Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μια «Comfort woman» προκαλεί διπλωματικές επιπλοκές στις κορετικο-ιαπωνικές σχέσεις


Comfort women ονομάστηκαν οι σεξουαλικές σκλάβες του Ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού, ο οποίες προέρχονταν απο τις κατακτημένες χώρες που καταλάμβανε ο Ιαπωνικός στρατός κατα την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Κορέα, Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Μπούρμα, Ταϊλάνδη, Νέα Γουινέα, Χονγκ Κονγκ) γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, τα οποία υποχρεώνονταν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην πορνεία προς ανακούφιση των Ιαπώνων στρατιωτών.

Ένα άγαλμα το οποίο αναπαριστά μια τέτοια γυναίκα, ξυπόλυτη, απειλεί να διαταράξει τις ιαπωνικορεατικες διπλωματικές σχέσεις.

Αναλυτικά. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2016, Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήγειραν στην πόλη Busan της Νοτίου Κορέας ένα επίχρυσο άγαλμα ύψους 1,5 μέτρων, το οποίο αναπαριστά μια ξυπόλητη σεξουαλική σκλάβα του ιαπωνικού στρατού να κοιτάει βλοσυρά και να περιμένει την σειρά της. Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν να προστατεύσει και κυρίως, να μην ξεχαστεί η ρήτρα της συμφωνίας που υπέγραψαν το 2015 Σεούλ και Τόκιο και η οποία αναφέρει, οτι το Τόκιο θα αναγνωρίσει το ζήτημα και θα ζητήσει επισήμως συγνώμη και επίσης, θα καταβάλει το ποσό των 1 δις Γιεν (8,6 εκατ. δολάρια) στις οργανώσεις αυτών των γυναικών.

Οι ακτιβιστές τονίζουν οτι στην συμφωνία δεν υπάρχει ρητή νομική δέσμευση της Ιαπωνίας να αναγνωρίσει επίσημα το θέμα και επίσης δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το πότε θα καταβάλει τα χρήματα.


Η αστυνομία του Busan αποκαθήλωσε το άγαλμα αλλα μετά απο ισχυρή παρέμβαση των κατοίκων οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να το επανατοποθετήσουν. Μετά απο αυτή την ιστορία η Ιαπωνία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Σεούλ. Η ιαπωνική κυβέρνηση τονίζει οτι το συγκεκριμένο θεμα θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία των δυο χωρών και πως η χρηματική αποζημίωση που θα καταβάλει στο προσεχές διάστημα θα θέσουν ένα οριστικό και αμετάκλητο τέλος στο ζήτημα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, την περασμένη Παρασκευή τόνισε πως στην συμφωνία και οι δύο πλευρές πρέπει να εκτελούν αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει. Ενώ, ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Yoshihide Suga, ανέφερε πως η Ιαπωνία ανακάλεσε τον πρέσβη της απο την Σεούλ και θα διακόψει τις εμπορικές και χρηματοπιστωτικές της επενδύσεις στην Νότια Κορέα μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα καθώς βλέπουμε οτι η Νότιος Κορέα δεν προσπαθεί να αποκλιμακώσει το ζήτημα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: