Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ!




 

 
Με καύσιμο τύπου βιοντίζελ, θα θερμανθούν για φέτος περισσότερα από 200 παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Πεύκων. Το καύσιμο παράχθηκε απο τηγανόλαδο που συνέλεξε ο δήμος Νεάπολης - Συκεών  στο πλαίσιο της ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων των δημοτών.
 
 
Πρόκειται για περίπου 490 λίτρα βιοντίζελ, που παράχθηκε απο τα τηγανόλαδα και, παραδόθηκε μέσα σε ένα ευχάριστο και ζεστό κλίμα, στα δυο ειδικά σχολεία που φιλοξενούνται στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος. Να σημειωθεί, ότι την περασμένη χειμερινή περίοδο με βιοκαύσιμο ενισχύθηκε η θέρμανση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ.Παύλου, στο οποίο διατέθηκαν περίπου 750 λίτρα, που ήταν η πρώτη παραγωγή από την αξιοποίηση των μαγειρικών ελαίων.
 
Στην παράδοση του καυσίμου, ήταν παρώντες, η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Πεύκων Αλέκος Σιμητόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ντίνος Ζωγόγιαννης και η εκπαιδευτική κοινότητα των σχολείων.
 
 
Ζεστό, μελωδικό, χρώμα στην ατμόσφαιρα, έδωσε η χορωδία του ΚΑΠΗ Νεάπολης που τραγούδισε χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα παιδιά και πρόσφερε δώρα, για τη διοργάνωση ενός φιλανθρωπικού μπαζάαρ.
 
''Πρόκειται για μια πρωτοπόρα δράση του δήμου με μεγάλες θετικές προεκτάσεις την οποία πρέπει να στηρίξουν και να αγκαλιάσουν όλοι οι δημότες και οι κάτοικοι. Εμείς πρώτη φορά δεχόμαστε ένα τέτοιο ‘‘δώρο’’ από οικιακά απόβλητα και νομίζω ότι θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα'' δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής του σχολείου Κων. Νότας.
 
''τίποτε δεν πάει χαμένο, ιδίως όταν υπάρχει προγραμματισμός και πλούσιες δράσεις, όπως συμβαίνει στο δήμο μας'' τόνισε με έμφαση η κα. Τσουκαλά, απευθυνόμενη προς τους παρευρισκόμενους γονείς και τους  κάλεσε να συμμετάσχουν δυναμικά στην εκστρατεία του δήμου.
 
Τις δράσεις του δήμου ανέπτυξε και ο κ.Σιμητόπουλος, ο οποίος μετέφερε και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, που απουσίαζε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων. ''Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών υπάρχουν και λειτουργούν πολλά προγράμματα ανακύκλωσης που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν τις προσπάθειές μας και για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων''. Από την πλευρά του, ο κ.Ζωγόγιαννης, εστίασε στο τεχνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε με έμφαση στη σχολική στέγη, τονίζοντας τα έργα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών των σχολείων που στεγάζονται στο ΨΚΒΕ.  
 
 
Να αναφερθεί πως η ποσότητα των 490 λίτρων βιοκαυσίμου, είχε παραληφθεί τις προηγούμενες ημέρες από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Η μετατροπή των τηγανόλαδων σε βιοντίζελ γίνεται στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας υπό την ευθύνη του καθηγητή Ιωάννη Κάρμαλη, όπου εκκρεμεί η παραγωγή νέας ποσότητας. Τέλος,  το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, έχει επιφέρει ήδη θεαματικά αποτελέσματα καθώς τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν εκτίναξη της συμμετοχής των δημοτών, από τους οποίους μέσα στο 2012 έχουν συγκεντρωθεί 1.875 λίτρα, έναντι 750 λίτρων του 2011.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: