Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Girona FC: Η ειδική της θέση στην ιστορία της Manchester City


Δημήτρης Βαρσάνης


Η σχέση της Manchester City με τη Girona FC είναι μια ειδική περίπτωση και όχι τυπική. Αν και τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν κρυώσει μεταξύ των δύο συλλόγων, αυτό το μικρό κλαμπ της Καταλονίας έχεί παίξει τεράστιο ρόλο στο παρόν και στο μέλλον της Manchester City. Όμως ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος που έπαιξε; ποια είναι η σχέση τους; πάμε να την αναλύσουμε.



Ποια είναι η Girona; 

Η Girona είναι ένα μικρό κλαμπ στην Καταλονία όπου το πιο αξιοσημείωτο για αυτήν είναι τα τελευταία κατορθώματα της στη Segunda και οι παρ 'ολίγον  προσπάθειες ανόδου της για να φτάσει στη γη της επαγγελίας της La Liga. Τώρα όμως η Girona είναι περισσότερο γνωστή για τη σχέση της με τη Manchester City.



Τι έχει κάνει η City για τη Girona;

Το 2015 οι "γαλάζιοι" επένδυσαν σχετικά μικρές ποσότητες μετρητών για να βοηθήσουν τη Girona να αποκτήσει νεαρά ταλέντα. Έστειλαν δανεικό το δεξιό μπακ Chidiebere Nwakali, έναν παίκτη από την ακαδημία τους στην Καταλονία για ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο έστειλαν επίσης τον Pablo Maffeo στη Καταλονία που τον απέκτησαν από την Espanyol.

Η City πήρε επίσης τον Ruben Sobrino. Ένα παίκτη που τον στόχευε και η Girona όμως δεν είχε τα χρήματα για να τον πάρει και έτσι τον πήρε δανεικό για εκείνη τη σεζόν. Ακόμα πήρε τον πολλά υποσχόμενο νεαρς αμυντικό της Girona Florian Lejeune για να τον αφήσει δανεικό στο Estadio Montilivi για το υπόλοιπο της σεζόν 2015 - 16. Αυτή η εισροή νέων ταλέντων έδωσε στη Girona μια τεράστια ευκαιρία να πιέσει για την άνοδο της στη La Liga.




Γιατί η City να αρχίσει αυτή τη συνεργασία;

Ένας απλός λόγος: Pep Guardiola.
Στις αρχές του 2015 ο αδελφός του Pep, ο ατζέντης ποδοσφαίρου Pere Guardiola με επικεφαλής μια κοινοπραξία αγόρασε ένα μερίδιο ελέγχου στην Girona. Στόχος του ήταν προφανώς να τους οδηγήσει στην άνοδο και στη συνέχεια να τους καθιερώσει ως μια σταθερή δύναμη στη La Liga.

Η City το είδε αυτό ως μια τέλεια ευκαιρία για να πλησιάσει τον Pere και κατ 'επέκταση να πάρει τη νούμερο ένα φαντασίωση τους για τη θέση του προπονητή: τον Pep Guardiola. Τα Διευθυντικά Στελέχη της City Ferran Soriano και Txiki Beguiristan ήδη γνώριζαν τους δύο άνδρες από το χρόνο τους στη Barcelona, αλλά για την ανανέωση της συνεργασίας του θα έπρεπε να ξεπεράσουν πολλά ενδιαφερόμενα κλαμπ μπροστά τους.

Μετά από όλη την επένδυση τους, το τέχνασμα της City απέδωσε καρπούς. Άρπαξαν την ευκαιρία ρίχνωντας το Guardiola στο πρότζεκτ τους και ο Καταλανός τεχνικός ήταν αρκετά εντυπωσιασμένος ερχόμενος σε συμφωνία να γίνει ο προπονητής τους το χειμώνα του 2016.



Τι συμβαίνει τώρα με τη συνεργασία τους;

Καθώς η Girona βοήθησε τη City να υλοποιήσει το στόχο της, θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Manchester City. Όμως θα συνεχίσει αυτή η σχέση αγάπης; τεχνικώς δεν έχει πλέον την ανάγκη της Girona όμως θα ήταν σοφό να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της. Σε περίπτωση που εγκαταλείψει το πρότζεκτ της Girona τότε ο Pere Guardiola δεν θα ήταν καθόλου ευχαριστημένος με συνέπεια ο αδερφός του Pep Guardiola να εμφανιστεί δυσαρεστημένος με αυτή την εξέλιξη όταν έρθει η ώρα να ανανεώσει το συμβόλαιο του.

Αν η City στείλει ή όχι και άλλους παίκτες στην Καταλονία στο μέλλον είναι άγνωστο.  Αυτή τη στιγμή που γράφουμε δεν υπάρχει κανένας παίκτης της Manchester City δεν είναι δανεικός στη Girona για τη φετινή σεζόν όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: αυτό το μικρό κλαμπ από τη Καταλονία έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην ιστορία της Manchester City.

Δεν υπάρχουν σχόλια: