από τα 39 τέρματα της Zapresic τη σεζόν 2015-16. Όχι μόνο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ όμως ήταν και το τρίτο υψηλότερο ποσοστό του στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ο Eduardo σκόραρε 34 φορές για την Dinamo Zagreb το 2007 πριν μετακομίσει στην Arsenal και ο Goran Vlaović πέτυχε 29 γκολ το 1994.




Όμως οι μεγάλοι σύλλογοι στην Κροατία ήταν απρόθυμοι να τον υπογράψουν θεωρώντας τον ντεμοντέ και μονοδιάστατο προς μεγάλη έκπληξη όλων. Ο προπονητής της Zapresic Samir Toplak - ο οποίος εργάστηκε με τον Nestorovski για περισσότερο από δύο χρόνια - ήταν έκπληκτος. "Ο σύλλογος ήταν έτοιμος να τον πουλήσει για 200.000 ευρώ όμως δεν ενδιαφέρονταν. Είναι δική τους απώλεια. Ο Ilija είναι ένας ηγέτης, ένας άντρας γεμάτος αυτοπεποίθηση που ποτέ δεν σταματά να προσπαθεί" δήλωσε ο Toplak.




Σε αντίθεση με τις Dinamo Zagreb και Hajduk Split, η Palermo σπεύδει να αγοράζει καλούς παίκτες σε χαμηλές τιμές. Ο Πρόεδρος Zamparini δεν δίστασε να υπογράψει τον Nestorovski στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, ακόμα και αν ο επιθετικός ήρθε στη Σικελία το καλοκαίρι. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, έγινε σαφές ότι αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα στην ιστορία του συλλόγου, ειδικά αφότου έβαλε ένα υπέροχο γκολ εναντίον του Gianluigi Buffon στις Εθνικές.




Η Napoli ήταν περισσότερο από πρόθυμη να κάνει μια καλή προσφορά για τον παίκτη τον Ιανουάριο. "Ο Nestorovski είναι εξαιρετικός" είπε ο Zamparini στη Corriere dello Sport:"Εύχομαι και άλλοι παίκτες να είναι τόσο πεισματάρηδες και πρόθυμοι να πολεμήσουν. Αξίζει να γίνει αρχηγός. Ο Aurelio De Laurentiis με ρώτησε γι 'αυτόν όμως του είπα να ξανάρθει τον Ιούνιο οπότε υπέγραψε τον Leonardo Pavoletti από τη Genoa. Όμως ο Nestorovski είναι καλύτερος και έχει το χαρακτήρα του Gonzalo Higuain. "


Δεν είναι σαφές αν ο De Laurentiis θα καλέσει και πάλι τον Zamparini το καλοκαίρι όμως ο Nestorovski σίγουρα πρόκειται να είναι ένα από τα πιο "Hot" ονόματα στην μεταγραφική αγορά. Αυτός θα κλείσει τα 27 τον επόμενο μήνα όμως δεν θα πρέπει να σταθεί εις βάρος του. Ο Toni ήταν 28 όταν έφυγε από τη Palermo για την Fiorentina το 2005 και ο εύσωμος επιθετικός επρόκειτο να έκανε μια λαμπρή καριέρα στην Bayern Munich, να μην αναφέρουμε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιταλία το 2006.


Ο Nestorovski δεν θα φτάσει τα ύψη με την Εθνίκη του ομάδα όμως θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στο Champions League την επόμενη χρονιά κάνοντας τον πατέρα του - ο οποίος τον πίστεψε στις σκληρότερες στιγμές του - πολύ περήφανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: