Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Ήταν κανίβαλοι οι Νεάντερταλ;


Ερευνητές αρχαιολόγοι μιας διεθνούς ομάδα με επικεφαλής την  ανθρωπολόγο Helene Rougier, απο το California State University Northridge στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατα την διάρκεια ανασκαφών στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις σπηλιές του Goyet σε χώρο που τοποθετείται στην περίοδο των Νεάντερταλ, βρέθηκαν  μπροστά σε ένα αποτρόπαιο εύρημα. Ανθρώπινα οστά απο ένα νεογέννητο και τέσσερις ενήλικες ή εφήβους τα οποία χρονολογούνται γύρω στα 40.000 χρονια πριν στα οποία φαίνονται σημάδια βίαιης αποκόλλησης μυελού των οστών και δαγκωματιές.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Christian Casseyas αυτα τα σημάδια δείχνουν κανιβαλισμό νεκρών απο τους Νεάντερταλ. Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί μεχρι στιγμής μόνο σε πληθυσμούς των Νεάντερταλ στη νότια Ευρώπη στην Ισπανία, στο El Sidron και Zafarraya, και στη Γαλλία, στο Moula-Guercy και στο Les Pradelles.


Χαρακτηριστικά η επικεφαλής αρχαιολόγος αναφέρει οτι «πολλά απο τα οστά που βρέθηκαν στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και σαν εργαλεία ενώ είναι άγνωστο ακόμα αν αυτή ήταν μια συστηματική πρακτική των Νεάντερταλ, λίγο πριν την εξαφάνισή τους ή επιβλήθηκε απο μια μαλρα περίοδο ασιτίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: