Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ!


Αποφασίστηκε κατα πλειοψηφία, μετά απο μια μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νεάπολης - Συκεών, η μείωση κατα 10% όλων των δημοτικών τελών, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αλλά και η κατάργηση του ειδικού τέλους που ίσχυε στην δημοτική κοινότητα Νεάπολης του δήμου.

Μετά απο μια μεταμεσονύκτια, μαραθώνια, συνεδρίαση, η εισήγηση της διοίκησης του δήμου για τη μείωση των τελών, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Έτσι, για δεύτερη χρονιά, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών θα έχει την μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των δήμων στο νομό Θεσσαλονίκης και από τις μεγαλύτερες στη χώρα αφού,  από τότε που συγκροτήθηκε ο νέος ενιαίος δήμος Νεάπολης-Συκεών, είναι η δεύτερη χρονιά που όχι μόνο δεν αυξάνονται τα τέλη, αλλά αντιθέτως μειώνονται.

Ειδικά, μάλιστα, στη Δημοτική Ενότητα Συκεών η μείωση την τελευταία διετία έχει φθάσει στο 20%, ενώ το 2013 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για τη Δ.Ε. Νεάπολης αφού καταργείται το ειδικό τέλος που ίσχυε από το 1991 και αντιστοιχούσε σε 0,70€/τ.μ., με αποτέλεσμα η μείωση αθροιστικά να ξεπερνά σε ποσοστό το 53%!

Οι μειώσεις αφορούν το σύνολο του δήμου με το συντελεστή να διαμορφώνεται πλέον για τις κατοικίες σε 1,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1,60, και για τα καταστήματα σε 3,45 ευρώ/τ.μ., από 3,80. Επίσης, ειδική μέριμνα επιδεικνύεται στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ειδικότερα, για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, και με εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ, αποφασίστηκε μείωση κατά 50%.
Αντιθέτως, το διπλάσιο τέλος των καταστημάτων ισχύει για τα μεγάλα καταστήματα (σούπερ μάρκετ κ.λπ.) και τα υποκαταστήματα τραπεζών που στεγάζονται σε χώρους άνω των 300 τ.μ., με το συντελεστή να βρίσκεται στα 6,90 ευρώ/τ.μ. Τέλος, σταθερά διατηρούνται τα τέλη κοινοχρήστου, διαφήμισης και δημοτικού φόρου.

Επίσης, ξεκίνησε πέρσι και ολοκληρώνεται εντός του 2013 πρόγραμμα καταγραφής και διασταύρωσης μη δηλωμένων (κλεμμένων) τ.μ. σε όλα τα ακίνητα, με στόχο τα αποτυπωθούν και να εγγραφούν στα δημοτικά αρχεία τα πραγματικά τ.μ. των δομημένων επιφανειών, διαδικασία που έχει ήδη αποδώσει καρπούς, αφού έχουν ελεγχθεί όλες οι ιδιοκτησίες άνω των 300 τ.μ. Επιπλέον, τα συναρμόδια δημοτικά τμήματα διεξάγουν ελέγχους και διασταυρώνουν στοιχεία μέσω της ΔΕΗ για τη χρήση επαγγελματικών χώρων που στεγάζονται σε διαμερίσματα και παρανόμως πληρώνουν τέλη κατοικιών και όχι διαμερισμάτων.

Την ίδια ώρα, μείωση στα απολύτως απαραίτητα των λειτουργικών εξόδων κρίσιμων υπηρεσιών, όπως αυτή της Καθαριότητας, μέσω της αναδιοργάνωσης του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων και της ενίσχυσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης, προχωρά ο δήμος.



''H περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη των 30 τελευταίων χρόνων και οφείλαμε να βρεθούμε στο πλευρό των συνδημοτών μας που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, αν και οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρά του ότι δεν υποσχεθήκαμε μείωση των Δημοτικών Τελών, επιχειρούμε ένα μεγάλο άλμα πηγαίνοντας εκεί που δεν πήγε άλλος δήμος, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο κι έναν κίνδυνο τον οποίο είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία'' ανάφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

''Στόχος μας ήταν κατ’ αρχήν η συγκράτηση των τελών στο ίδιο επίπεδο με την τάση να διαμορφώνεται προς τα κάτω, ώστε να ελαφρύνουμε τους δημότες και τους επαγγελματίες. Εξαντλώντας κάθε περιθώριο και όριο δυνατοτήτων, επιφέρουμε μείωση σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που λογικά θα μπορούσε να γίνει... Θα καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια να πετύχουμε το στόχο της μείωσης των εξόδων μέχρι σημείου στραγγαλισμού τους, ενισχύοντας όλες τις δράσεις και τα προγράμματα που υποστηρίζουν το εγχείρημά μας, όπως είναι η ανακύκλωση και ο εντοπισμός των κλεμμένων τετραγωνικών μέτρων από επιχειρήσεις και ιδιώτες, μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των πόρων'' κατέληξε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: