Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Νίκος Ματαράγκας: ο Έλληνας αναρχικός που πολεμάει το ISIS (βίντεο)


Πριν από πέντε περίπου ημέρες στο YouTube (ΠΗΓΗ) αναρτήθηκε μια μικρή συνέντευξη ενός Έλληνα αναρχικού, του Νίκου Ματαράγκα, ο οποίος όπως υποστηρίζει, είναι  ενταγμένος στο Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας το οποίο μάχεται ενάντια στον ΙSIS. Η συγκεκριμένη συνέντευξη είναι τμήμα του ντοκιμαντέρ «Belkî Sibê: A journey through the Syrian War and the Rojava Revolution» από τους Alexis Daloumis and the Shadow Crew, σχετικά με τον πόλεμο εναντίον του ISIS στη βόρεια Συρία, και την Επανάσταση της Ροζάβα. Το ντοκιμαντέρ καλύπτει την περίοδο από τη μάχη της Μίνμπιτζ (καλοκαιρι 2016) μέχρι την απελευθέρωση της Ράκκα και την καταστροφή του Ισλαμικού Χαλιφάτου (17 Οκτωβρίου, 1017) και τις εκλογές στις 2 Δεκεμβρίου 2017.


Σε αυτή την 20λεπτη σχεδόν συνέντευξη, ο αναρχικός Νίκος Ματαράγκας, απο  ένα μισογκρεμισμένο κτίριο ενώ πίσω του ξεχωρίζει ένα καλάσνικοφ, αναφέρει πως προέρχεται από οικογένεια κομμουνιστών και για το λόγο αυτό από μικρός είχε μυηθεί στο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας του κόμματος.

Εξηγεί πως μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μετά από δική του απόφαση ενώ είναι μέλος του Ρουβίκωνα. Πέρασε ένα μήνα από βασική εκπαίδευση στα όπλα, ενώ μετά έφυγε για το μέτωπο του πολέμου.

Μιλά για τους συντρόφους που χάθηκαν μπροστά του και για τα συναισθήματα που ο ίδιος βίωσε βοηθώντας στη διάσωση άλλων ανταρτών.

’Έχει πάρει μέρος σε δέκα επιχειρήσεις μέσα στη Ράκκα από τις οποίες βγήκε ζωντανός.

«Έχω έρθει ατομικά, όχι με απόφαση της ομάδας, ο Ρουβίκωνας το γνωρίζει με στήριξε, είμαι μέλος του Ρουβικώνα, αλλά δεν έχω έρθει με απόφαση της ομάδας. Έκανα, ένα μήνα βασική εκπαίδευση στα όπλα και μετά πήγα μέτωπο, στο διεθνές τάγμα (International Freedom Battalion) δυστυχώς σε αυτές τις επιχειρήσεις χάσαμε κάποιους ανθρώπους». Όπως ανέφερε ο 44χρονος αντιεξουσιαστής, το γεγονός αυτό τον στιγμάτισε, αλλά αυτές οι απώλειες των πείσμωσαν.



Το Διεθνές Ελευθεριακό Τάγμα (International Freedom Battalion) κοινώς συντομογραφημένο ως IFB ή EÖT, αποτελεί μια ένοπλη ομάδα αριστερών μαχητών από όλο τον κόσμο που πολεμούν στο πλευρό των «Λαϊκών Μονάδων Προστασίας» στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο υποστήριζοντας την «Επανάσταση της Ροχάβα (Rojava)» ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε.



Ο σχηματισμός της Διεθνούς Ελευθεριακής Ταξιαρχίας ανακοινώθηκε στις 10 Ιουνίου 2015 στην πόλη Ras al-Ayn (σύνορα Συρίας με Τουρκία). Πηγή έμπνευσης για την ίδρυση της ομάδας ήταν οι Διεθνείς Ταξιαρχίες του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Οι πολιτικές ιδεολογίες των εθελοντών μαχητών είναι Μαρξιστικές - Λενινιστικές, Μαοϊκές και Αναρχικές.

Το Διεθνές Ελευθεριακό Τάγμα αποτελείται από μαχητές από αριστερές ένοπλες ομάδες (καθώς και άτομα που δεν αποτελούν μέρος άλλων ομάδων) οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν αγωνιστεί μαζί με το YPG πριν από τη δημιουργία της Διεθνούs Ελευθεριακής Ταξιαρχίας. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν:

Το «Μαρξιστικό–Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα» (MLKP) (τουρκικά: Marksist-Leninist Komünist Partisi είναι ένα εναλλακτικό κομμουνιστικό κόμμα από την Τουρκία. Οι μαχητές του MLKP είχαν φτάσει στη Συρία για να πολεμήσουν με το YPG από το 2012. Μαχητές του MLKP έχουν επίσης ενταχθεί στο κουρδικό εργατικό Κόμμα που μάχεται στο Βόρειο Ιράκ, για την υπεράσπιση της μειονότητας των Γεζιντί στην Sinjar.

Τον Απρίλιο του 2015, ανακοινώθηκε ότι το MLKP ίδρυσε μόνιμο στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στις περιοχές που ελέγχει το ΡΚΚ στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Τον Μάρτιο του 2015 μια 19χρονή γυναίκα γερμανικής καταγωγής, η Ivana Hoffmann, σκοτώθηκε, στη μάχη κατά του ISIL κατά τη διάρκεια της μάχης του Tell Tamer , καθιστώντας την το τρίτο θύμα δυτικού μαχητή, καθώς και τη πρώτη δυτική γυναίκα που πεθαίνει, ενώ αγωνίζόταν μαζί με το YPG.Η γυναικεία οργάνωση του MLKP, Komünist Kadın Örgütü, έχει επίσης εμπλακεί σε μάχες.

Το MLKP συμμετείχε καθοριστικά στη δημιουργία του Διεθνούς Ελευθεριακού Ταγματος.

Ο «Απελευθερωτικός Στρατός των Εργατών και Χωρικών της Τουρκίας» (TIKKO) (τουρκικά: Türkiye İşci ve Köylü Kurtuluş Ordusu  είναι η ένοπλη πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας/Μαρξιστικό–Λενινιστικό (τουρκικά: Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) , μια οργάνωση Μαοϊστων ανταρτών στην Τουρκία. Στις 25 Μαρτίου του 2016, η έδρα του TKP/ML TIKKO στην Serêkaniyê έγινε στόχος από μια μοτοσικλέτα-βόμβα προκαλώντας ελαφρά τραύματα σε δύο μέλη και ζημιές στο κτίριο, δύο ύποπτοι δε συνελήφθησαν από την Asayiş.(=κουρδική αστυνομία της περιοχής)

Οι «Ενωμένες Ελευθεριακές Δυνάμεις» (BOG) ,(τουρκικά: Birleşik Özgürlük Güçleri εμπνευσμένες από τις Διεθνείς Ταξιαρχίες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, ιδρύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 στην πόλη της Kobanê ως οργάνωση των ξένων αριστερών αγωνιστών με επαναστατικές σοσιαλιστικές και αναρχικές πεποιθήσεις. Ωστόσο ομάδες όπως η κυρίαρχη MLKP δεν εντάχθηκαν, αλλά τελικά η BOG και οι άλλες ομάδες συμμετείχαν στη διαμόρφωση του Διεθνούς Ελευθεριακού Τάγματος. Το BOG έχει επίσης ένα θηλυκό πυρήνα με το όνομα «Γυναικείες Δυνάμεις για την Ελευθερία» (Kadın Özgürlük Gücü στα τουρκικά).

Η «Κομμουνιστική Ανασυγκρότηση» (RC) (ισπανικά: Reconstrucción Comunista‎  είναι μια Μαρξιστική-Λενινιστική ομάδα από την Ισπανία.
Η ομάδα χρησιμοποιεί μια παραλλαγή της Σημαίας της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας. Η RC έχει ισχυρούς δεσμούς με το MLKP και τα μέλη της αγωνίζονται ως μέρος του MLKP, ακόμη και σε μάχες στο Sinjar. Δύο μέλη της ομάδας συνελήφθησαν από την αστυνομία μετά την επιστροφή τους στην Ισπανία και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε μια ένοπλη σύγκρουση έξω από την Ισπανία χωρίς άδεια από το κράτος, καθώς επίσης ότι και έβαλαν το εθνικό συμφέρον σε κίνδυνο με την ένταξη σε ομάδες που μάχονται εναντίον του ISIL που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από διεθνείς οργανισμούς. τον Ιανουάριο του 2016, οκτώ Ισπανοί πολίτες και ένας Τούρκος πολίτης συνελήφθησαν στην Ισπανία.

 Το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι :«Η κράτηση ατόμων που παρέχουν τις απαραίτητες υποδομές σε ανθρώπους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και, να ενσωματωθούν στις τάξεις του YPG ή σε μιας από τις ένοπλες πτέρυγες της οργάνωσης επιβάλλεται και ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων ανήκουν στην ομάδα «Κομμουνιστική Ανασυγκρότηση».

Το «Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας/Λενινιστικό» (TKEP/L) (τουρκικά: Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist είναι ένα παράνομο Μαρξιστικό-Λενινιστικό κόμμα στην Τουρκία. Η ομάδα έχει δημιουργήσει τη δική της έδρα στην Ροχάβα.

Η οργάνωση «Επαναστατικό Αρχηγείο» (DK) (τουρκικά: Devrimci Karargâh  είναι μια Μαρξιστική–Λενινιστική ομάδα από την Τουρκία. Μια στρατιωτική μονάδα, η «Alper Çakas», -από το όνομα ενός μαχητή που σκοτώθηκε, ενώ αγωνίζονταν στην Ροχάβα - δημιουργήθηκε από την ένωση του DK και του MLSPB-DC (μέρος των Ηνωμένων Δυνάμεων Ελευθερίας)

Η «Επαναστατική Ένωση για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη» (ΕΣΔΑ) είναι μια αναρχική κομμουνιστική ομάδα από την Ελλάδα.

Η «Ταξιαρχία Μπομπ Κρόου» (BCB) είναι μια ομάδα αγωνιστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία που πήρε το όνομα της από τον Μπομπ Κρόου, Άγγλος κομμουνιστής/σοσιαλιστής συνδικαλιστής που πέθανε από καρδιακή προσβολή, τον Μάρτιο του 2014.
Η ομάδα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην εντυπωσιακή απεργία των εργατών σιδηροδρόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Steve Χέντλεϊ, ανώτερος βοηθός του γενικού γραμματέα του RMT, είπε: Ο Μπομπ θα ένιωθε τιμή αν μάθανε ότι νέοι άνθρωποι από τη Βρετανία θα πολεμήσουμε τις δυνάμεις του κακού στο όνομά του, μιας και ήταν μεγάλος θαυμαστής των Διεθνών Ταξιαρχιών που πολέμησαν στην Ισπανία."
Η ομάδα επέκρινε τον υποψήφιο για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Όουεν Σμιθ, που πρότεινε διαπραγματεύσεις με το ISIL
Μετά την εισβολή της Τουρκίας και των συμμαχικών της ομάδων σε τμήματα της βόρειας Συρίας και την σύγκρουση τους με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν Βρετανους και άλλους ξένους εθελοντες που πολέμησαν στο πλευρό του YPG ως τρομοκράτες.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Ταξιαρχία μεταφέρθηκε από την Αρ-Ράκκα στο Μάνμπιτζ και δήλωσε: Όταν ήρθαμε και είπαμε πως θα υπερασπιστούμε την επανάσταση εννοούσαμε από όλους τους εχθρούς, μεγάλους ή μικρούς.

Η «Ταξιαρχία Henri Krasucki» (BHK) (Brigade Henri Krasucki) είναι μια μαοϊκή ομάδα μαχητών από τη Γαλλία. Εμπνευσμένοι από τους αγγλόφωνους ομολόγους της «Ταξιαρχίας Μπομπ Κρόου» ονόμασαν τους εαυτούς τους, από τον Γάλλο συνδικαλιστή Henri Krasucki.
Η ομάδα εξέφρασε την αλληλεγγύη της με το CGT και τους συνδικαλιστές της Air France που παραπέμφθηκαν σε δίκη για ένα περιστατικό διαμάχης με την εργοδοσία στις 5 Οκτωβρίου 2015.

Οι  «Διεθνείς Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις Ανταρτών» (IRPGF) είναι μια μαχητική, οπλισμένη, αυτο-οργανωμένη και οριζόντια συλλογική ομάδα αναρχικών μαχητών από όλο τον κόσμο. Ο σχηματισμός του IRPGF ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου 2017, σε ένα βίντεο και το κείμενο διαδόθηκε σε διάφορες επαναστατικές ιστοσελίδες και οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με τη δήλωση της ομάδας, στόχος της είναι να υπερασπιστεί την κοινωνική επανάσταση στη Ροχάβα και διάδοση του αναρχισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: