Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Η ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 είχε συνέχειες


Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1914 άντρες απο τα χαρακώματα των Συμμάχων και της Γερμανίας προχώρησαν σε μια άτυπη μεταξύ τους ανακωχή για να γιορτάσουν συναδελφωμένοι τα Χριστούγεννα. Αποκορύφωμα αυτης της ανακωχής ήταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου. Ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Aberdeen, Thomas Weber, μετά απο έρευνα που έκανε για το βιβλίου του γύρω απο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ισχυρίζεται πως τέτοιου είδους ανακωχές ήταν κάτι το σύνηθες. Χαρακτηριστικά αναφερει οτι παρόμοια ανακωχή έγινε και μετά την πολύνεκρη μάχη του Σόμ.

Σύμφωνα με τον κ. Weber οι επιστολές και οι προσωπικές αναφορές απλών στρατιωτών απο το μέτωπο καταδεικνύουν πως τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις ήταν ένα πολύ πιο συχνό φαινόμενο απο οτι παρουσιάζουν οι επίσημες αναφορές των μονάδων. Χαρακτηριστικά αναφερει την επιστολή του Καναδού στρατιώτη  Ronald MacKinnon του Princess Patricia’s Canadian Light Infantry, ο οποίος σε επιστολή του υπογραμμίζει οτι το 1916 υπήρξε μεταξύ των ανδρών της μονάδας και των απεναντι απο αυτών γερμανικών μονάδων μια απο κοινού ανεπίσημη ανακωχή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και απο την επιστολή του στρατιώτη Arthur Burke του 20th Battalion Manchester Regiment, οποίος και αυτός αναφέρει μια παρόμοια άτυπη ανακωχή στον χωρό ευθύνης της μονάδας του με τους αντίπαλους Γερμανούς.

«Η γενική άποψη είναι ότι, μετά την πρώτη ανακωχή των Χριστουγέννων, δεν υπήρχε επανάληψη, λόγω του κύκλου της βίας και της συνακόλουθης πικρία του που στη συνέχεια έφερε ο πόλεμος.

"Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες που υπέστησαν, οι στρατιώτες και των δύο πλευρών ποτέ δεν σταματήσαν να προσπαθούν να συναδελφωθούν με τους αντιπάλους τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά όλο το χρόνο» σημειώνει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: