Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Linfield - Glentoran: Το γεωγραφικό ντέρμπι της Βόρειας Ιρλανδίας


Δημήτρης Βαρσάνης


Το "Big Two". Έτσι είναι γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται. Όμως μπορεί να το γνωρίζετε και ως «Belfast Big Two», ή ακόμη και εκείνοι που δεν είναι εντελώς έξω από το "χορό" θα το αναγνωρίζουν ως «ντέρμπι του Belfast». Το έντονα ανταγωνιστικό παιχνίδι τους ήταν επισημαίνεται και ως «Bel-Classico», όταν μεταδόθηκε ζωντανά στο Sky Sports όχι πολύ καιρό νωρίτερα.



Αυτή η μάχη μεταξύ των δύο πιο επιτυχημένων συλλόγων και με το περισσότερο λαό στη Βόρειας Ιρλανδίας πάντα προσελκύει την προσοχή σε μια χώρα που κυριαρχείται από το ποδόσφαιρο. Linfield - Glentoran. Blues - The Glens. Σε αντίθεση με άλλες αντιπαλότητες σε όλη τη χώρα που είναι γεμάτο από μια θρησκευτική ή πολιτική επιρροή αυτό το ντέρμπι καθιερώθηκε ως αμιγώς γεωγραφική.



Παρά το γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από την πρωτεύουσα της χώρας, η Linfield εδρεύει στο νότιο τμήμα της πόλης με την Glentoran στο Ανατολικό. Ο ποταμός Lagan χωρίζει τις δύο το οποίο μεταφορικά μοιάζει ότι είναι από διαφορετικές χώρες. Η Linfield έχει καθιερωθεί στην κομητεία του Antrim, ενώ η Glentoran στη κομητεία του Down δημιουργώντας ένα ακόμη πιο μοναδικό ντέρμπι.

Η Linfield έχει καθιερώσει τη δεσπόζουσα θέση της σχετικά με αυτόν τον αγώνα από την πρώτη μέρα. Παρά το γεγονός ότι έλαβε χώρα ουσιαστικά πριν αρχίσει να κάνει τα ρεκόρ η Linfield κέρδισε το πρώτο παιχνίδι με 3-1 το 1887 και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Αυτός ο «φιλικός» αγώνας ήταν ο πρώτος μεταξύ των δύο όμως τα πράγματα δεν έμειναν για πολύ φιλικά με τους μετέπειτα αγώνες να γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικοί.



Όσον αφορά το ποιοι είναι κυρίαρχοι στους μεταξύ τους αγώνες; οι Blues επικρατούν. Με 441 αγώνες να διεξάγονται συνολικά μεταξύ τους, η Linfield μετρά 213 νίκες, η Glentoran 124 και 104 αναμετρήσεις τελείωσαν ισόπαλες. Ωστόσο αν εκτιμήσουμε την κυριαρχία των δύο συγκεκριμένων συλλόγων της χώρας έχουν κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα, τα περισσότερα Βορειοιρλανδικά Κύπελλα, τα περισσότερα League Cup και τέλος τα περισσότερα County Antrim Shields από οποιοδήποτε άλλο κλαμπ σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία.

Περισσότερη κατήφεια για τους "Glens" μιας και οι θορυβώδεις γείτονες τους κυριαρχούν και στις τέσσερις διοργανώσεις και εκείνοι βολεύονται στην άνετη δεύτερη θέση. Περιττό να πούμε ότι ο τελικός του Κυπέλλου ΒορειοΙρλανδίας - το πιο περιζήτητο τρόπαιο πέρα από το πρωτάθλημα - είναι συνήθως μεταξύ αυτών των δύο "γιγάντων". Επιπλέον τα 2/3 των τίτλων πρωταθλήματος πηγαίνει σε έναν από αυτούς τους.

Για την Glentoran ίσως να φταίει και το γεγονός ότι οι αντίπαλοι τους παίζουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους στο Εθνικό γήπεδο ποδοσφαίρου, παλαιότερα γνωστό ως Windsor Park και σήμερα επίσης η έδρα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ένα μικρό ποσοστό των πωλήσεων εισιτηρίων από τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας απονέμονται στη Linfield και έτσι δημιουργείται το επιχείρημα αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά πολύ περισσότερο από τους ανταγωνιστές τους στο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: