Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Diego Tristan: Η υπέροχη αλλά και βασανισμένη "σαύρα" της Γαλικίας


Δημήτρης Βαρσάνης


Η ιστορία του Diego Tristán είναι μια πολύ κοινή ιστορία, μια που ρημάζει πολυάριθμους παίκτες σε όλες τις εποχές του ποδοσφαίρου.

Εύστοχα κατέχοντας το παρατσούκλι «η σαύρα» για το ολισθηρό στυλ παιχνιδιού του (κυρίως όταν ντρίμπλαρε) ο Ισπανός επιθετικός ήταν κάποτε μεταξύ των πιο "Hot" ονομάτων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, απολαμβάνοντας τα καλύτερα χρόνια του με την Deportivo La Coruna στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Tristán λατρεύτηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου του στην ομάδα της Γαλικίας και έγινε ένα φυλαχτό στην "χρυσή" εποχή του συλλόγου. Ωστόσο η καριέρα του ταλαντούχου επιθετικού πήρε μια απότομη κατηφόρα αφότου έφυγε από τους Herculinos καθώς πάλευε με τους τραυματισμούς και τη φυσική του κατάσταση σε διάφορα κλαμπ σε όλη την Ευρώπη κατά το υπόλοιπο του χρόνου του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Παρά την ταραγμένη μετέπειτα καριέρα του, ο Tristán ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι ενός εντυπωσιακού και δυναμικού συνόλου της Depor. Αποδείχθηκε ότι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς στον κόσμο και τα γκολ του βοήθησαν την ομάδα του να σηκώσει το Copa del Rey το 2002, το σούπερ καπ Ισπανίας το 2002 και σε μικρότερο βαθμό το αξέχαστο ταξίδι μέχρι τα ημιτελικά του Champions League το 2004.



Ο Tristán ξεκίνησε την καριέρα του στη Β' ομάδα της Real Betis πριν μεταβεί στη RCD Mallorca όπου έφτιαξε το όνομά του στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας. Τα δεκαοκτώ γκολ σε 35 εμφανίσεις με τη Mallorca κατά τη διάρκεια της σεζόν 1999-2000 στη La Liga κατέλαβαν την προσοχή των κορυφαίων συλλόγων της Ισπανίας.

Ο πρόεδρος της Real Madrid εκείνη τη χρονική στιγμή Lorenzo Sanz κινήθηκε γρήγορα για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Tristán. Ωστόσο μετά από μια αλλαγή καθεστώτος στα ανώτερα κλιμάκια στο Bernabeu, ο Florentino Pérez πήρε το προεδρικό θρόνο και το Deal με τον Tristán δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μια κίνηση όνειρο σε μια από τις δύο κορυφαίες ομάδες στην Ισπανία έπεσε στο κενό.

Μετά την αποτυχία της μεταγραφής του στη Μαδρίτη, η Deportivo μπήκε στην κούρσα και απέκτησε τον Ισπανό για ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Θα αποδειχθεί ότι ήταν ένα φανταστικό "κτύπημα" υπό την προεδρία του Augusto César Lendoiro. Ο Tristán εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο εννιάρι που είχε τη δύναμη, την ικανότητα και το ταλέντο να σκοράρει με όλους τους δυνατούς τρόπους και αυτό άρχισε να αναγνωρίζεται στο υψηλό επίπεδο της Primera Division.



 Ο Tristán έγινε ένα στιγμιαίο χτύπημα στο σύλλογο της Γαλικίας και παρά τις περιορισμένες ευκαιρίες του κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν (κυρίως επειδή ο Roy Makaay καθοδηγούσε την επιθετική γραμμή) κατάφερε να βάλει 19 γκολ σε 29 εμφανίσεις.

Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα στην καριέρα του στο Riazor ο νεαρός επιθετικός πήρε περισσότερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του το 2002, τελειώνοντας την χρονιά με 21 γκολ σε 35 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα όπως και έξι τέρματα στην Ευρώπη σε μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές του.



Συνοδευόμενος από τους Juan Carlos Valeron, Djalminha, Fran και μυριάδες άλλες επιθετικές επιλογές της Depor, ο Tristán έπαιξε σημαντικό ρόλο στις νίκες επί της Manchester United και της Arsenal στην πρώτη και δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League εκείνη την χρονιά. Τα δύο γκολ του στο Old Trafford έδωσαν τη πρωτιά του ομίλου στη Depor, εμφανίζοντας όλο το ταλέντο και την ικανότητα που είχε προσελκύσει τη Real Madrid.



Έμελλε να είναι η πιο πετυχημένη χρονιά του Ισπανού μιας και του απονεμήθηκε το βραβείο Pichichi γιατί βγήκε ο πρώτος σκόρερ της La Liga το 2002. Χαιρετίστηκε ως ο πολυαναμενόμενος συνεργάτης του Raul στην επίθεση και ακολούθησε σύντομα μια κλήση στην Εθνική Ισπανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνου του καλοκαιριού στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία.



Αποδείχθηκε ότι ήταν δύσκολο για αυτόν να αναπαράγει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας του 2002 και τις επόμενες χρονιές και η απόδοση του Ισπανού άρχισε να πέφτει. Ένας συνδυασμός τραυματισμών χτύπησε σκληρά τον επιθετικό μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ένας τραυματισμός που αποκόμισε στον αστράγαλο στο τουρνουά συμπληρώθηκε από ένα σχισμένο μηριαίο μυ στα μέσα της σεζόν, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την απόδοση του Tristán εκείνη τη χρονιά.

Ωστόσο εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν οι φήμες για μια πιθανή μεταγραφή στην Manchester United, ακόμη και μετά από ένα απερίσκεπτο μαρκάρισμα στο αστέρι των Red Devils David Beckham με τον Ισπανό να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στον Βρετανικό Τύπο για όλους τους λάθος λόγους. Ο ίδιος ο επιθετικός απέρριψε κάθε συζήτηση για κίνηση του μακριά από τη Depor λέγοντας:"Το μόνο πράγμα που σκέφτομαι είναι να παίζω για την ομάδα μου. Οποιεσδήποτε άλλες αναφορές δεν με αφορούν. Η United είναι μια ομάδα που μου αρέσει ... για μένα είναι ένα από τα φαβορί για να πάρει το Champions League."



Οι επιδόσεις του Tristán στην Ευρώπη και τα 19 γκολ στη La Liga κατά τη διάρκεια της σεζόν 2002-03 τον κράτησαν κοντά στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής λίστας. Η σεζόν 2003-04 ήταν το αποκορύφωμα της "χρυσής" εποχής της Depor, καθώς ξεπέρασε πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης για να φτάσει στα ημιτελικά του Champions League σε μια χρονιά που συνόψισε τη φιλοσοφία του επιθετικού ποδοσφαίρου του συλλόγου.



Η πώληση του Roy Makaay στη Bayern Munich για 19 εκατομμύρια ευρώ το 2003 θα έπρεπε να άνοιγε την πόρτα στο "άστρο" του Tristán για να παίξει το ρόλο του ως βασικός επιθετικός και να φτάσει την καριέρα του στο επόμενο επίπεδο. Για άλλη μια φορά όμως οι τραυματισμοί, η έλλειψη φυσικής κατάστασης και μια επακόλουθη κρίση εμπιστοσύνης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την χρονιά του.

Ο Ισπανός δεν θα ασκήσει την ίδια επιρροή το 2004 όπως το είχε κάνει εναντίον της Manchester United και της Arsenal το 2001. Πραγματοποίησε εννέα εμφανίσεις στην πιο διάσημη Ευρωπαϊκή περιπέτεια της Depor βάζοντας τρία γκολ όμως φάνηκε ότι οι δυνάμεις του άρχισαν να φθίνουν.
 

Και τα τρία γκολ του εκείνη την χρονιά ήρθαν ενάντια στη Monaco στη φάση των ομίλων. Το πρώτο ήταν σε μια νίκη στο τέλος απέναντι στη Γαλλική ομάδα στην πρώτη τους αναμέτρηση για το τρίτο όμιλο στο Riazor. Το σουτ του Tristán πέρασε κάτω από τα πόδια του Flavio Roma και κυλούσε πάνω από τη γραμμή για να πάρει τους τρεις βαθμούς Depor. Δεν είναι το τυπικό τελείωμα που καθόρισε τον Ισπανό όμως ήταν εξίσου σημαντικό.

Η Depor στη συνέχεια υπέστη μια ευτελής ήττα με 8-3 στο Stade Louis II σε ένα από τα θεαματικά παιχνίδια της διοργάνωσης. Ο Tristán σκόραρε δύο φορές καθώς οι Herculinos υπέστησαν μια βαριά ήττα στα χέρια της μετέπειτα φιναλίστ του τουρνουά.  Το δεύτερο εκ των οποίων ήταν η επιτομή ενός επιθετικού στο ύψος των αρμοδιοτήτων του, μιας και έδειξε μεγάλη ψυχραιμία με την μπάλα ντριμπλάροντας μεταξύ των δύο αμυντικών της Monaco πριν τη τσιμπήσει πολύ ωραία πάνω από τον Roma.

Εκείνο το γκολ ανακηρύχθηκε στο τέλος και το καλύτερο τουρνουά. Ωστόσο αυτές οι στιγμές ιδιοφυίας από τον Ισπανό γίνονταν όλο και πιο σπάνιες και στο πλαίσιο μιας βαριάς ήττας οι προσπάθειές του στάθηκαν μάταιες.

Ο ήρωας του 2004 δεν ήταν ο Diego Tristán όπως θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν, αλλά ένα μείγμα του Albert Luque και του Walter Pandiani που μοιράστηκαν το βάρος να βάζουν γκολ. Οι δύο τους πέτυχαν κρίσιμα τέρματα εναντίον της Juventus στους "16" και στη συνέχεια στο περίφημο Comeback στα προημιτελικά εναντίον της Milan επισκιάζοντας τον Tristán.

Οι Herculinos έγραψαν ιστορία στο Champions League καθώς έγινε η πρώτη ομάδα που ανέτρεψε ένα μειονέκτημα τριών τερμάτων συντρίβοντας τη κάτοχο Milan με 4-0 και επικρατώντας με συνολικό σκορ 5-4.

Ωστόσο ο Tristán απουσίαζε από την ομάδα "θαύμα" που συνέτριψε τη Milan με 4-0 στο Riazor μιας και άρχιζε η πτώση του. Ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τον Ισπανό στην τελευταία, μεγάλη Ευρωπαϊκή περιπέτεια της Depor. Αν ο Tristán παρουσίαζε την πολλά υποσχόμενη απόδοση του 2002, ενδεχομένως να υπήρχε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο Champions League εκείνη τη χρονιά.

Αναμφίβολα οι έξι χρονιές του Tristán στη Depor ήταν οι πιο επιτυχημένες της καριέρας του. Πέτυχε 78 γκολ σε 177 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα για τον σύλλογο. Ήταν ο ορισμός του «παίκτη εμπιστοσύνης» και όταν ήταν σε φόρμα και σε πλήρη φυσική κατάσταση ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου, βάζοντας μια ποικιλία τερμάτων ως παραγωγικός επιθετικός.



Τα αγωνιστικά του προβλήματα ήταν επίσης καλά τεκμηριωμένα και ο τρόπο ζωής του οδήγησε σε μια διαμάχη με τον Javier Irureta. Ο προπονητής της Depor έμενε όλο και πιο απογοητευμένος με τη στάση του επιθετικού του  αναφερόμενος στον επιπόλαιο τρόπο ζωής του Diego. Εκείνος είχε παρατηρηθεί έξω στην πόλη ένα βράδυ πριν από ένα σημαντικό αγώνα εναντίον της Real Madrid.

Ο Irureta τον άφησε εκτός αποστολής λέγοντας: "Ο Tristán είναι τυχερός που είναι ένα έξυπνο αγόρι και έχει φυσικές ικανότητες ως ποδοσφαιριστής, αλλά φοβάμαι ότι όλες τις συμβουλές που του δίνω θα τις κατανοήσει μόνο όταν φτάσει στα 40. Δεν πρόκειται να γίνω αστυνομικός και να ελέγχω κάθε του κίνηση. Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να είναι έξω το βράδυ, 24 ώρες πριν από έναν αγώνα κατά της Real Madrid. Αυτό δεν μπορώ ποτέ να το δεχτώ στην ομάδα μου".



Η μεγάλη κίνηση του στην Manchester United ή στη Real Madrid δεν υλοποιήθηκε ποτέ και μετά την αποχώρηση του από το Riazor το 2006, η πτώση του Tristán άρχισε με γοργούς ρυθμούς. Η επιστροφή στη Mallorca δεν κατάφερε να αναθερμάνει τη ξεθωριασμένη καριέρα του επιθετικού και ακολούθησε μια μεταγραφή στην Serie A και στη Livorno το 2007 και στη συνέχεια στη West Ham το 2008.



Ο Ισπανός απείλησε να δείξει μερικά από τα παλιά ταλέντα του στα "σφυριά" κάτω από τον Gianfranco Zola όμως η μόνη ουσιαστική συμβολή του ήταν ένα ισχυρό και ακριβές φάουλ εναντίον της Stoke τον Δεκέμβριο του 2008. Έμεινε ελεύθερος το 2009 και ο Tristán πήρε μια τελευταία ευκαιρία στη Cadiz CF στην Ισπανική Segunda Division όπου έκλεισε την καριέρα του το 2010 στην ηλικία των 37.



Ίσως η ιστορία του Diego Tristán να είναι απλώς άλλη μια οικεία ιστορία ενός φυσικά ταλαντούχου ποδοσφαιριστής που μαστίζεται από τους τραυματισμούς, την εύθραυστη εμπιστοσύνη και μια γεύση για μεγάλη ζωή. Όλα τα παραπάνω τον κράτησαν πίσω από το να γίνει ένας παγκόσμιας κλάσης παίκτης για την ομάδα και τη χώρα σε μια καριέρα που του στερήθηκε το μεγαλείο.

Παρά τα προβλήματα του Ισπανού υπάρχουν αξιομνημόνευτα γκολ που ξεχωρίζουν στο TOP του Tristán. Το πρώτο ήταν το γκολ που βραβεύθηκε εναντίον της Monaco στο Champions League. Το δεύτερο ήταν ένα θαυμάσιο γκολ κόντρα στην Alaves στην La Liga. Εκείνος πέρασε τρεις αντιπάλους και με ένα πανέμορφο αριστερό σουτ έστειλε τη μπάλα στην επάνω γωνία.

Η θεία παράσταση των ατομικών δεξιοτήτων του και η ηρεμία σε εκείνη την στιγμή καθαρής ιδιοφυΐας θα έρθει να καθορίσει τη περίοδο του με τη Deportivo κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του συλλόγου κάτι που μας θυμίζει πόσο σπουδαίος επιθετικός ήταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: