Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Germán Burgos: Κάτι περισσότερο από το πρωτοπαλίκαρο του Simeone


Δημήτρης Βαρσάνης


Καθώς τα νεύρα φούντωνουν κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα νευρικού ντέρμπι της Μαδρίτης στο Bernabeu τον Δεκέμβριο του 2012, ο βοηθός της Atletico Madrid Germán Burgos κατευθύνθηκε απειλητικά προς τον José Mourinho που θα εκνεύριζε ακόμα και τον πιο ψύχραιμο προπονητή.



"Δεν είμαι ο Tito, εγώ θα ανοίξω το κεφάλι σου στα δύο" φώναξε ο πανύψηλος Αργεντινός δείχνοντας στον Mourinho μια οικεία εμφάνιση της οργής στα μάτια του. Αναφερόταν στον άλλοτε προπονητή της Barcelona Tito Vilanova, όπου ο Mourinho τσίμπησε το μάτι του πριν από ένα χρόνο και ανταπέδωσε με ένα συγκρατημένο σπρώξιμο.



Ο Burgos όμως είναι ακριβώς το αντίθετο του Vilanova ο οποίος - πριν από τον πρόωρο θάνατό του - ήταν γενικά γνωστός ως ατάραχος και στωικός σαν άτομο. Όταν ο Mourinho ρωτήθηκε σχετικά με το συμβάν μετά το παιχνίδι, ο ίδιος αναρωτήθηκε ειρωνικά: "Ποιος είναι ο Burgos;"



Το δεξί χέρι του Diego Simeone έχει κερδίσει δικαιολογημένα τη φήμη ως ένας από τους πιο "φλογερούς" χαρακτήρες του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, αν μη τι άλλο όταν συναντούσε τον συχνά προκλητικό Mourinho. Εξαγριώθηκε και πάλι σε ένα ντέρμπι της Μαδρίτης το 2014, ενώ έβλεπε από τον πάγκο να μην δίνεται ένα πέναλτι στον Diego Costa που ανετράπη από τον Álvaro Arbeloa. Η αντίδραση του Burgos ήταν να επιτεθεί στον διαιτητή Carlos Delgado Ferreiro με τέτοια επιθετικότητα που έξι άνδρες χρειάστηκαν για να τον απομακρύνουν. Το αποτέλεσμα ήταν η αποβολή του στις κερκίδες και η απαγόρευση τριών αγώνων.

Ωστόσο αυτή η φυσική έλξη προς διαμάχη και αντιπαράθεση δεν ήταν ένα γνώρισμα μόνο στην προπονητική του καριέρα. Όντας τερματοφύλακας κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Burgos [με το παρατσούκλι El Mono (Ο πίθηκος)] απαγορεύτηκε να αγωνιστεί 11 αγώνες παίζοντας για τη Mallorca το 1999 γρονθοκοπώντας και χτυπώντας τον Manuel Serrano της Eespanyol, υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε «Sudaca» (μια ρατσιστική λέξη για τους Νοτιοαμερικάνους).

Ο 44χρονος άνδρας δείχνει την εντύπωση ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας πολύ αυστηρός χαρακτήρας μόνο για να δώσει στους παίκτες την ενθάρρυνση και περιστασιακά να θυμώνει μαζί τους.Η επιρροή του Burgos στις περίφημα πειθαρχημένες ομάδες της Atleti τις πρόσφατες χρονιές σίγουρα έχει πέσει κάτω από το ραντάρ. Οι βοηθοί σε γενικές γραμμές, δεν παίρνουν την ίδια αναγνώριση με εκείνη του ανθρώπου στο τιμόνι αλλά χωρίς την αξιοπιστία του Burgos οι μέθοδοι του Simeone δεν θα μπορούσαν να αποδειχθούν γόνιμοι.



Όταν οι δύο συμπατριώτες - οι οποίοι έφτιαξαν μια φιλία πριν από την ενασχόληση τους με τη προπονητική - πήγαν στην Atletico Madrid το 2011, ο σύλλογος ήταν σταθερά στη σκόνη της Real Madrid και είχε τη φήμη ως αιώνιοι "λούζερ". Από τότε πήραν το Europa League, το UEFA Super Cup, το Copa Del Rey και τη La Liga. Ίσως το πιο εντυπωσιακό και σίγουρα πιο απογοητευτικό συνάμα είναι ότι έφτασε επίσης σε δύο τελικούς του Champions League μόνο για να ηττηθούν και τις δύο φορές από τους μισητούς γειτονές τους.

"Ότι έχουμε επιτύχει είναι δύσκολο" δήλωσε ο Burgos αντανακλώντας στα πέντε χρόνια της επιτυχίας που βίωσαν αυτός και ο Simeone:"Η άφιξη μας είχε ως αποτέλεσμα οι παίκτες να ξέρουν πού να βρουν τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον αθλητικό διευθυντή, τα πάντα είχαν οργανωθεί. Διαχειριζόμαστε τους παίκτες και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ξέρουν τι να κάνουν καθένας από αυτούς. Τους λέμε ότι πρέπει να κερδίζουμε κάθε 15 λεπτά. Τα πάντα τραβούν προς την ίδια κατεύθυνση, ο καθένας το έχει κάνει αυτό δυνατό. Είναι όλα σχετικά με την Atletico".



 Ο Burgos είναι σαφώς σε θέση να αρθρώσει τις σκέψεις του χωρίς την ανάγκη να προσεγγίσει τα πάντα σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, αλλά κατά κάποιο τρόπο η μαχητική προσωπικότητα που παρουσιάζει η Atletico είναι όλα μέρος της εικόνας που ο ίδιος και ο Simeone έχουν φέρει στο κλαμπ. Οι ιδιομορφίες της αντικατοπτρίζεται στο αδυσώπητα σκληρό στυλ παιχνιδιού από τους ποδοσφαιριστές της, πολύ περισσότερο από  οποιαδήποτε άλλη ομάδα στα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αν ο προπονητής της Liverpool Jürgen Klopp ισχυρίστηκε μια φορά ότι εκπροσωπεί το «Heavy Metal ποδόσφαιρο», ο Simeone και ιδίως ο Burgos μπορούν να συγκριθούν μόνο με το death metal. (Παρεμπιπτόντως, ο Burgos είναι ο τραγουδιστής ενός ροκ συγκροτήματος που ονομάζεται "The Garb".)



Ο Burgos πρωτοστάτησε στο καινοτόμο Google Glass κατά τη διάρκεια της νίκης με 2-0 εναντίον της Getafe τον Απρίλιο του 2014, μια τεχνολογία που επιτρέπει στο χρήστη να βλέπει ζωντανά τα στατιστικά στοιχεία ενώ εξακολουθεί να είναι σε θέση να παρακολουθεί το παιχνίδι:"Το Glass είναι υπέροχο", δήλωσε ο Burgos:"Θα είναι πολύ χρήσιμο για τους προπονητές. Μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες του αγώνα σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να προγραμματίσετε τι θέλετε να δείτε πριν και μετά, μπορείτε να διορθώσετε τα πράγματα. Θα είναι το μέλλον. "Η συγκεκριμένη ξεκάθαρη γεύση του Burgos να είναι ένα βήμα μπροστά από το άθλημα, δείχνει ότι πολλές από τις εντυπωσιακές τακτικές αποχρώσεις που η Atletico έχει εμφανίσει τα τελευταία χρόνια προήλθε κατά κύριο λόγο από το μυαλό του El Mono.

Στις περισσότερες αναλύσεις της ανόδου της Atletico στο προσκήνιο από το 2011, ο Simeone έχει αναφερθεί ως ο σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μεταμόρφωση του συλλόγου της Μαδρίτης από την ανωνυμία στη παγκόσμια αναγνώριση. Η Atleti φημίζεται για τις αμυντικές επιδόσεις της και την ικανότητά του να έχει άφθονα Clean sheet, αλλά ο Burgos έπαιξε περισσότερο ρόλο στο χτίσιμο από τη σταθερότητα.

Εκείνος και ο Simeone μοιράζονται τα ίδια ιδανικά του ποδοσφαίρου και έχουν μια σχεδόν τηλεπαθητική κατανόηση όταν πρόκειται για ιδέες κοινής χρήσης: "Εμείς δεν μαλώνουμε επειδή μιλάμε πάντα" δήλωσε ο Μπούργκος για τη σχέση του με τον Simeone:"Είναι πολύ παθιασμένος όμως είναι ένας πραγματικός στοχαστής. Δεν ενεργεί σαν να είναι πάνω από μένα. "Η επιθετική πίεση είναι πλέον συνώνυμο με την Atletico που είχε γεννηθεί από τη συνδυασμένη τακτική δημιουργικότητα των δύο Αργεντινών και αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν πολύ πέρα ​​από τις δυνατότητές τους ενάντια σε ομάδες όπως η Barcelona και η Real Madrid με πολύ ισχυρότερη οικονομική δύναμη και φήμη.



Ο αρχηγός του συλλόγου Gabi στο παρελθόν τόνισε τη σημασία του δεσμού μεταξύ του Burgos και τουSimeone:"Ο Burgos συμπληρώνει το προπονητή πολύ καλά. Είναι και οι δύο πολύ δυνατοί χαρακτήρες όμως μοιράζονται τις γνώσεις και τις στρατηγικές τους. Εμείς τον εμπιστευόμαστε. Είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι έναν βοηθό. "Όλα τα σημάδια δείχνουν προς μια σχεδόν ίση ευθύνη μεταξύ των δύο πρώτων προπονητών στην Atleti, με τον Simeone να λαμβάνει όλα τα εύσημα ενώ ο Burgos επηρεάζει τα πράγματα με έναν πιο συγκρατημένο τρόπο μέχρι να χάσει τη ψυχραιμία του.

 Ωστόσο ο "El Mono" σίγουρα δεν είναι αυτός που καλλιεργεί την αναγνώριση και την αίγλη. Κάποτε ισχυρίστηκε:"Εγώ δεν θα μπορούσα να παίξω στη Real Madrid λόγω του πώς φαίνομαι. Θα με έλεγαν να κόψω τα μαλλιά μου. Η Atletico είναι συνώνυμη με τους δουλευταράδες".

Παρ 'όλα αυτά με το φίλο και συνεργάτη του Simeone να θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πιο περιζήτητους προπονητές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο καιρός μπορεί να έρθει σύντομα, όταν ο Burgos θα πρέπει να φύγει από το Vicente Calderon για νέα βοσκοτόπια. Είτε πρόκειται για την Arsenal στην Premier League είτε η Inter στην Ιταλία, είναι πιθανό ότι το δίδυμο θα παραμείνει αδιάσπαστο όποιος και αν είναι ο προορισμός.



Παρά τις πολλές φήμες, ο Burgos είναι πεπεισμένος ότι ο Simeone παραμένει ικανοποιημένος με τη ζωή στη Μαδρίτη:"Εγώ δεν τον βλέπω να βιάζεται να πάει πουθενά. Μοιάζει άνετος και δυνατός και εκπέμπει ενέργεια. Δεν μπορώ να απαντήσω για αυτόν, απλά μπορώ να σας πω τον τρόπο που τον βλέπω. Αυτό είναι που νομίζω. Τι θα μπορούσε να κάνει στο μέλλον; δεν ξέρω όμως η αίσθησή μου είναι ότι ο Simeone είναι ευτυχισμένος".

Όποια ομάδα καταφέρει να δελεάσει τον Simeone - αν αφήσει ποτέ την Atleti - πρέπει να προσπαθήσει να πάρει τον Burgos με μια εξίσου ελκυστική προσφορά. Όπως έχει αποδειχθεί, όταν κοιτάζεις προσεκτικά μια πρωτοφανή επιτυχία του συλλόγου τα τελευταία χρόνια υπάρχει περισσότερο από ένα προπονητή σε μια καλά προπονημένη ομάδα.

Ο El Mono ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει νικήσει τον καρκίνο, καθοδηγεί ένα ροκ συγκρότημα και παλαιότερα άδειαζε τους κάδους σκουπιδιών θα πρέπει να του δοθεί η αναγνώριση που του αξίζει για τη συμβολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: