Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Copa Africa: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Δημήτρης Βαρσάνης


Σήμερα ξεκινά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2017 στην Γκαμπόν και εδώ είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τους τέσσερις ομίλους και τις 16 χώρες που θα τους αποτελούν.



Πρώτος όμιλος

 Υπάρχει μια συσσωρευμένη προσμονή και ένας ενθουσιασμός για τη διοργανώτρια Γκαμπόν, όπου η επισφαλής πολιτική κατάσταση έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Μένει να δούμε αν αυτό θα έχει και αντίκτυπο στις επιδόσεις της ομάδας. Η υποστήριξη από τους οικοδεσπότες θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε αυτό που μοιάζει μια κούρσα των τριών για την πρόκριση μεταξύ της Γκαμπόν, της Μπουρκίνα Φάσο και του Καμερούν, αν και η ξένη Γουινέα-Μπισάου δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά από την έφοδο στην πρώτη της εμφάνισή στο τουρνουά.

Γκαμπόν

Προπονητής: Jose Antonio Camacho
Ο Camacho είχε μια πολύχρωμη καριέρα και η πρόκληση του να οδηγήσει τη Γκαμπόν στην επιτυχία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη διαχείριση της Real Madrid, της Εθνικής Ισπανίας, της Sevilla ή της Benfica κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ακόμα είχε μια ανεπιτυχή περίοδο στη Κίνα πριν προσληφθεί από τη Γκαμπόν μόλις 43 ημέρες πριν από την έναρξη του Κυπέλλου Εθνών.

Παίκτης-κλειδί: Pierre-Emerick Aubameyang

Παρά το γεγονός ότι η Γκαμπόν δεν είναι μια ομάδα one-man show, είναι αναπόφευκτο ότι ένα όνομα ξεχωρίζει πάνω από τους υπόλοιπους. Ο Aubameyang είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο και αν ο άνδρας της Dortmund είναι σε φόρμα, η διοργανώτρια μπορεί να κάνει την έκπληξη. Ακόμα πρέπει να "θάψει" και κάποια "φαντάσματα": έχασε ένα πέναλτι στη ψυχοφθόρα διαδικασία στα προημιτελικά του 2012 κόντρα στο Μάλι.

Μπουρκίνα Φάσο

Προπονητής: Paulo Duarte

Ο Duarte επιστρέφει σε γνώριμα λιμέρια στη Γκαμπόν, αφού τη προπονούσε για ενάμιση χρόνο από το 2012 έως το 2013. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του Πορτογάλου προπονητή στη Μπουρκίνα Φάσο, ο οποίος προηγουμένως τη διαχειριζόταν μεταξύ του 2008 και του 2012 και θα ελπίζει να περάσει τουλάχιστον μια ταλαντούχα ομάδα από τον όμιλο.

Παίκτης-κλειδί: Bertrand Traore

Ο επιθετικός του Ajax παίζει με τη μορφή του δανεισμού από τη Chelsea και πιθανότατα θα συνεργαστεί με τον εξίσου προικισμένο αδελφό του Alain στην επιθετική γραμμή. Περνά μια ασταθής κατάσταση στην Ολλανδική ομάδα με τον προπονητή Peter Bosz να επικρίνει τις επιδόσεις του όμως το ταλέντο του θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά απέναντι στις σκληροτράχυλες άμυνες.

Καμερούν

Προπονητής: Hugo Broos

Ο βετεράνος Βέλγος προπονητής χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να υποβάλει αίτηση στην κενή θέση του Καμερούν και το διαχειρίζεται από το Φεβρουάριο του 2016 αν και δεν ήταν στην αρχική λίστα. Ο Βέλγος τεχνικός είναι πολύ έμπειρος όμως αυτή είναι η πρώτη του δουλειά σε Εθνική ομάδα και έπρεπε να αντιμετωπίσει την απροθυμία αρκετών μεγάλων ονόματων - συμπεριλαμβανομένων του Joel Matip της Liverpool -  να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους.

Παίκτης-κλειδί: Benjamin Moukandjo

Ο επιθετικός της Lorient έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την επιθετική γραμμή του Καμερούν και έχει βρει τη φόρμα του κατά τη περασμένη χρονιά μετά τις αποσπασματικές εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα. Αυτός και ο Vincent Aboubakar θα είναι οι επιθετικές αιχμές μιας σχετικά έντεχνης ομάδας που στερείται από ποιότητα όπως κατείχαν οι προκατόχοι τους.

Γουινέα-Μπισάου


Προπονητής: Baciro Cande

Ο γεννημένος στη Γουινέα - Μπισάου Cande καθοδήγησε τη χώρα του μέσω μιας ταραχώδους δεκαετίας του 2000 που υπέφερε μια μακρά απουσία από τη Διεθνή σκηνή. Επέστρεψε στην παλιά δουλειά του τον Μάρτιο αφότου ο προκάτοχός του Paulo Torres απολύθηκε, κερδίζοντας αμέσως τρία παιχνίδια και οδήγησε τη χώρα του στην πιο απίθανη πρόκριση της.

Παίκτης-κλειδί: Toni Silva

Ο Silva έκανε το ντεμπούτο του για τη Γουινέα-Μπισάου τον Ιούνιο όμως η συμβολή του ήταν εκπληκτική σημειώνοντας ένα γκολ στις καθυστερήσεις εναντίον της Ζάμπια που εξασφάλισε την πρόκριση τους στο πρώτο Κύπελλο Εθνών. Ο 23χρονος εξτρέμ από νωρίς την υποσχόμενη καριέρα με τη Liverpool και τη Barnsley. Τώρα εντυπωσιάζει στην Ελληνική σούπερλιγκ με τον Λεβαδειακό.



Δεύτερος όμιλος

Δύο από τους πιο πιθανούς υποψήφιους διεκδικητές παρατάσσονται σε αυτό τον όμιλο όπου θα παίξουν κυρίως στο Franceville. Θα ήταν μια έκπληξη εάν είτε η Αλγερία είτε ή Σενεγάλη χάσει τη πρόκριση, αν και η Τυνησία δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί εντελώς. Η Ζιμπάμπουε συμμετέχει στο πρώτο Κύπελλο Εθνών Αφρικής από το 2006, αλλά σπαράζεται από οικονομικές διαφορές μπροστά από το τουρνουά και σίγουρα θα είναι μια επιτυχία αν αποφύγει τη τελευταία θέση. Για τα "μεγάλα όπλα" η πρώτη θέση θα σήμαινε ότι θα παραμείνουν στο Franceville στα προημιτελικά.

Αλγερία

Προπονητής: Georges Leekens

Ο Leekens είναι γύρω από το τετράγωνο για χρόνια. Αυτή είναι η 23η προπονητική δουλειά του 67χρονου Βέλγου και η δεύτερης θητεία του στο τιμόνι της Αλγερία, την οποίο επίσης ανέλαβε το 2003. Διετέλεσε προπονητής της Τυνησίας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2015 και θα τεθεί εναντίον της αυτή τη φορά.

Παίκτης-κλειδί: Riyad Mahrez 
Ο Mahrez δεν είναι στα καλύτερά του με την Leicester κατά τους τελευταίους μήνες όμως θα πάρει τη θέση του σε μια δελεαστική επιθετική ενδεκάδα στα χαρτιά για την Αλγερία. Αν και αυτό είναι το δεύτερο Κύπελλο Εθνών του, η πίεση πάνω του για να αποδώσει θα είναι μεγάλη, μετά τη κατάκτηση της Premier League τη τελευταία χρονιά.

Τυνησία

Προπονητής: Henryk Kasperczak

Ο Kasperczak διορίστηκε τον Ιούλιο του 2015 και αντικατέστησε τον Leekens στη Τυνησία την οποία την οδήγησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Η Τυνησία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο δύο δεκαετίες νωρίτερα και θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα αν μπορέσει να τη περάσει από τον όμιλο

Παίκτης-κλειδί: Aymen Abdennour

Ο εξαιρετικός κεντρικός αμυντικός της Valencia είναι ίσως ο χειριστής ενός ανώτατου επιπέδου της Τυνησίας και μπορεί να κάνει το έργο του σε ένα διαβολικό γκρουπ ποδοσφαιριστών. Αν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να πάρει ένα αποτέλεσμα κατά της Σενεγάλης και της Αλγερίας τουλάχιστον, η πρόκριση ενδεχομένως ακόμα να είναι μέσα στις δυνατότητές της.

Σενεγάλη

Προπονητής: Aliou Cisse

Ο Cisse ήταν ένα αστέρι της διάσημης ομάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 και πέρασε το χρόνο του ως παίκτης της Birmigham και της Portsmouth. Είναι ένας φιλομαθής και μελετηρός προπονητής και έφερε στο τρέχον ρόστερ της Σενεγάλης αρκετούς ποδοσφαιριστές από την Under 23 στην οποία προηγουμένως διαχειριζόταν.

Παίκτης-κλειδί: Sadio Mane

Λίγοι παίκτες έχουν βελτιωθεί περισσότερο κατά το τελευταίο έτος από τον Mane, ο οποίος ανάγκασε τη Liverpool να δώσει 35 εκατομμύρια λίρες στη Southampton. Η Σενεγάλη έχει μια συμπαγής άμυνα και μια εξαιρετική σωματική δύναμη. Ο Mane είναι ένα αστέρι και αν λάμψει τότε ενδεχομένως να έχει ακριβώς όλα τα συστατικά για να φτάσει μακριά.

Ζιμπάμπουε

Προπονητής: Callisto Pasuwa

Ο Pasuwa κατέκτησε τέσσερα διαδοχικά τοπικά πρωταθλήματα με τη Dynamos Harare και έχει αναλάβει την Εθνική ομάδα σε μια παρόμοια εντυπωσιακή επιτυχία τερματίζοντας στη κορυφή σε έναν όμιλο που περιλάμβανε τη Σουαζιλάνδη, τη Γουινέα και το Μαλάουι για να εξασφαλίσει στη Ζιμπάμπουε μια θέση στο τρίτο της Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Θα παρατάξει άγνωστα ονόματα όμως ο Pasuwa και το σύνολο του δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Παίκτης-κλειδί: Knowledge Musona 
Ο Musona έχει απολαύσει δύο πειστικά χρόνια στο Βέλγιο με την Οστάνδη και φαίνεται να είναι ο καλύτερα εξοπλισμένος άνδρας για να βάλει "φωτιά" στον όμιλο η Ζιμπάμπουε. Ο επιθετικός έχει το καλύτερο ρεκόρ επίτευξης τερμάτων για τη χώρα του και η Ζιμπάμπουε για να έχει οποιεσδήποτε πιθανότητες να περάσει θα πρέπει να ποντάρει σε αυτόν.



Τρίτος όμιλος
Η πρωταθλήτρια Ακτή Ελεφαντοστού αναμένεται να αντιμετωπίσει λίγα προβλήματα και μετά από αυτό το στάδιο όλα είναι ανοιχτά. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι προς τα πάνω της όμως θα της λείψει η επιρροή του Yannick Bolasie. Το Μαρόκο είναι ρημαγμένο από τραυματισμούς και το Τόγκο, το οποίο βασίζεται στον απροπόνητο Emmanuel Adebayor και έχουν λίγες πιθανότητες για πρόκριση. Η Ακτή Ελεφαντοστού θα μπορούσε κάλλιστα να φθάσει στην δεύτερη φάση με μια αγωνιστική να απομένει.

Ακτή Ελεφαντοστού

Προπονητής: Michel Dussuyer

Ο Dussuyer προπόνησε στο Μπενίν και είχε τρεις ξεχωριστές θητείες στη Γουινέα όμως αυτή είναι η μεγαλύτερη δουλειά του Βέλγου. Η Γουινέα εντυπωσίασε φτάνοντας στα προημιτελικά πριν από δύο χρόνια, όμως οι προσδοκίες στους "ελέφαντες" είναι εντελώς διαφορετικές.

Παίκτης-κλειδί: Wilfried Zaha

Ο Zaha είναι μέρος της ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού εδώ και λίγες μέρες ωστόσο είναι μια δελεαστική προσθήκη στο ρόστερ του Dussuyer. Ο εξτρέμ της Crystal Palace - ο οποίος είχε παίξει σε έναν φιλικό αγώνα με την Αγγλία όμως επέλεξε να εκπροσωπήσει τη χώρα της γέννησής του - σκόραρε στη φιλική νίκη της περασμένης εβδομάδας επί της Ουγκάντα ​​και η παρουσία του κάνει μια τρομερή ομάδα να φαίνεται ακόμη πιο ισχυρή.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Προπονητής: Florent Ibenge

Ο Ibenge έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από την ανάληψη της το 2014 - που συνδυάζει το ρόλο του με τη διαχείριση της τοπικής ομάδας  AS Vita Club - και τη τελευταία φορά την οδήγησε έως τα ημιτελικά. Πέρασε σε αυτό το τουρνουά με στυλ και δείχνει ότι έχει μια καλή πιθανότητα να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όμως ο τραυματισμός του Bolasie είναι ένα χτύπημα για την προετοιμασία του.

Παίκτης-κλειδί: Dieumerci Mbokani

Ο επιθετικός της Hull City δεν έχει σκοράρει ακόμη αυτή τη σεζόν όμως είναι ο ηγέτης της επιθετικής γραμμής και έχει μια εξαιρετική διάρκεια πάνω από μια δεκαετία με τις λεοπαρδάλεις. Το μεγάλο κομμάτι του επιθετικού παιχνιδιού τους περιστρέφεται γύρω από τον 31χρονο.

Μαρόκο

Προπονητής: Herve Renard

Ενώ οι ελπίδες του Μαρόκου να προχωρήσει τώρα φαίνονται απομακρυσμένες δεν ισχύει το ίδιο για Renard, ο οποίος έχει κατευθύνει την Ακτή Ελεφαντοστού και - απίστευτα - τη Ζάμπια προς τη κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών και είναι ο μόνος προπονητής που έχει κατακτήσει το τουρνουά με δύο διαφορετικές χώρες. Το Μαρόκο - το οποίο διαχειρίζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο - ελπίζει μόνο στο άγγιγμα του για μια ανάλογη  επιτυχία.

Παίκτης-κλειδί: Mehdi Benatia

Το ρόστερ του Μαρόκου αραιώθηκε με τις απουσίες του Sofiane Boufal και του Nordin Amrabat μεταξύ άλλων. Αυτό τους αφήνει με λίγες επιλογές μπροστά όμως τουλάχιστον διαθέτει τη ποιότητα του κεντρικού αμυντικού Benatia για να υποστηρίξει το μακρινό στόχο όπως μοιάζει της επανάληψης της επιτυχίας τους το 1976.

Τόγκο

Προπονητής: Claude Le Roy

Αυτό είναι το ένατο Κύπελλο Εθνών Αφρικής για τον Le Roy. Ο 68χρονος Γάλλος είναι ένας θρύλος στο Αφρικανικό ποδόσφαιρο και έχει διαχειριστεί τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό στα προηγούμενα τουρνουά. Η αποστολή του με το Τόγκο αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκληρή.

Παίκτης-κλειδί: Emmanuel Adebayor

Ο Adebayor δεν έχει βρει ομάδα από τότε που το συμβόλαιο του με τη Crystal Palace τελείωσε τον Ιούνιο και δεν διαθέτουν πάρα πολλή ποιότητα οι συμπαίκτες του έτσι ώστε οι προοπτικές του Τόγκο να εξαρτώνται από το σε ποια κατάσταση θα είναι ο ίδιος. Είναι μια τεράστια επιρροή για την Εθνική του ομάδα και οι προοπτικές του Τόγκο να βρουν ένα παίκτη της ποιότητας του για να τον αντικαταστήσει στο εγγύς μέλλον φαίνονται λεπτές.



Τέταρτος όμιλος
Ο τέταρτος όμιλος θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσκολότερος από όσο φαίνεται, με τη φιναλίστ του 2015 Γκάνα να είναι σε μια μη πειστική κατάσταση και τη ξένη Ουγκάντα να είναι ικανή να ενοχλήσει τον οποιονδήποτε. Η Αίγυπτος επέστρεψε στο Κύπελλο Εθνών αφού έχασε τα τρία προηγούμενα τουρνουά, ενώ το Μάλι δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί όμως κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει έξω από νωρίς και αυτή τη φορά.

Γκάνα

Προπονητής: Avraam Grant

Το πρώην αφεντικό της Chelsea δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Γκάνα παρότι οδήγησε τα "Μαύρα αστέρια" στο τελικό του 2015. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνει μια καλή αρχή εναντίον της Ουγκάντα με την οποία έφερε μια λευκή ισοπαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Tamale πριν από τρεις μήνες, διαφορετικά η πίεση θα αυξηθεί από ένα απαιτητικό κοινό.

Παίκτης-κλειδί: Asamoah Gyan

Ακόμα είναι ο Gyan όπου η Γκάνα τον αναζητεί και ο παίκτης της Al-Ahly, τώρα στα 31 του σπάνια απογοητεύει. Οι γραμμές τροφοδοσίας σε αυτόν είναι σχεδόν συνεπείς αν και λόγω ηλικίας, η ικανότητά του να τη κατευθύνει μειώνεται. Η ικανότητα της Γκάνας για να του προσφέρει υποστήριξη μπορεί να είναι το κλειδί για την διεκδίκηση του τροπαίου.

Μάλι

 Προπονητής: Alain Giresse 

Ένας θρυλικός μέσος με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας του, η προπονητική καριέρα του Giresse έχει συμπεριλάβει μια περίοδο τεσσάρων ετών με την Γκαμπόν και μια θητεία τη Σενεγάλη. Αυτή θα είναι η δεύτερη προσπάθεια του με το Μάλι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσει να φτάσει στα προημιτελικά. Ένα επίτευγμα που δεν έγινε με το Μάλι το 2015 όντας αήττητο με τρεις ισοπαλίες.

Παίκτης-κλειδί: Sambou Yatabare

Ο ταχύς και δυνατός μέσος παίζει για την Werder Bremen και θα είναι σημαντικό να ελπίζει ότι μια φυσικά και καλά οργανωμένη ομάδα θα επιβάλλει τα παιχνίδια της. Σκόραρε στην ισοπαλία με το Καμερούν πριν από δύο χρόνια σε έναν όμιλο που το Μάλι πληγώθηκε μετά τον αποκλεισμό του.

Αίγυπτος

Προπονητής: Hector Raul Cuper 

Ο Αργεντινός είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τη Valencia κατευθύνοντας την στον τελικό του Champions League δύο φορές όμως από τότε πραγματοποίησε ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι. Ανέλαβε την Αίγυπτο το Μάρτιο του 2015 και έχει δημιουργήσει μια ζωντανή, ειδική στις αντεπιθέσεις που μοιάζει μια πραγματική απειλή.

Παίκτης-κλειδί: Mohammed Salah  

Ο Salah έβαλε πέντε γκολ στα προκριματικά και το εκρηκτικό ύφος του παιχνιδιού του εξτρέμ της Roma ταιριάζει τέλεια στα συστήματα του Cuper. Ο ίδιος απολαμβάνει μια παραγωγική σεζόν στη Serie A και στην ηλικία των 24 έχει σκοράρει 27 φορές για την Εθνική του και έχει τη δυνατότητα να είναι το αστέρι του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Ουγκάντα

Προπονητής: Micho Sredojevic

Ο Σέρβος προπονητής που είναι γνωστός για την έντονη προσέγγισή του συνέχισε την καλή δουλειά του Bobby Williamson για να χορηγήσει στους "γερανούς" τη πρώτη εμφάνιση τους σε Κύπελλο Εθνών από το 1978 όταν τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από την Γκάνα.

Παίκτης-κλειδί: Faruk Miya 

Ο Miya έβαλε το γκολ - εναντίον της Κομόρες τον Σεπτέμβριο - που έστειλε την Ουγκάντα ​​στην Γκαμπόν και σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε χιλιάδες προτάσεις γάμου μετά. Ο 21χρονος επιθετικός ο οποίος παίζει για τη Standard Liege στο Βέλγιο όμως ακόμα δεν λογίζεται σαν βασικός, διαθέτει ένα πλούσιο ταλέντο και είναι σταθερά καλός με την Εθνική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: