Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ali Daei: Ο ήρωας του Ιράν και ο αρχισκόρερ όλων των Εθνικών


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο Pele τον ακολουθεί με 32 γκολ, ο Cristiano Ronaldo με 24 και ο Messi με 45. Πράγματι, κανένας ποδοσφαιριστής - του παρελθόν ή του παρόν - δεν μπορεί να ονειρεύεται ακόμα να ξεπεράσει τα Διεθνή τέρματα του Ali Daei.

Η καριέρα του μύθου του Ιράν ορίζεται από τους αριθμούς. Από το 1993 μέχρι την απόσυρση του το 2007, ο Daei πέτυχε 109 γκολ για τη χώρα του καθιστώντας τον μόνο ποδοσφαιριστή που έσπασε το “φράγμα” της κατοστάρας σε Διεθνές επίπεδο.

Ο Daei ήταν ένας από αυτούς τους ξεχωριστούς τύπους ποδοσφαιριστών - όπως ο Gheorghe Hagi, ο Hristo Stoichkov και ο Diego Maradona - οι οποίοι μεγάλωσαν στο ύψος τους τη στιγμή που φόρεσαν τα χρώματα της χώρας τους. Απίστευτα, ενώ ο Daei σημείωσε 109 τέρματα σε 149 διεθνείς αγώνες, έβαλε μόνο τρία περισσότερα σε 287 αγώνες πρωταθλήματος για τις διάφορες ομάδες του σε συλλογικό επίπεδο.



Σε αντίθεση με πολλούς παίκτες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής εκείνης της εποχής, ο Daei δεν φοβόταν να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη - ακόμα κι αν δεν χτύπησε τα ύψη του στη Γερμανία - αλλά τα περισσότερα τέρματα του τα πέτυχε στα οικεία εδάφη του Έθνους του. Ξεκίνησε την καριέρα του στα 19 στο τοπικό κλαμπ της Esteghlal Ardabil, όπου πέρασε πέντε χρόνια σε διάφορες ομάδες ηλικιακών ομάδων. Μετά από μια μόνο χρονιά σε ανδρικό επίπεδο, εντάχθηκε στην Taxirani όπου κάθισε ένα χρόνο πριν μετακομίσει στην Bank Tejarat.

Οι σύντομες θητείες έθεσαν τον τόνο για το υπόλοιπο της καριέρας του. Περιέργως ο Daei δεν έφτασε ποτέ σε πάρα πολλές εμφανίσεις σε μια χρονιά, πολύ συχνά λόγω των υποχρεώσεων του με την Εθνική ομάδα. Σε τέσσερις χρονιές στη Tejarat έπαιξε μόνο 46 αγώνες, αν και η επιστροφή του σε γκολ ήταν εντυπωσιακή από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Μόνο το 1994 όταν μετακόμισε στον επόμενο σύλλογό του, την Persepolis η καριέρα του ξεκίνησε πραγματικά, ειδικά με το Ιράν. Εκείνη τη χρονιά πέτυχε 22 τέρματα σε 18 διεθνείς εμφανίσεις, τα οποία αργότερα του πρόσφεραν μια κίνηση στην Al Sadd του Κατάρ.



Τα οκτώ από εκείνα τα τέρματα ήρθαν στο AFC Asian Cup το Δεκέμβρίο του 1994 στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στη ματσάρα της διοργάνωσης, μια περίφημη νίκη με 6-2 κόντρα στη Νότια Κορέα. Το Ιράν έχασε στον ημιτελικό από τη Σαουδική Αραβία στα πέναλτι, αλλά οι ξεχωριστές του εμφανίσεις του έδωσαν την δεύτερη θέση στο βραβείο του Ασιάτη ποδοσφαιριστή της χρονιάς, πίσω από τον συμπαίκτη του Khodadad Azizi.

Στο Κατάρ ο Daei πέτυχε 10 γκολ σε 16 αγώνες πρωταθλήματος πριν ξαναφύγει για άλλα μονοπάτια. Αυτή τη φορά ήταν μεγάλη η κίνηση του: η Arminia Bielefeld της Γερμανίας το 1997. Καθώς το Ιράν στόχευε τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998 στη Γαλλία, ο Daei σημείωσε επτά γκολ σε 25 αγώνες στη Bundesliga όμως ως συνήθως κράτησε τους ηρωισμούς του για τη χώρα του.



Ο Daei σκόραρε εννέα φορές σε 17 Διεθνείς εμφανίσεις το 1997 μιας και το Ιράν θα έπαιζε με το νικητή της Ωκεανίας Αυστραλία με μια θέση στη Γαλλία το 1998 να διακυβέυεται. Μπροστά σε 128.000 οπαδούς στο Azadi Stadium στη Τεχεράνη, το Ιράν ήρθε ισόπαλο (1-1) με τους άνδρες του Terry Venables. Το πραγματικό δράμα όμως ήρθε στο δεύτερο αγώνα καθώς το Ιράν πήρε ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματά στην ιστορία του μπροστά σε ένα κοινό πάνω από 95.000 στη Μελβούρνη, ανατρέποντας το 2-0 σε 2-2 και παίρνοντας τη πρόκριση σε εκτός έδρας γκολ.

Ο Daei, ο Azizi, ο αναδυόμενος Ali Karimi και οι υπόλοιποι της ομάδας έλαβαν το καθεστώς του ήρωα στο Ιράν. Στη Γαλλία η ομάδα του Jalal Talebi αποκλείστηκε από τους ομίλους, αλλά κατάφερε να καταγράψει αναμφισβήτητα το πιο διάσημο αποτέλεσμα στην ιστορία της: μια θρυλική νίκη (2-1) επί των ΗΠΑ.



Ο Daei βρισκόταν στην κορυφή της καριέρας του και εκείνο το καλοκαίρι η Bayern Munich τον κάλεσε. Στη Βαυαρία πήρε τον τίτλο της Bundesliga, αλλά ήταν ένα αχρησιμοποίητο αναπληρωματικό μέλος στην ήττα στο τελικό του Champions League από τη Manchester United στο Camp Nou. Ακόμα, ο Daei ανακηρύχθηκε Ασιάτης ποδοσφαιριστής της Χρονιάς για μοναδική φορά στην καριέρα του. Μετά από μια χρονιά στη Bayern, οι τρεις στη Hertha Berlin έφεραν μόνο έξι τέρματα σε πρωτάθλημα και 12 συνολικά. Με τη Γερμανική του οδύσσεια να τελειώνει, πήγε στην Al Shabab στα ΗΑΕ για δύο χρονιές πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στο Ιράν.



Το 2000 είδε άλλη μια αξιοσημείωτη ανταπόδοση των 20 τερμάτων σε 19 διεθνείς αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων τριών στο AFC Asian Cup στο Λίβανο. Το 2003 εναντίον του Λιβάνου ξεπέρασε το ρεκόρ των 84 τερμάτων του Ferenc Puskás και το επόμενο έτος σημείωσε το 100ο του με το Λάος σε μια καταγραφή τεσσάρων γκολ συνολικά. Σε μια κούρσα μόνο με τον εαυτό του, έβαλε το 109ο και τελευταίο του Διεθνές τέρμα με την Κόστα Ρίκα τον Μάρτιο του 2006.



Όταν έφτασε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία ο Daei ήταν 36 ετών και προφανώς σκιά του παρελθόντος, με επικριτές να ισχυρίζονται ότι δεν έπρεπε να είναι ούτε καν στην αποστολή του Ιράν. Ωστόσο ο Daei πήρε την υποστήριξη του Franz Beckenbauer ο οποίος τον έβγαλε: "Έναν μεγάλο πρεσβευτή και έναν από τους καλύτερους παίκτες που είχε ποτέ η Bayern Munich”



Όμως δεν θα προκύψει ένα χαρούμενο τέλος για αυτόν στη Γερμανία. Το Ιράν αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με ένα βαθμό και με αυτό το καταπληκτικό Διεθνές ταξίδι του Daei να έχει τελειώσει. Σήμερα οι Ιρανοί εξακολουθούν να αναζητούν το Daei ως τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή της χώρας, ενώ οι Διεθνείς επιθετικοί πιθανότατα θα κυνηγούν το ρεκόρ του για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: