Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Που χάθηκες εσύ: Savio Nsereko


Δημήτρης Βαρσάνης


Bosko Balaban, Alfonso Alves, Fernando Torres. Υπήρξαν κάποιες δραματικά άσχημες μεταγραφές - ρεκόρ στην ιστορία της Premier League.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις ποδοσφαιρικών συλλόγων που πέταξαν μετρητά για παίκτες που αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς άχρηστοι γι 'αυτούς, υπάρχει ένα παράδειγμα που ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους. Ο Savio Nsereko.



Ο Ιανουάριος του 2009 ήταν ένα σχετικά συναρπαστικό χρονικό διάστημα στη West Ham. Εξακολουθώντας να ανήκει στην Ισλανδική κοινοπραξία με επικεφαλής τον Bjorgolfur Guðmundsson και ο σύλλογος ήταν εδώ και λίγους μήνες υπό τη "βασιλεία" του Gianfranco Zola, ο οποίος είχε διοριστεί σαν προπονητής μετά την παραίτηση του Alan Curbishley το προηγούμενο Σεπτέμβριο. Αν και υπήρχαν ανησυχίες από τους οπαδούς για αυτή τη πρόσληψη, ο Ιταλός άρχισε να κερδίζει οπαδούς παίζοντας ένα επεκτατικό και δημιουργικό στυλ ποδοσφαίρου που σε μεγάλο βαθμό έλειπε από τη θητεία του Curbishley.

Ο Zola ανέλαβε τη West Ham μετά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, έτσι ο Ιανουάριος προανήγγειλε την πρώτη επιδρομή για το νέο προπονητή στην μεταγραφική αγορά. Υπήρχε ένα στοιχείο αναταραχής μεταξύ των υποστηρικτών όταν ο σύλλογος αποφάσισε να πουλήσει τον Craig Bellamy στην Manchester City για 14 εκατομμύρια λίρες στο μισό της μεταγραφικής περιόδου.



Δόθηκε η υπόσχεση στους οπαδούς ότι τα χρήματα θα επανεπενδυθούν σε νεαρούς επιθετικούς. Μια εβδομάδα αργότερα, η West Ham ανακοίνωσε ότι "έσπασε" το μεταγραφικό της ρεκόρ για να υπογράψει τον Savio Nsereko. Ένας Γερμανός επιθετικός γεννημένος στην Ουγκάντα από την Brescia για ένα ποσό των 9 εκατομμυρίων λιρών.

Περιττό να πούμε ότι λίγοι τον γνώριζαν. Ο Nsereko ήταν μια εντελώς άγνωστη φιγούρα μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπαδών και υπήρχε κατανοητός σκεπτικισμός, δεδομένου ότι ο σύλλογος πραγματοποίησε την ακριβότερη μεταγραφή του για έναν παίκτη που έκανε μόλις 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Serie B και έβαλε τρία γκολ.



Παρόλα αυτά υπήρξαν πολλοί παίκτες βγαλμένοι από σχετική αφάνεια που έκαναν επιτυχημένη σταδιοδρομία στην Αγγλία και ο Savio ήρθε με μια καλή φήμη, αφού ανακηρύχθηκε ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 19 το 2008. Του δόθηκε η φανέλα με το νούμερο 10 που απελευθερώθηκε από τον απερχόμενο Bellamy και επικρατούσε μια αίσθηση ήσυχης αναμονή γύρω από Upton Park για το νεαρό επιθετικό πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του από τον πάγκο εναντίον της Hull City δύο ημέρες μετά την μεταγραφή του.



Υπήρχαν μερικά υποσχόμενα σημάδια. Ήταν σαφές ότι ήταν τεχνίτης και έδειξε οξύτητα του μυαλού και τα πόδια του πρότειναν ότι θα μπορούσε να είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις φυσικές ελλείψεις του. Ο προπονητής της West Ham ίσως είδε κάτι από τον εαυτό του στο νεαρό Γερμανό. Ένας δημιουργικός που στηρίχθηκε στη πονηριά και όχι στην ωμή βία.



Καθώς περνούσε ο καιρός, έγινε ολοένα και πιο σαφές ότι η σωματική ευθραυστότητα του επρόκειτο να αποδειχθεί πολύ μεγάλο εμπόδιο γι 'αυτόν να την ξεπεράσει. Δυσκολεύτηκε για να βγάλει τους Carlton Cole και David Di Michele από την ενδεκάδα, το οποίο σήμαινε ότι περιορίστηκε σε εμφανίσεις από τον πάγκο. Απέτυχε να επηρεάσει πραγματικά στα παιχνίδια ως αλλαγή και παρά το γεγονός ότι ήταν εύτακτος στην κατοχή, συχνά φαινόταν ασταθής και ικανός να πέσει κάτω με τη παραμικρή επαφή. Προφανώς κάτι δεν πήγαινε σωστά.



Είναι ενδιαφέρον να δούμε την ποικιλία των απαντήσεων από τους συλλόγους όταν καθίσταται σαφές ότι η απόκτηση των μεγάλων μεταγραφών δεν εξαγοράζονται στο γήπεδο. Ορισμένοι σύλλογοι επιμένουν με τη μεταγραφή τους, αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της κατάστασης όπως ένας γιατρός απεγνωσμένα προσπαθεί να σώσει έναν ασθενή ενώ έχει σταματήσει να αναπνέει. Άλλοι απλά τους "παγώνουν", επιτρέποντάς τους να "σαπίζουν" στις ρεζέρβες σαν ένα ανεπιθύμητο χριστουγεννιάτικο δώρο. Στη συνέχεια υπάρχουν και εκείνοι που απλά θέλουν να μειώσουν τις ζημίες τους και τους πωλούν σε όποιους είναι πρόθυμοι να τους αγοράσουν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πολύ πιο πεσμένα έσοδα.



Η West Ham πήρε τη δεύτερη διαδρομή με τον Savio στέλνοντας τον στη Fiorentina μετά από μόλις έξι μήνες στο σύλλογο για ένα ποσό των τριών εκατομμυρίων λιρών, με τον Πορτογάλο κεντρικό αμυντικό Manuel Da Costa να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση ως μέρος της συμφωνίας.



 Έκανε μόνο δέκα εμφανίσεις στα "σφυριά" (εκ των οποίων μόνο η μια ως βασικός) και απέτυχε να σκοράρει για την ομάδα. Ενώ η περίοδος του στο Ανατολικό Λονδίνο ήταν αναμφισβήτητα απογοητευτική, δεν ήταν ο πρώτος παίκτης που απέτυχε να προσαρμοστεί στην Αγγλία, ούτε ο πρώτος παίκτης που ταλαιπωρήθηκε να προσαρμοστεί στις σωματικές απαιτήσεις της Premier League, οπότε μια επιστροφή στην Ιταλία όπου είχε δείξει υποσχέσεις ως έφηβος στην Brescia, φαινόταν σαν μια βιώσιμη ευκαιρία για αυτόν να βάλει την καριέρα του και πάλι στο προσκήνιο.
Όμως δεν λειτούργησε με αυτό το τρόπο. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο θεαματικά εκτροχιάστηκε η καριέρα του Savio από αυτό το σημείο και έπειτα.

Στη Φλωρεντία ο Nsereko ταυτίστηκε για άλλη μια φορά με το πάγκο. Ανίκανος να πάρει χρόνο συμμετοχής στο Artemio Franchi πέντε μήνες μετά την επιστροφή του στην Ιταλία, στάλθηκε δανεικός στη Bologna. Ο χρόνος του ωστόσο ήταν αντιπαραγωγικός παίζοντας μόνο σε δύο παιχνίδια σε μια περίοδο έξι μηνών πριν επιστρέψει στο σύλλογο που άνηκε.



Ο Savio πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της σύμβασής του με τη Fiorentina σε μια σειρά δανεισμών σε ομάδες σε διάφορες κατηγορίες σε όλη την Ευρώπη: ο ίδιος αρχικά επέστρεψε στη Γερμανία για να παίξει για τη Munchen 1860 στην 2.Bundesliga πριν πάει για να παίξει στη Βουλγαρία για την Chernomorets Burgas, στη Serie B για τη Juve Stabia, στη Ρουμανία για τη FC Vaslui. Έπειτα επανήλθε στο Μόναχο για το τελευταίο δανεισμό του, αυτή τη φορά για τη SpVgg Unterhaching της 3. Bundesliga, στην οποία θα εγκατασταθεί ως μόνιμη μεταγραφή σαν ελεύθερος.

Σε όλες αυτές τις περιόδους δανεισμού κατά τη διάρκεια των τριών σεζόν ωστόσο, η μόνη φορά που θα αγωνιζόταν σε περισσότερο από δύο παιχνίδια πρωταθλήματος θα ήταν στη Chernomorets Burgas της Βουλγαρίας. Αυτή η έλλειψη συμμετοχών και η αποτυχία να προσαρμοστεί οπουδήποτε ήταν ένα προϊόν της πανώλης των προσωπικών προβλημάτων που έμοιαζε να ακολουθεί τον επιθετικό όπου κι αν πήγαινε.



Τα συμβόλαια του στη Munchen 1860 και στη Juve Stabia ακυρώθηκαν αφού "εξαφανίστηκε σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις" (εμφανίστηκε λίγο μετά στο σπίτι της αδελφής του ενώ ο ίδιος έπρεπε να είναι στη Γερμανία και ο ίδιος βρέθηκε στο Λονδίνο όταν έπρεπε να είναι στην Ιταλία) , ενώ αφέθηκε ελεύθερος από την ομάδα της SpVgg Unterhaching μετά από μόλις δύο μήνες για παραβίαση του συμβολαίου του. Το ναδίρ των προσωπικών ζητημάτων του ήρθε το 2012, όταν συνελήφθη από τις αρχές της Ταϊλάνδης και πέρασε τρεις εβδομάδες στη φυλακή επινοώντας τη δική του απαγωγή σε μια προσπάθεια να πάρει λύτρα από την οικογένειά του.

Μετά την απελευθέρωσή του από την Unterhaching, ο Savio ξεκίνησε μια νομαδική σταδιοδρομία που θα ανταγωνιστεί εκείνη του Trevor Benjamin. Πραγματοποίησε δύο παιχνίδια για τη Γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα της FC Viktoria Köln, καθώς και για την Hapoel Ironi Akko στο Ισραήλ πριν βρει το δρόμο του στο Καζακστάν. Υπέγραψε για την FC Atyrau το 2014, μια ομάδα που είχε τελειώσει 11η στη Premier League του Καζακστάν την προηγούμενη σεζόν και σηματοδότησε το ντεμπούτο του με ένα γκολ σε μια νίκη με 1-0 που ψηφίστηκε το γκολ της σεζόν από τους οπαδούς του συλλόγου. Απίστευτα, ήταν το πρώτο επαγγελματικό γκολ που έβαλε από τότε που ήταν έφηβος στη Brescia τον Ιανουάριο του 2009.

Για να το θέσουμε πιο απλά πριν από το γκολ του για τη Atyrau, η τελευταία φορά που ο Savio Nsereko σκόραρε ο George Bush ήταν ακόμα πρόεδρος των ΗΠΑ, η Portsmouth ήταν κάτοχος του FA Cup και ο Justin Bieber κυκλοφόρησε το πρώτο του single. Έφυγε από το κλαμπ μετά από μόλις δέκα εμφανίσεις τον Ιούνιο του 2014 και έμεινε χωρίς ομάδα για πάνω από ένα χρόνο, όταν υπέγραψε για την Beroe Stara Zagora της Βουλγαρικής Premier League, όπου έπαιξε δύο φορές προτού μείνει ελεύθερος τον Ιούλιο του 2015. Σήμερα είναι ελεύθερος. Έτσι, τι πήγε στραβά;

Το 2012 η Karen Brady ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να ερευνήσει το Deal του Nsereko που το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο είχε την επίβλεψη του, επικαλούμενη την τεράστια οικονομική ζημία της West Ham που προκύπτει από την πώληση του παίκτη για τόσο χαμηλό ποσό μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη του συμβολαίου του. Εκ των υστέρων ίσως είχε δίκιο να είναι καχύποπτη.



 Ένα άρθρο στην εφημερίδα The Telegraph αναγγέλλοντας την άφιξη του στη West Ham υπογράμμισε το γεγονός ότι ο τεχνικός διευθυντής των "σφυριών" εκείνη την χρονιά είχε προϋπάρχουσες σχέσεις με τον Savio και τη Brescia. Εκείνος μεσολάβησε στη συμφωνία που πήρε το Γερμανό στη Brescia από τη Hertha στα 16, όντας επίσης και δικηγόρος του γιού του προέδρου της Brescia Luigi Corioni. Τα ευρήματα της έρευνας της Brady ποτέ δεν έγιναν δημόσια και ο σύλλογος δεν κατάφερε να επεξεργαστεί σχετικά με την ενδεχόμενη διαμάχη γύρω από τη συμφωνία από τότε.




Ο Savio δεν ήταν τόσο ταλαντούχος και στάθηκε θύμα ενός τεχνητά διογκώμενου ποσού. Βέβαια διέθετε σαφώς κάποια ικανότητα, μιας και ήταν μέλος της Under 19 της Γερμανίας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ηλικία τους, μια ομάδα που χαρακτηριζόταν από τα δύο αδέλφια του Bender που έπειτα πρόκειται να γίνονταν και Διεθνείς με τη πρώτη ομάδα της Γερμανίας.



Φαίνεται ότι η αιτία της πτώσης του είχε να κάνει περισσότερο με τα νέα επίπεδα που βρήκε η φήμη του. Σε μια συνέντευξη στη Bild το 2013 ο Nsereko παραδέχθηκε ότι:"είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα", όταν βρήκε ένα τεράστιο πλούτο στη διάθεσή του και η κακότεχνη ψεύτικη απαγωγή του ήταν ένας τρόπος για να εξοφλήσει τα χρέη του προκειμένου να διατηρήσει τον εξωφρενικό τρόπο ζωής του.

Από αυτή την άποψη, η ιστορία του μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποιητική ιστορία για όλους τους νέους ποδοσφαιριστές που βρίσκουν ξαφνικά μπροστά τους εξωφρενικά πλούτη στη νεαρή τους ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: