Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Οι πρώιμοι ανθρωπίδες χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες;


Οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν αποδείξεις ότι πρώιμοι ανθρωπίδες χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες. Συγκεκριμένα, ίνες ξύλου βρέθηκαν σε ένα δόντι απο γνάθο που χρονολογείται στα  1,2 εκατομμύρια χρόνια και η οποία ανακαλύφθηκε σε μια ανασκαφή στη βόρεια Ισπανία. Οι ίνες βρέθηκαν σε ένα αυλάκι στο κάτω μέρος του δοντιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι προέρχονταν από τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών απο το συγκεκριμένο εργαλείο.

Προηγουμένως, το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα αυτού του τύπου οδοντικό καθαρισμό ήταν από την γνάθο ενός  Νεάντερταλ που χρονολογούνταν στα 49.000 χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πέτρα σε όλα τα δόντια της κάτω γνάθου, εκτός από ένα. Η ανάλυση της πέτρας αποκάλυψε ότι αυτοί οι ανθρωπίδες έτρωγαν μια ισορροπημένη διατροφή με βάση το κρέας και αμυλούχα τρόφιμα, τα οποία τα έτρωγαν κυρίως ωμά. Στην πέτρα βρέθηκαν επίσης κόκκοι γύρης  απο κωνοφόρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ανθρωπίδες έζησαν κοντά σε ένα δάσος.


Οι άθικτοι κόκκοι αμύλου και οι μη απανθρακωμένες ίνες που βρέθηκαν στα δόντια δείχνουν ότι οι ανθρωπίδες δεν γνωρίζαν πώς να χρησιμοποιούν τη φωτιά για να μαγειρεύουν την τροφή. Επίσης, τα δόντια έχουν φθαρεί και έχουν σημάδια βαριάς χρήσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κοπή και την μάσηση σκληρών υλών, είπαν οι ερευνητές.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να την δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: