Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Manchester United: Η δόξα και η απόγνωση του "διαβολικά" ταλαντούχου Louis Saha


Δημήτρης Βαρσάνης


Στις 23 Γενάρη του 2004 η Manchester United πήρε τελικά τον άντρα της. Δώδεκα εκατομμύρια λίρες ήταν το ποσό που κατέβαλλε στη Fulham για το Louis Saha ώστε να μειώσει την ευθύνη επίτευξης τερμάτων για τον Ruud van Nistelrooy με την απουσία του Ole Gunnar Solskjaer λόγω τραυματισμού.

Αφού έβαλε πάνω από 60 γκολ για τη Fulham σε 3.5 χρόνια βοηθώντας τους να πάρουν την άνοδο στην πρώτη του σεζόν το ταλέντο του ορίστηκε να μεταδωθεί στο Θέατρο των Ονείρων. Ο Saha γεννήθηκε στο Παρίσι το 1978 από γονείς από τη Γουαδελούπη. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία και σύντομα εντάχθηκε στην ομάδα της περιοχής του τη Soisy Andilly Margency όπου αποκόμισε το παρατσούκλι «Petit Louis» ("μικρός Louis") μετά τη τακτική του συμμετοχή με τα μεγάλα αγόρια.



Αρχικά ο Saha ήθελε να γίνει τερματοφύλακας όμως χάρη στον πατέρα του κινήθηκε πιο μπροστά στο χώρο του γηπέδου. Μια απόφαση που απέδωσε καρπούς όταν η διάσημη ακαδημία Κλαιρφονταίν τον κάλεσε όταν ήταν 14. Μια από τις 12 κορυφαίες ακαδημίες που βρίσκονται γύρω από τη Γαλλία και εποπτεύεται από τη Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFF), ο Saha ήταν σε καλά χέρια και περιβάλλονταν από τους νεαρούς Thierry Henry, Nicolas Anelka και William Gallas.



Μετά από τρία χρόνια στη Κλαιρφονταίν ο Saha υπέγραψε στην FC Metz το 1997 και ύστερα από δύο χρόνια πήγε δανεικός στη Newcastle United, όπου εκείνη την χρονιά τη διαχειρίζονταν ο Ολλανδός μύθος Ruud Gullit. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ένας παραγωγικός σκόρερ για τη Newcastle έβαλε ένα καθοριστικό γκολ ενάντια στη Blackburn στον πέμπτο γύρο του FA Cup όμως έμεινε εκτός αποστολής για τον τελικό.



Ο Saha ταλαιπωρήθηκε με την επιστροφή του στη Metz βάζοντας μόλις πέντε γκολ σε 47 αγώνες σε μια περίοδο δύο ετών. Ακόμα νέος, ο ίδιος σπάνια εμφάνιζε μια συνεπής μορφή όμως αυτό δεν εμπόδισε τη Fulham να δαπανήσει 2.5 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2000. Ο Saha μπήκε στο Αγγλικό ποδόσφαιρο με μεγάλη όρεξη βάζοντας 27 γκολ στη Championship για να βοηθήσει τη Fulham να ανέβει από την τότε Football League First Division με τα τέρματα του να τον χρίζουν πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.



Σταθερά αγαπημένος από τους οπαδούς, ο Saha πραγματοποίησε τη δική του δυναμική στη νέα σεζόν της Premier League, κερδίζοντας το βραβείο του "παίκτη του μήνα της Premier League" τον Αύγουστο. Το φανταστικό πρώτο άγγιγμα, η ταχύτητα και η δύναμή του επέτρεψαν να προσαρμοστεί καλά στην Premier League και παρότι έβαλαν μόλις εννέα γκολ στο πρωτάθλημα, οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν το ταλέντο του συμπεριλαμβανομένων του μελλοντικού προπονητή του Sir Alex Ferguson.



Η Fulham επισκέφθηκε το Old Trafford στις 19 Αυγούστου του 2001, χάνοντας τελικά με 3-2 σε ένα δραματικό παιχνίδι ωστόσο ο Saha ήταν μια απειλή σε όλη τη διάρκεια του σκοράροντας δύο φορές για τους Λονδρέζοι. Το πρώτο ήρθε από μια μακρά μπαλιά πάνω από την άμυνα της United, όμορφα τη κατέβασε με το αριστερό του πόδι και άψογα σήκωσε τη μπάλα πάνω από τον αβοήθητο Fabien Barthez. το δεύτερο του τέρμα παρουσίασε όλες τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του Saha: τη ταχύτητα, τη ψυχραιμία και την ακρίβεια. Με την United απρόσεκτα να χάνει την κατοχή στη μεσαία γραμμή, ο Steed Malbranque έστρωσε τη μπάλα στο Saha και μετά από δύο πινελιές πλάσαρε το Γάλλο τερματοφύλακα με το ασθενέστερο δεξί του πόδι.



Η απόδοση του Saha στο Old Trafford ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το παιχνίδι που έκανε τον Sir Alex να ενδιαφερθεί για αυτόν, δύο χρόνια πριν υπογράψει στην United. Παρότι πέτυχε μόνο επτά γκολ τη σεζόν 2002-03 ήταν μια σταθερότητα για τη Fulham. Η έναρξη της σεζόν 2003-04 είδε τον Saha να βάζει 15 γκολ σε 22 αγώνες πριν από τη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα όταν η Manchester United έκανε τη κίνηση της. Η Fulham εμφανίστηκε απρόθυμη να πουλήσει το αστέρι της όμως όταν ο Saha πίεσε για την μεταγραφή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο.

Ο Saha ξεκίνησε τη καριέρα του στη Manchester United με ένα κτύπημα βάζοντας ένα φάουλ στο Old Trafford ενάντια στη Southampton. Στις 28 Φεβρουαρίου η United ταξίδεψε στο Craven Cottage για να αντιμετωπίσει το πρώην κλαμπ του Saha. Η φήμη του Saha ως ο αγαπημένος των οπαδών της Fulham ξεθώριασε γρήγορα ακούγοντας τακτικά τα άσματα του «Ιούδα».



Ο Saha όμως θα γελούσε τελευταίους. Μετά από τη κλασσική αντεπίθεση της United ο Γάλλος τη τελείωσε τρυπώντας τα δίχτυα του Edwin van der Sar ο οποίος υπέγραψε στους "κόκκινους διάβολους" το 2005. Ο Saha κατέδειξε τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η Fulham ήθελε τόσο απεγνωσμένα να τον κρατήσει. Ένα όμορφο πρώτο άγγιγμα στο τρέξιμο του, το εκπληκτικό κοντρόλ του και ένα αδίστακτο τελείωμα με το ασθενέστερο πόδι του.



Ο Saha σύντομα κέρδισε την πρώτη του κλήση στη Γαλλία και σκόραρε στο ντεμπούτο του σε ένα φιλικό εναντίον του Βελγίου. Η φόρμα του τον έφερε επίσης στην Εθνική του για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. Για τη United τελείωσε τη σεζόν με επτά γκολ σε 14 παιχνίδια. Μια σταθερή απόδοση για κάποιον που έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα νέο στυλ στα μέσα της σεζόν.



Μετά από μια ισχυρή πρώτη σεζόν με την Manchester United εκείνη του 2004-05 θα αποδειχθεί μια διαφορετική ιστορία. Οι τραυματισμοί έγιναν μια σταθερότητα για τον Saha, κάτι που τον επηρέασε στο υπόλοιπο της καριέρας του. Το Σεπτέμβριο του 2004 ο Saha υπέστη ένα τραυματισμό στο γόνατο στο Διεθνές καθήκον με τη Γαλλία αναγκάζοντας τον να χάσει ένα μήνα. Ο ίδιος τραυματισμός χτύπησε και πάλι το Νοέμβριο - και πάλι στο Διεθνές καθήκον - αν και αυτή τη φορά ακόμα χειρότερος μιας και ο Saha έχασε ακόμη δύο μήνες.

Αφού τελικά επανήλθε στη δράση ένας τραυματισμός τον έπληξε και πάλι για τρίτη φορά, και μόνο όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα εν τέλει έγιναν. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2005 ο Saha έσκισε τους οπίσθιους μηρούς του, ένας τραυματισμός που θα τον δει να χάνει τους τρεις πρώτους μήνες της σεζόν 2005-06.



Η σεζόν 2005-06 για τον Saha τελικά ξεκίνησε τον Νοέμβριο και αργά αλλά σταθερά, μαζί με την ανάρρωση του ήρθαν και τα γκολ. Οι τύχες του Saha άλλαξαν μετά από μια "καυτή" περίοδο. Έξι γκολ στην πορεία της United στο League Cup του επέτρεψαν να ξεκινήσει στο τελικό μπροστά από το Ruud van Nistelrooy, στο οποίο σκόραρε η United διέλυσε τη Wigan με 4-0 στο Millennium Stadium του Cardiff.

Ο ταχύτατος επιθετικός έβαλε 15 γκολ για τη United εκείνη την χρονιά και έγινε η πρώτη επιλογή του συλλόγου για να συμπαρασταθεί στον Wayne Rooney στην αιχμή του δόρατος. Ο Saha ήταν πίσω σε φόρμα και η εμπιστοσύνη του Ferguson στο πρόσωπό του ήταν εμφανής όταν ο van Nistelrooy πωλήθηκε στην Real Madrid το καλοκαίρι του 2006 καθώς ο Cristiano Ronaldo άρχισε να γίνεται ο κεντρικός χαρακτήρας στην ενδεκάδα των "κόκκινων διάβολων".



Παρότι έβαλε πάνω από 150 τέρματα για τη Manchester United, ο Ferguson έκρινε σκόπιμο να απαλλαγεί από τον Ολλανδό και να ανυψώσει τον Saha σε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της United. Ο Saha ήταν αισιόδοξος σχετικά με τη κατάσταση του και το πιο σημαντικό την εκ νέου τοποθέτηση του στη βασική ενδεκάδα. Διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει ένας από τους πλέον θανατηφόρους επιθετικούς της Ευρώπης.

Μετά την συνέπεια του στην έναρξη της σεζόν 2006-07, βραβεύτηκε με ένα νέο συμβόλαιο που θα τον κρατούσε στο σύλλογο έως το 2010. Παρά τη καλή του αρχή οι τραυματισμοί γύρισαν για να τον στοιχειώσουν. Τα προβλήματα τραυματισμού είναι ένας κανόνας που θα έβλαπταν τον Saha σε όλο το υπόλοιπο της καριέρας του αναγκάζοντας τον σταδιακά να χάσει μερική από την εκρηκτική ταχύτητα του. Αφού σημείωσε ένα μόνο τέρμα στο δεύτερο μισό της σεζόν, οι τραυματισμοί σαφώς επηρέασαν τον Saha.

Η United ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν 2007-08 σκοράροντας μόλις δύο φορές στους τέσσερις πρώτους και κέρδισε μόνο μία φορά. Επιστρέφοντας από άλλα μυώδη θέματα τραυματισμού, ένας φρέσκος ​​Saha σημείωσε το νικητήριο τέρμα ενάντια στη Sunderland μπαίνοντας ως δεύτερη αλλαγή. Μια τεράστια επευφημία από το Old Trafford υπογράμμισε πόσο πολύ είχε εκτιμηθεί από τους οπαδούς της United, αν και είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης χρονιάς λόγω τραυματισμού.



Ο Saha υπέστη και πάλι και άλλους τραυματισμούς σε όλη τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένου ενός προβλήματος στο γόνατο που θα τον κρατούσε έξω για πάνω από έξι εβδομάδες. Ο Saha παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα στον αχίλλειο τένοντα ξεκίνησαν το 2004, το οποίο οδήγησε σε μεγαλύτερη πίεση και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στα γόνατά του. Το 2008 ο Saha συνέβαλε μόνο σε τέσσερα γκολ κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που θα δει τη United να κατακτά την Premier League και το Champions League εκείνη την περίφημη νύχτα στη Μόσχα.

Ο Saha έχασε το τελικό του Champions League και αργότερα παραδέχθηκε πόσο τον έβλαψε: «Εγώ δεν πληγώθηκα. Έχασα το τελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, έχασα μερικά καταπληκτικά παιχνίδια όμως το να χάσω αυτό το ματς με σκότωσε εντελώς".

Ο Saha ταξίδεψε στη Μόσχα για να στηρίξει τους συμπαίκτες του όμως ήξερε επίσης ότι ο χρόνος του στο Old Trafford τελείωσε. Τα γόνατά του ήταν όλο και πιο προβληματικά και οι μυς του αδύναμοι. Δεν αισθάνονταν πλήρως ένα κομμάτι της ομάδας που σήκωσε το Champions League και δεν κατάφερε να παίξει πάνω από 30 παιχνίδια την σεζόν όπως οι περισσότεροι υγιείς συμπαίκτες του. Αφού μίλησε με τον Sir Alex Ferguson συμφώνησε να φύγει στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.



Ο Saha υπέγραψε ένα συμβόλαιο "όσο παίζω θα πληρώνομαι" με την Everton για ένα άγνωστο ποσό το καλοκαίρι του 2008. Ο Γάλλος ήταν ακόμη τραυματίας όταν υπέγραψε και είπε στην Everton να μην τον πληρώνει όταν είναι τραυματίας, κάτι που φαινομενικά λίγοι από τους σημερινούς παίκτες θα το έπρατταν.



Παρά την απώλεια της αθλητικότητας, ένα κομμάτι του παιχνιδιού που σπάνια έλειπε ήταν η ικανότητά του να εκμεταλλεύται τις ευκαιρίες του. Στα τέσσερα χρόνια του στην Everton δεν μπόρεσε να θέσει τα προβλήματα τραυματισμών του πίσω όμως έβαλε 35 γκολ σε 100 αγώνες
Το 2012 ο Saha μετακόμισε στην Tottenham για ένα συμβόλαιο έξι μηνών.



Μόλις τέσσερα γκολ σε 12 παιχνίδια για τον σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου και ο Saha μετακινήθηκε πίσω ξανά στα βόρεια, αυτή τη φορά για τη Sunderland ωστόσο οι τραυματισμοί περιόρισαν το χρόνο συμμετοχής του και έφυγε από το σύλλογο όταν έληξε το βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο του. Ο Saha ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ιταλία με την Lazio όμως δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Κανένα γκολ σε 20 παιχνίδια με τη Sunderland και τη Lazio και ο Saha αποχαιρέτησε με ένα κλαψούρισμα.

Μια επιθυμία να βοηθήσει την ομάδα, η κυνικότητα του από το τέρμα, η ευφυΐα, η ταχύτητα του και το κοντρόλ του έφτασαν τον Saha στο χείλος του να γίνει ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Ευρώπης. Μόνο που ο Ferguson του έδωσε ένα νέο συμβόλαιο για κανένα λόγο και τον εμπιστεύθηκε μπροστά από τον van Nistelrooy λέει πολλά.



Ο Wayne Rooney έχει συνεργαστεί με παίκτες όπως ο Cristian Ronaldo, ο Carlos Tevez, ο Dimitar Berbatov, ο Ruud van Nistelrooy και ο Robin van Persie μπροστά για την United όμως ο καλύτερος από όλους αυτούς κατά τη γνώμη του ήταν ο Louis Saha: "Υπάρχουν πάρα πολλοί όμως εγώ πρόκειται να πω τον Louis Saha. Ήταν ένας φανταστικός παίκτης, ένα πραγματικό χάρισμα για τον καθένα και απολάμβανα το παιχνίδι του. Ήταν τόσο ζωντανός, ένας πραγματικός επιθετικός ο οποίος έτρεχε και ο οποίος άνοιγε πάντα χώρο για τους άλλους. "



Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους σημερινούς επίδοξους νεαρούς θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον Saha για να αναπτύξουν το δικό τους παιχνίδι, όπως η απίστευτη κίνηση του μέσα και έξω από το κουτί. Προσθέστε την απτόητη ψυχραιμία του στην περιοχή του πέναλτι και το φανταστικό κοντρόλ του και μπορείτε πραγματικά να έχέτε έναν ολοκληρωμένο σύγχρονο ποδοσφαιριστή.

Η αίσθηση του "τι" και "εάν" γύρω από τον Saha είναι κάτι που πολλοί οπαδοί της United και της Γαλλίας εξακολουθούν να αναρωτιούνται. Χωρίς τα αδύναμα γόνατα του και τους επαναλαμβανόμενους μυϊκούς τραυματισμούς του, σίγουρα θα μπορούσε να έχει σκοράρει πάνω από 100 τέρματα για τη United και να αποσυρθεί ως ένας θρύλος του κλαμπ, για να μην αναφέρουμε ότι θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές από το εξωτερικό στην ιστορία της Premier League.

Όπως πήγε όμως η καριέρα του, ο ίδιος βρίσκεται κάτω από τους Thierry Henry, Ruud van Nistelrooy και Luis Suarez, καθώς και μερικούς από τους καλύτερους σκόρερ που ήρθαν από το εξωτερικό και "άναψαν" στη Premier League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: