Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Martin Odegaard: Ένα παιδί - "θαύμα" στις "καρδούλες" της Ολλανδίας


Δημήτρης Βαρσάνης


Φανταστείτε τον εαυτό σας στα 15. Εμείς όπως και πολλοί άλλοι, μάλλον θα ανησυχούσαμε για τα διαγωνίσματα που θα δίναμε την επόμενη εβδομάδα ή ίσως για το τι γνώμη θα είχε είτε το κορίτσι είτε το αγόρι της τάξης μας. Είναι κοινές όμως και αθώες ανησυχίες ενός παιδιού.



Στα 15 ο Martin Ødegaard ανησυχούσε να μη σπάσει το πόδι του καθώς έκανε το ντεμπούτο του με τη Strømsgodset. Στην πραγματικότητα, το "βάπτισμα" του νεαρού Νορβηγού ήρθε στο Ullevaal Stadium (το εθνικό στάδιο της Νορβηγίας) όπου ξεκίνησε τον πρώτο του αγώνα πριν προλάβει να πιει, να οδηγήσει ή να ψηφίσει νόμιμα στη χώρα.

Γιατί είπαμε ανησυχούσε περισσότερο; να σπάσει το πόδι του; αυτό σχεδόν έγινε. Από τον Christian Grindheim, το πρώην Διεθνή με τη Νορβηγία, γνωστός για το αντιαθλητικό στυλ παιχνιδιού του. Εκείνος συγκρούστηκε με τον Ødegaard, ο οποίος έμεινε κάτω ουρλιάζοντας από τον πόνο. Εν τέλει γύρισε πίσω και συνέχισε.

Η στιγμή του Ødegaard στη Νορβηγία φαινόταν σαν μια ζωντανή έκδοση του ονείρου κάθε παιδιού. Απλά μαγικά να γίνει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, "χορεύοντας" γύρω από τους αμυντικούς, κάνοντας εξαιρετικές πάσες και γίνοντας ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του. Ακόμα και ο πιο έμπειρος υποστηρικτής θα τσιμπούσε το χέρι του για να δεχτεί αυτό που πραγματικά συνέβαινε. Ένα 15χρονο αγόρι έπαιζε με την "αφρόκρεμα" του πυρήνα τους. Το καλύτερο "πράγμα" που είχε να βγάλει η χώρα.

Στις συνεντεύξεις του φάνηκε ήρεμος και χαλαρός, απλά ένα παιδί που θα ήθελε να παίζει ποδόσφαιρο. Μετά από έναν αγώνα, ο ίδιος υπέγραφε αυτόγραφα για διαφορά παιδιά στις κερκίδες όπου πιθανώς να ήταν συμμαθητές του. Ο καθένας στη Νορβηγία κατά κάποιο τρόπο, έζησε τα παιδικά του όνειρα μέσα από τα μάτια και τα ταλαντούχα πόδια του Martin Ødegaard.

Στην Ευρώπη αυτό δεν το είχε γνωρίσει κανείς και ίσως να μην υπήρχε και μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν αυτό το Νορβηγικό παιδί και ο πατέρας του, ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη επισκέπτοντας συλλόγους που έδειχναν ενδιαφέρον. Από τη Liverpool στη Bayern Munich και από τη Manchester United στη Barcelona. Μάλλον όλα φαίνονταν λίγο σαν ένα "παιδί - θαύμα" και ο μπαμπάς του, χρησιμοποιώντας το ταλέντο του γιου του υπόσχονταν σε κάθε σύλλογο να τον παρακολουθήσουν.



Ένα δοξασμένο "τσίρκο" δοκιμών όπου οι σύλλογοι έθεταν τα πλάνα τους, την πίστη τους και τις εγκαταστάσεις τους, ελπίζοντας να δελεάσουν ένα σπάνιο "στολίδι" όπου ήξερε πόσο περιζήτητος ήταν στην αγορά. Η σκέψη ήταν ποια ομάδα θα μπορούσε να προσφέρει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον Ødegaard. Ο σύλλογος που επιλέχθηκε παραδόξως, ήταν η Real Madrid.

Ποτέ δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ένας παίκτης επιλέγει τη Real Madrid. Αυτό που ήταν  έκπληξη είναι ότι από τις εβδομάδες και μήνες φημολογίας, ο Ødegaard πήγε σε μια ομάδα που δεν είναι και τόσο γνωστή ότι επιτρέπει στους νεαρούς της παίκτες να ανθίζουν στην πρώτη ομάδα. Επιπλέον έστρωσε το "κόκκινο χαλί" σε ένα 16χρονο, παρουσιάζοντας τον με μια τυπική Galáctico συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Emilio Buragueño παρουσίασε τον Ødegaard με μια φανέλα και ρωτήθηκεα πό τον εγχώριο και το ξένο Τύπο.



Άμεσα εμφανίστηκαν ιστορίες στην επιφάνεια για προτεινόμενους μισθούς, προπονήσεις με την πρώτη ομάδα και να συμπεριληφθεί στην αρχική ενδεκάδα για τη Real Castilla. Ορισμένοι μάλιστα ανέφεραν ότι εμφάνιζε μια κακή συμπεριφορά. Η ιδέα ενός πολύ γλυκού και αθώου παιδιού που κάποτε διέκοπτε μια συνέντευξη στην Νορβηγική γιατί "έπρεπε να προπονηθεί σε λίγο", φάνηκε να μαραζώνει στην Ιβηρική χερσόνησο.



Αν και έπαιζε μόνο στην Real Castilla, ο Ødegaard συνεχώς επιλεγόταν από την Εθνική ομάδα της Νορβηγίας και ήταν μια σημαντική φιγούρα κάτω από τον πρώην προπονητή του Per-Mathias Høgmo. Ο ίδιος κατείχε τόσο μεγάλο ρόλο έτσι ώστε στην ηλικία των 16 του δόθηκε ένας ελεύθερος ρόλο πίσω από τον επιθετικό στο κρίσιμο εκτός έδρας αγώνα της Νορβηγίας στα πλέι-οφ για το Euro 2016 εναντίον της Ουγγαρίας.

Η πίεση που ασκήθηκε στους ώμους του Ødegaard ήταν πέρα ​​από κάθε είδους κατανόησης και ενέχει ομοιότητες με εκείνη που διατίθεται στον Freddy Adu όλα αυτά τα χρόνια. Ο Adu ο οποίος υπέγραψε ένα Deal πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τη Nike στην ηλικία των 13, λύγισε και  τυλίχθηκε εντελώς από την πίεση. Ο Ødegaard από την άλλη πλευρά, δεν επέτρεψε στον εαυτό του να "σπάσει", γεγονός που υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του ίσως να μην είναι ότι είναι καλός με τα πόδια, το φευγαλέο στυλ ή η κατανόηση του παιχνιδιού του, αλλά η ικανότητά του να μην αφήνει την κριτική να μπαίνει μέσα του.



Μη δίνοντας σημασία στους αρνητές του και στους αμφισβητίες του, αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας τόσο για την Castilla, αλλά και για την Under 21 της Νορβηγίας. Ίσως υπήρξε τελικά η κατανόηση ότι το να παίζει στην Εθνική ομάδα και να είναι στις σκέψεις της Real Madrid ειδικά μετά το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών και 157 ημερών, ήταν πολύ σημαντικό.

Όντας ο νεότερος παίκτης στα ένδοξα 114 χρονιά των Μαδριλένων έχει κάποιο βάρος, και επιτρέποντας του τη τελευταία χρονιά να αναπτυχθεί και να συνηθίσει το νέο περιβάλλον του φαίνεται να έκανε καλό στο Νορβηγό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ίδιος μπορεί να απολαύσει ακόμα ένα λαμπρό μέλλον στη Μαδρίτη και ακόμη λιγότερη αμφιβολία ότι θα γίνει ο βασικός παράγοντας στην επιστροφή της Νορβηγίας σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ødegaard γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1998 και δεν ήταν στη ζωή τη τελευταία φορά που η Νορβηγία συμμετείχε στην μεγαλύτερη σκηνή του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Όλα αυτά οδηγούν στο 2017. Με τον αναμενόμενο δανεισμό του προς τη Rennais να μην ολοκληρώνεται, ήταν ένας οικείος σύλλογος για τους Νορβηγούς να αποδεικνύουν την αξία τους. Ο Ødegaard είναι από τη Drammen, η οποία βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας το Όσλο. Στις παρυφές της πιο μεγάλης και πολυάσχολης πόλης, ο Ødegaard τελειοποιούσε τις ικανότητές του σε ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου κοινώς γνωστό ως Kjappen.

Μοιάζει σχεδόν ποιητικό ότι ο νέος προορισμός του Ødegaard είναι η Heerenveen. Μένοντας λίγο πιο μακριά από το Άμστερνταμ όπως το Drammen από Όσλο, οι ομοιότητες εξακολουθούν να φαίνονται οικείες. Ακολουθώντας τα βήματα του Tarik Elyounoussi, του Daniel Berg Hestad και ειρωνικά του Christian Grindheim (ο άνθρωπος που στα 15 του σώριασε τον Ødegaard στο έδαφος στη πρώτη του συμμετοχή), θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιο καλά από τα λαμπερά φώτα του Santiago Bernabéu σε αυτό το σημείο.



Ακολουθεί μια παράδοση πρωτόγνωρη για τη λευκή πλευρά της Μαδρίτης. Η ιδέα του να δανείζει ή να πουλά παίκτες με την εξαιρετικά προσιτή ρήτρα επαναγοράς έχουν δημιουργήσει ένα θεμέλιο για τον Zinedine Zidane για την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Ποδοσφαιριστές όπως ο Lucas Vázquez, ο Alvaro Morata, ο Casemiro και ο Dani Carvajal πωλήθηκαν και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν και αποδείχθηκαν αναπόσπαστα κομμάτια της Real Madrid που κατέκτησε το 11ο Champions League την περασμένη σεζόν.



Αυτή τη σεζόν ο Marco Asensio αποδεικνύει την αξία του στο Bernabeu ενώ οι Jesús Vallejo, Borja Mayoral και Omar Mascarell όλοι τους στάλθηκαν με τη μορφή του δανεισμού. Το μονοπάτι προς το Bernabeu τίθεται σαφές από εκείνους που το θέλουν πιο πολύ και εκείνους που κατανόησαν την ανάγκη να εντυπωσιάσουν αλλού προτού κληθούν ξανά από τη μεγάλη ομάδα. Ένας δανεισμός ακόμη και για 18 μήνες, μπορεί να μοιάζει σαν ένα κλαμπ που προσπαθεί να συρρικνώσει λίγο το ρόστερ της. Στη περίπτωση του Martin Ødegaard, η Real Madrid τον έστειλε στο σύλλογο και στο πρωτάθλημα που πιστεύουν ότι είναι τα καταλληλότερα για αυτόν τώρα, έτσι ώστε μία ημέρα να μπορέσει να επιστρέψει και να μοιραστεί την επιτυχία ντυμένος με τη θρυλική λευκή φανέλα.



"Παραδοσιακά οι παίκτες έρχονται εδώ για τους σωστούς λόγους. Ο Martin και ο πατέρας του, μας επισκέφτηκε και εξηγήσαμε τα πλάνα μας για αυτούς και τον σύλλογο. Αυτή είναι μια ξεχωριστή μέρα για εμάς. Είχαμε πολύ καλούς παίκτες νωρίτερα όμως ότι ένα τέτοιο ταλέντο έχει επιλέξει να έρθει εδώ είναι πραγματικά ξεχωριστό. Αυτό είναι ένα ταλέντο που θα βελτιώσει το σύνολο του πρωταθλήματος " τόνισε ο Luuc Eisenga, ο τεχνικός διευθυντής της Heerenveen στη Νορβηγική τηλεόραση, μιας και ο Ødegaard  για άλλη μια φορά παρουσιάστηκε μέσω μιας συνέντευξης Τύπου κρατώντας μια φανέλα και λαμβάνοντας ερωτήσεις από τον Τύπο.

Ίσως εδώ καθορίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση, γιατί η επόμενη περίοδος του στην Ολλανδία θα δείξει αν είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει βγει από τη Νορβηγία.



Αυτός θα είναι ο κύριος πόλος έλξης για τους οπαδούς, το κύριο βάρος των αντιπάλων του και ο καθένας που θα θέλει να παρατηρεί. Το πιο σημαντικό ίσως, το άγρυπνο βλέμμα της Real Madrid που θα τον ακολουθεί κατά τη διάρκεια της πορείας του. Η Heerenveen εξακολουθεί να παλεύει για μια έξοδο στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν και έχει δείξει τις εντυπωσιακές επιδόσεις της κάτω από το προπονητή Jürgen Streppel αυτή τη σεζόν. Ο Ødegaard υπογράμμισε το σημαντικό παράγοντα ότι έχει πάει σε ένα κλαμπ που παίζει καλό ποδόσφαιρο, και ότι ήρθε η ώρα να αποδώσει σε υψηλότερο επίπεδο.



Η πεποίθηση και η φαντασία ποτέ δεν ήταν ένα πρόβλημα για την προσωπικότητα του Ødegaard τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, όμως επικρατεί η αίσθηση ότι πρόκειται για μια κατάσταση που θα μπορούσε να τον καθορίσει. Αν γίνει εκείνος που οδηγήσει την Heerenveen στην Ευρώπη, ο κόσμος θα εγκρίνει το ταλέντο του παρατηρώντας το μόνο σε σύντομες περιόδους για την Real Madrid και σε μια υποτονική Εθνική ομάδα της Νορβηγίας τα τελευταία χρόνια. Τώρα φτάνει σε ένα πρωτάθλημα και σε ένα κλαμπ όπου αναμένεται ότι θα αποδώσει.

Η δημοσιότητα γύρω από το ντεμπούτο του LeBron James στο ΝΒΑ ήταν κάτι που η Αμερική δεν το είχε δει ποτέ νωρίτερα. Παλεύοντας απέναντι σε εξωπραγματικές προσδοκίες, αδύνατες απαιτήσεις και τη βαριά κριτική κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο James στα 31 του έχει ακόμα τους αμφισβητίες του. Ο LeBron ήταν γνωστός ως «The Chosen One» και με δεδομένη τη φήμη γύρω από τον Ødegaard δεν είναι μακριά από το να πάρει την ίδια κατεύθυνση.

Ο James ίσως ποτέ δεν πήρε το σεβασμό που του άξιζε δεδομένου ότι κυνηγά τη σκιά του Michael Jordan. Ο Ødegaard αντιθέτως μάχεται για τις απαιτήσεις ενός Έθνους. Αν και οι Νορβηγοί τον έχουν στην καρδιά τους και ελπίζουν να εξελίχθεί στο μεγαλύτερο αθλητικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στη χώρα, δημιουργούνται πολλές απαιτήσεις τώρα. Τον έχουν δει στη Νορβηγία, τώρα θέλουν να τον δουν και στην Ευρώπη.



Αυτό συμβαίνει γιατί η Σουηδία είχε τον Zlatan Ibrahimovic, η Δανία τον Michael Laudrup και αν και η Νορβηγία μπορεί να καυχηθεί για παίκτες όπως ο Ole Gunnar Solskjaer, ο Tore Andre Flo και ο John Carew, ποτέ δεν ήταν σε θέση να περηφανευτούν για ένα δικό τους παγκόσμιο σούπερ σταρ.
Το επόμενο βήμα στην καριέρα του Martin Ødegaard πιθανότατα να είναι το επόμενο βήμα σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Για τη Νορβηγία θα μπορούσε να είναι αυτό που καθορίζει το ποδοσφαιρικό μέλλον τους, για τη Real Madrid ο επόμενος Galáctico τους, καθώς και για εκείνους που τον αμφισβήτησαν να γίνει η στιγμή του "τα λεγα εγώ" σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει ή  ξεθωριάσει στη πορεία. Όλα αυτά σε μια πόλη έξω από Άμστερνταμ, γνωστή για τις εισαγωγές της από τη Νορβηγία και τις καρδούλες στις φανέλες της.

Ο Ødegaard είναι ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε ένα προκριματικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (15 ετών και 300 ημερών), ο νεότερος Νορβηγός που αγωνίστηκε για την Εθνική ομάδα (15 ετών και 243 ημερών), ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε στη Νορβηγική Eliteserie (15 ετών 117 ημερών) και ο νεότερος σκόρερ στην Eliteserie (15 ετών και 150 ημερών).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κάτι το μοναδικά ιδιαίτερο, κάτι που ίσως να δούμε μόνο μια φορά στη ζωή μας. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ελπίζουν να δούμε το ταλέντο του να ξεδιπλώνεται σε κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να ξαναδούμε...μάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: