Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Captain Tsubasa: Ο σταρ του anime που άλλαξε το πρόσωπο του Γιαπωνέζικου ποδοσφαίρου


Δημήτρης Βαρσάνης


Έχοντας περάσει σχεδόν 70 χρόνια ανωνυμίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η έκδοση του 2018 στη Ρωσία αντιπροσωπεύει την έκτη διαδοχική εμφάνιση της Ιαπωνίας στο τουρνουά από το 1998.

Η επανάσταση των “Μπλε Σαμουράι” στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε στη δεκαετία ‘90 και έχει επίσης έναν ιδιαίτερο παίκτη που τον ευχαριστούν πολλοί για την ενθάρρυνση μιας γενιάς μελλοντικών ποδοσφαιριστών να παίξουν το αγαπημένο μας σπορ σε Εθνικό επίπεδο. Αυτός ο παίκτης είναι ο Tsubasa Oozora, ο φανταστικός 11χρονος μαθητής που έχει πάθηση με το ποδόσφαιρο.



Το πνευματικό τέχνασμα του Ιάπωνα καλλιτέχνη και γελοιογράφου Yōichi Takahashi, η ιδέα για το Tsubasa - το νεαρό αστέρι ποδοσφαίρου - σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια των δικών του σχολικών ετών. Η απόφαση του Takahashi να τοποθετήσει τον πρωταγωνιστή του στον τότε ξένο κόσμο του ποδοσφαίρου ήρθε ως μεγάλη έκπληξη, κυρίως επειδή στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 - όπως συμβαίνει και σήμερα, το σούμο ήταν το εθνικό άθλημα της Ιαπωνίας ενώ το μπέιζμπολ αναμφισβήτητα ακολουθούσε.

Όμως κατά τη στιγμή της έναρξης του manga (κόμικς) το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή μεταδόθηκε ζωντανά στην Ιαπωνία και η δράση στην οθόνη αιχμαλώτισε τον Takahashi και άρχισε να τον απομακρύνει από τα πιο παραδοσιακά χόμπι της χώρας του.

Ο Takahashi ήταν πιο άνετος με την ιδέα του μπέιζμπολ - έπαιζε ιστορίες σχετικές με το άθλημα όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά την παραγωγή κόμικς - αλλά όσο περισσότερα μάθαινε για το ποδόσφαιρο, τόσο περισσότερα έμαθε για το παγκόσμιο κύρος του και γρήγορα έπεσε κάτω από το ξόρκι του. Μπορεί να μην ήταν το αγαπημένο άθλημα της Ιαπωνίας όμως έγινε σαφές σε αυτόν ότι είναι το παγκόσμιο.



Έτσι ο Takahashi δημιούργησε τον Tsubasa Oozora, τον ποδοσφαιριστή και συνέχισε με την ανορθόδοξη πίστη του παρόλο που σήμαινε να εξηγήσει στους αρχικά μπερδεμένους οπαδούς τι ακριβώς είναι το «Παγκόσμιο Κύπελλο». Για να ανακουφιστεί, σύντομα η γοητεία του ποδοσφαίρου στην Ιαπωνία θα μιλάει για αυτόν.

Άρχισε με ένα ταιριαστό backstory, το οποίο περιλάμβανε έναν Tsubasa ηλικίας ενός έτους που επέζησε από ένα χτύπημα από ένα λεωφορείο μόνο χάρη σε μια μπάλα που κρατούσε μπροστά του, φέρνοντας έτσι το κύριο βάρος της δύναμης και σώζοντας τη ζωή του. Το Soccer no Moshigo πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1981 ως χαρακτήρας του περιοδικού των εβδομαδιαίων κόμικς Shōnen Jump, όπου διήρκεσε για επτά χρόνια πριν γεννήσει μια λαμπερή σειρά spin-offs.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα και σήμερα ο Tsubasa έχει αποθανατοποιηθεί σε 15 σειρές κόμικς, έξι σειρές anime, τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες, 14 πολυ-κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και έναν συνεχώς αυξανόμενο πλούτο παιχνιδιών, ρούχων και ανάμικτων αναμνηστικών, πιστοποιώντας τη θέση του ως μία από τις πιο πολύτιμες σειρές κόμικς και σειρές anime στην Ιαπωνία.

Στο πρώτο επεισόδιο της επιφανής και συνεχιζόμενης πορείας του, μια ερώτηση που έθεσε ένας σχολιαστής τονίζει - αν όχι τις προσδοκίες του δημιουργού - σίγουρα τις υψηλές του φιλοδοξίες: «Πότε θα συμμετάσχει η Ιαπωνία στο Παγκόσμιο Κύπελλο;» ρώτησε. Ο πρωταγωνιστής του γελοιογράφου απάντησε με σιγουριά: "Μια μέρα, θα το κάνω πραγματικότητα!"

Όσο φανταστικός και μπορεί να είναι ο Tsubasa, η ισχυρή απάντησή του δεν ήταν εντελώς αναληθής. Στα μάτια πολλών ο Tsubasa βοήθησε την Ιαπωνία να προκριθεί όχι μόνο σε ένα, αλλά σε πολλά Παγκόσμια Κύπελλα.

Όταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2011 στη Nippon του προτάθηκε ότι «η εμφάνιση του Tsubasa είχε προκαλέσει μια ποδοσφαιρική έκρηξη στην Ιαπωνία, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του αθλήματος», ένας τυπικά μετριοπαθής Takahashi απάντησε με μερική απόρριψη της αξίωσης. "Νομίζω ότι δεν είναι τόσο η επιρροή του Captain Tsubasa όσο είναι η έκκληση του ίδιου του ποδοσφαίρου που έχει οδηγήσει στην ευρεία αποδοχή που έχει σήμερα το άθλημα", δήλωσε ο Takahashi. "Όμως είμαι ευγνώμων που το λένε οι άνθρωποι και με ευχαριστεί ειλικρινά να πιστεύω ότι μπόρεσα να δώσω ώθηση στο Ιαπωνικό ποδόσφαιρο σε κάποιο βαθμό".



Ωστόσο παρά τη διπλωματία του Takahashi, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή απόδειξη ότι στην πραγματικότητα η δημιουργία του, ο Captain Tsubasa, ο οποίος ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για να προκαλέσει την αγάπη του ποδοσφαίρου σε τόσους νέους, ειδικά στην περίπτωση του θρυλικού Ιάπωνα μέσου Hidetoshi Nakata.

"Στην Ιαπωνία πριν από 20 ή 30 χρόνια το μπέιζμπολ ήταν τεράστια διαδεδομένο σπορ και το ποδόσφαιρο στην αρχή του οπότε δεν είχα κανέναν ήρωα, καμία ομάδα", υπενθύμισε ο άνθρωπος που θεωρούν οι περισσότεροι ότι είναι η καλύτερη ποδοσφαιρική εξαγωγική δραστηριότητα της Ιαπωνίας: "Όμως υπήρξε ένα κινούμενο σχέδιο, που λέγεται Captain Tsubasa και όταν το διάβασα πραγματικά μου άρεσε το ποδόσφαιρο. Σκεφτόμουν να παίξω μπέιζμπολ ή ποδόσφαιρο και επέλεξα το ποδόσφαιρο. "



Καθώς η δεκαετία του '90 έδωσε τη θέση της στη δεκαετία του 2000, τώρα με ένα μυθικό ήρωα στο πρόσωπο του Captain Tsubasa και έναν αναδυόμενο ήρωα με τη δυναμική του Nakata να παρουσιάζεται, μια γενιά Γιαπωνέζικων παιδιών απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την πανταχού παρούσα αγάπη του μπέιζμπολ και των πολεμικών τεχνών που μοιράζονται οι πρεσβύτεροι και κατέστησαν αδιαφιλονίκητα συνδεδεμένοι με το ποδόσφαιρο.

Το “κανόνι” του Captain Tsubasa - μια εικόνα που έγινε αποδεκτή ως μέρος της ιστορίας και του πλασματικού του σύμπαντος - όχι μόνο χαρακτηρίζει τον χαρακτήρα στο τίτλο της σειράς και τους συμπαίκτες του που εκτελούν μια σειρά από ξένες δεξιότητες και βαρύτατες προσπάθειες, καθεμιά διακοσμημένη με απίστευτα ονόματα (“ξυράφι σουτ","στριφογυριστό σουτ") αλλά είδε το νεαρό θαύμα της Ιαπωνίας να ξεκινά μια διαπλανητική καριέρα.



Μέσα από πολλές συναρπαστικές ιστορίες, κατά τις οποίες η καριέρα του Tsubasa έχει αυξηθεί, ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει γίνει ένας τεχνίτης. Ξεκινώντας από το ταπεινό περιβάλλον της φανταστικής πόλης Nankatsu, ο Tsubasa παίζει για τη σχολική του ομάδα. Ωστόσο μετά από καιρό αρχίζει τις περιπέτειες του στη Βραζιλίας κατακτώντας το Campeonato Brasileiro Série A με τη Sao Paolo, στην Ισπανία πετυχαίνει ένα χατ-τρικ στο El Clásico κόντρα στη Real Madrid μετά τη μεταγραφή του στη Barcelona και στη διεθνή σκηνή κατευθύνει την Ιαπωνία σε μια ιστορική κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι φίλοι του βιώνουν τις δικές τους δοκιμές και δοκιμασίες στις Juventus, Reggiana και Hamburger SV.

Eν μέρει χάρη σε αυτή την διεθνή παλέτα από την οποία ζωγραφίστηκε η σειρά τη θαύμασαν πολύ πιο πέρα ​​από τα όρια της χώρας καταγωγής της και συνάντησε συναρπαστικά κοινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά συνέπεια δεν ήταν μόνο μια γενιά ιαπωνικών παιδιών για τα οποία ο Tsubasa Oozora ενέπνευσε μια διαρκή αγάπη και επιθυμία να πετύχει στο σπορ. Στο εξωτερικό, και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ 'ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο ξένο έθνος, η σειρά βρήκε μια δική της θέση βαθιά στην καρδιά της Ισπανίας.

Σε όλο το φιλελεύθερο μεσογειακό έθνος, το anime μεταγλωτίστηκε στα Ισπανικά και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Oliver y Benji, για να τιμήσει τους νέους γεωγραφικά αγαπητούς πρωταγωνιστές, αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές και πρόκειται να ήταν υπεύθυνο για τη φαντασία χιλιάδων νέων ισπανόφωνων σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και του Lionel Messi.



Ενώ βρισκόταν στην Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με την Chelsea, ο Ισπανός Fernando Torres ρωτήθηκε από τοπικούς δημοσιογράφους για μια υποτιθέμενη αγάπη για την αγαπημένη τους σειρά, την οποία διάβασαν ότι απολάμβανε ως παιδί. Ο Torres συμφώνησε: «Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, δεν μπορούσαμε να βρούμε το σήμα πολύ καλά στην τηλεόραση, αλλά όλοι στο σχολείο μιλούσαν για αυτό το κινούμενο σχέδιο για το ποδόσφαιρο από την Ιαπωνία. Ήταν μια σειρά που λεγόταν Oliver y Benji στην Ισπανία και οι δύο νέοι παίκτες ξεκίνησαν ως παίκτες ακαδημιών, εισχώρησαν στην Εθνική ομάδα, κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και μετακόμισαν στη Barcelona και στη Bayern Munich σε μια κίνηση όνειρο, "ο Torres με χαρά τους μετέφερε: "Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο εξαιτίας αυτού. Ήθελα να είμαι ο Oliver. "



Ένας άλλος διάσημος οπαδός της σειράς είναι ο Alexis Sánchez, του οποίου ο βιογράφος Nicolas Olea αποκάλυψε την έκταση του μέλλοντος του σε μια συνέντευξη του 2017. "Όταν ο Alexis ήταν στη Barcelona είχε όλη τη συλλογή, κάθε σειράς και νομίζω ότι ο Alexis  πάντα συνδέει τη δική του καριέρα με αυτόν τον πλασματικό κόσμο. Βλέπει τον εαυτό του ως χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που τρέχει πάντοτε σε ένα ατελείωτο χόρτο επιδιώκοντας τον τελικό στόχο του. "



Με τα χρόνια πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει την αγάπη τους για το εμπνευσμένο κινούμενο σχέδιο. Από το νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιταλία Alessandro Del Piero - ο οποίος γνώριζε τη σειρά με ένα άλλο αναθεωρημένο όνομα του Holly και Benji - στο πρωταθλητή Andrés Iniesta, ο οποίος φωτογραφίζεται συνήθως φορώντας ρούχα εμπνευσμένα από το anime και πρόσφατα, συναντήθηκε με τον Takahashi για να λάβει σχέδια από τον καλλιτέχνη που του μίλησε για τη μετακίνηση του Ισπανού στην Ιαπωνική ομάδα Vissel Kobe, στην οποία θα γίνει συμπαίκτης με τον επίσης Παγκόσμιο πρωταθλητή και επίσης φανατικό φίλο του Tsubasa, Lukas Podolski.

Τα επόμενα χρόνια όλοι οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου - όπως ο Zinedine Zidane, ο Thierry Henry και ο Gennaro Gattuso - μίλησαν για την αγάπη τους για το anime που παρακολούθησαν ως παιδιά. Και οι τρεις - όπως και αυτοί που αναφέρθηκαν προηγουμένως - έχουν επίσης σηκώσει το πολυπόθητο Παγκόσμιο Κύπελλο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και είναι ίσως ένας υπαινιγμός της μαγείας που συνδέεται με το να μεγαλώνεις βλέποντας ένα κινούμενο σχέδιο εμπνευσμένο από τον ίδιο το θεσμό.



Σήμερα στην πολυσύχναστη γειτονιά της Κατσουζίκα στο Τόκιο όπου μεγάλωσε ο ίδιος ο Yōichi Takahashi, βρίσκεται με υπερηφάνεια ένα χάλκινο άγαλμα που απεικονίζει τον Tsubasa φαινομενικά να σπριντάρει. Μόνο μία από μια συλλογή από μόνιμα γλυπτά που κόσμησαν σε όλη την πόλη, ανατέθηκε προς τιμήν του πιο εμπνευσμένου γιου τους.

Αν και μια έμφυτη σεμνότητα μπορεί να εμποδίσει τον Takahashi να αναγνωρίσει αδιάκοπα τον ανυπολόγιστο αντίκτυπο της επιρροής της δημιουργίας του, φαίνεται αναμφισβήτητο το γεγονός ότι πέτυχε τον αρχικό του στόχο να εμπνεύσει μια μεγαλύτερη αγάπη για το άθλημα σε όλη την Ιαπωνία και να ανακαλύψει το ευρύτερο κοινό σε χώρες πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της πατρίδας του για το ότι οι προθέσεις του θέλουν να κάνουν το κόσμο του ποδοσφαίρου καλύτερο.



Αυτό βέβαια, αποδεικνύεται καλύτερα όχι με τη μορφή των αγαλμάτων και των επευφημίων, αλλά με τους οδηγούς των ποδοσφαιριστών που εισήχθησαν στο άθλημα από την σειρά που είδαν. Για τον ρόλο του στην επέκταση της τεράστιας αγκαλιάς του παιχνιδιού και για να ανοίξει τα μάτια πολλών μελλοντικών αστεριών στα πολλά σπορ σπορ, ο κόσμος του ποδοσφαίρου οφείλει ένα τεράστιο χρέος ευγνωμοσύνης στον Tsubasa και τον ταπεινό του δημιουργό: το Takahashi-san.

Δεν υπάρχουν σχόλια: