Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Δεκανέας Sean Jones: Επίθεση δια της λόγχης κατα θέσεων των Ταλιμπάν



Ο Δεκανέας Sean Jones υπηρετούσε ως βοηθός περιπολάρχη σε μια περίπολο του 1st Battalion, The Princess of Wales's Royal Regiment (1 PWRR) στην περιοχή Helmand του Αφγανιστάν, πριν απο πέντε χρόνια. Κατα την διάρκεια μιας περιπολίας στο χωριό Karkaran με στόχο την απώθηση των Ταλιμπάν απο την περιοχή οι οποίοι στοχευαν να παγιδεύσουν τα εκεί δρομολόγια με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Κάποια στιγμή κατα την διάρκεια της περιπολίας τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον σφοδρά διασταυρωμενα πυρά των Ταλιμπάν. Το περίπολο για να βρει κάλυψει έπεσε σε μια τάφρο με νερό. Τα πυρά των Ταλιμπάν όμως οχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλα αυξήθηκαν, σαρώνοντας τα πρόχειρα τοιχώματα της τάφρου.


Εκείνη την στιγμή ο δεκανέας κατάλαβε οτι έπρεπε να δράσει. Διάταξε δυο άνδρες του να παράσχουν κάλυψη και με αλλους τρεις πήρε την απόφαση ν κάνει πλευρική επίθεση στις θέσεις των Ταλιμπάν με την χρήση ξιφολόγχης! Έτσι και έγινε, η ενέργεια του αυτή θορύβησε του ταλιμπάν και τους υποχρέωσε σε υποχώρηση. Μάλιστα κατάφερε ο Ουαλός δεκανέας να κρατήσει τις θέσεις του και οταν ακόμα οι ταλιμπαν αποτόλμησαν μια αδύναμη αντεπίθεση η οποία και εξαλείφθηκε με την επέμβαση γειτονικής περιπόλου.

Να σημειωθεί πως για αυτη του την ενέργεια οι Βρετανοί κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ντόπιων οτι δηλαδή μπορούν να τους προστατεύσουν απο τους Ταλιμπάν και επίσης, ο δεκανέας Jones, το 2012 παρασημοφορήθηκε για αυτη του την ενέργεια με τον Πολεμικό Σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: