Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η πράσινη πόλη στην Θεσσαλονίκη

Το πάνελ της ανοιχτής συζήτησης.
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: ''Πράσινη πόλη: Ουτοπία ή νέα αφήγηση για την βιώσημη ανάπτυξη; Συνέργειες και αντιθέσεις μεταξύ ''αγοράς'', κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης'', πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, της Αντιδημάρχου Βιέννης, Μαρίας Βασιλάκου - αρμόδιας σε θέματα αστικής ανάπτυξης, συγκοινωνίας προστασίας κλίματος, ενεργειακής πολιτικής και συμμετοχής των πολιτών - σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπέλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα ''Οι πολίτες για το αύριο''.

Βασικοί άξονες της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση για την Πράσινη πόλη ως μια πολιτική στρατηγική ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης, τόσο στην διοίκηση όσο και στους πολίτες, καθώς και η επαρκής δικτύωση σε θέματα περιβάλλοντος στα πλαίσια της Ευρωπαικής Ένωσης.

Κατα τον χαιρετισμό του, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε την ευχή του, αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει την αρχή για επόμενα και ουσιαστικότερα βήματα προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κ. Βασιλάκου απο την μεριά της τόνισε πως: ''η πράσινη πόλη είναι αυτή που θέλουμε να ζήσουμε, εκεί που θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Προσφέρει πράσινο, ευρυχωρία, ησυχία, εμπνέει ασφάλεια, διασφαλίζει συμμετοχικές δμές και έχει ανάγκη απο ενεργούς πολίτες'', ενώ στην συνέχεια ανέφερε πως η πράσινη πόλη δεν είναι ουτοπία ούτε πατέντα, αλλά κάθε πόλη με την πολιτική βούληση της διοίκησης , θα πρέπει να τοποθετήσει προτεραιότητες, να αναζητήσει τεχνογνωσία και να ενεργοποιήσει φορείς και παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση.

Απο την μεριά του, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των κοινών δράσεων του Δήμου με παραγωγικές ομάδες της πόλης, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την Χ.Α.Ν.Θ., Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά κσι άλλες ομάδες που έχουν ως στόχο την αειφορία και τόνισε πως: ''για την παρούσα δημοτική αρχή, η πράσινη πόλη αποτελεί μαι στρατηγική πολιτική ανάπτυξης''.

''Η έλλειψη συνοχής των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης , ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, το δημοκρατικό έλλειμα, καθώς και η απουσία λογοδοσίας, αποτελούν βασικά εμπόδια για να πρασινίσουν οι ελληνικές πόλεις'', τόνισε απο την πλευρά της η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την την αειφόρο ανάπτυξη, Μαρία Βιτωράκη.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, επισήμανε πως ''στην παρούσα οικονομική κρίση που διανύουμε οι πράσινες πόλεις δεν είναι πολυτέλεια αλλα ανάγκη επιβίωσης όπου τα προβλήματα και οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται στο γενικότερο πλαίσιο της ευρωπαικής οικογένειας''.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιδήμαρχος Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την εθιμοτυπική συνάντηση.

Να αναφέρουμε επίσης, πως κατα την διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης της κ. Βασιλάκου, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου την υποδέχτηκαν ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Ζέρβας, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν την βούληση για μια στενότερη και παραγωγικότερη συνεργασία.

Μάλιστα, κλιμάκιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα επισκευτεί τον Δήμο Βιέννης για να ενημερωθεί πάνω στο θέμα της οργάνωσης των παιδικών σταθμών, της αυστριακής πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: