Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Όταν τα UAV μπορούν να σώζουν και ζωές. Το περιστατικό του Erik Salmon


Το Μάιο του 2016, ο αναλυτής πληροφοριών της 2ης Ταξιαρχίας της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας Erik Salmon υπηρετούσε στο στρατόπεδο Swift στο Ιράκ με βασική αποστολή την υποστήριξη των δυνάμεων του Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ως αναλυτής πληροφοριών τον περισσότερο χρόνο της υπηρεσίας του των περνούσε στο κέντο χειρισμού των UAV απο όπου συντόνιζε τις τις ενέργειες των ιρακινών δυνάμεων προς την κατάληψη της Μοσούλης και συγκέντρωνε όποιες πληροφορίες μπορούσε για να της διαβιβάσει προς το κέντρο. 

Μέχρι που μια νύχτα, ο Erik Salmon ανέλαβε την πιο ενδιαφέρουσα αποστολή της θητείας του. Να βοηθήσει ένα Ιρακινό ανθυπολοχαγό, ο οποίος είχε αποκοπεί απο το περίπολο του οταν αυτό ενεπλάκει σε συμπλοκή με τον εχθρό, να επιστρέψει με ασφάλεια στις φίλιες γραμμές. 

όπως παραδέχεται και ο ίδιος, Salmon « η συγκεκριμένη αποστολή ήταν γεμάτη ένταση». Αρχικά ο Ιρακινός ανθυπολοχαγός ήρθε σε επαφή με το κέντρο μέσω του κινητού του τηλεφώνου. «Ένιωθα το στρες, τον φόβο και την ένταση που βρισκόταν καθώς τον άκουγα». Χρησιμοποιώντας χάρτες της περιοχής και με βάση οσα περιέγραφε για την θεση που βρισκόταν εσταλει ενα UAV με στόχο να τον καθοδηγήσει πίσω στις φίλιες γραμμές χωρις να γίνει αντιληπτός.

Αφού τον έπεισε να εγκαταλείψει το καταφύγιό του και να τον εμπιστευτεί, ο Erik Salmon καθοδηγούσε ολη νύχτα τον άτυχο ανθυπολοχαγό, να αποφεύγει εχθρικές θέσεις. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας και αφού πέρασε μια νύχτα γεμάτη άγχος και ένταση, καθώς ο Ιρακινός ανθυπολοχαγός ήταν πολύ στρεσαρισμένος και πολλές φορές φοβόταν να κινείται οσο γρήγορα απαιτούσαν οι συνθήκες, ο Salmon οδήγησε τον ανθυπολοχαγό λίγο πιο μπροστά απο τις φίλιες γραμμές οπου τον περισυνέλεξε μια περίπολος έτσι ώστε να αποφευχθεί να πυροβοληθεί απο κάποιον φίλιο σκοπό.


Για αυτή του την πράξη, μετά το τέλος της θητείας του στο Ιράκ, ο Erik Salmon παρασημοφορήθηκε με το Army Achievement Medal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: