Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Έμπρακτη αλληλεγγύη στην Νεάπολη!


Φαινόμενο γενικής κινητοποίησης έχει προσλάβει στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, η ανταπόκριση και η συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης, όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Η υλοποίησή τους ξεκίνησε πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα και τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα καταδεικνύουν μια δυναμική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και φορέων, καθώς οι προσφορές τους σε τρόφιμα και φάρμακα έχουν ξεπεράσει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη του Δήμου.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί συνολικά, 300 τμχ. αλεύρι σε συσκευασία του ενός κιλού, 310 συσκευασίες γάλακτος του ενός κιλού, 550 τμχ. μακαρόνια, 1.000 κιλά ρύζι, 350 κ. φακές, 650 τμχ. κρουασάν, 500 κ. κριθαράκι, 1.250 λίτρα ελαιολάδου, 275 συσκευασίες ζυμαρικών, 264 τμχ. σκόνης πλυντηρίου και 263 τμχ. υγρού πλυντηρίου.



Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος επί της οδού Αγ. Στεφάνου 26 στη Δ.Ε. Νεάπολης και εξυπηρετεί 150 οικογένειες στις οποίες προσφέρονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης αξίας 40 ευρώ το μήνα, ενώ λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (8 π.μ.-9 μ.μ.).

Ποσότητες των τροφίμων διατίθενται και στο Κοινωνικό Συσσίτιο, το οποίο στεγάζεται στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων και Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας επί της οδού Καυκάσου στη Δ.Ε. Συκεών. Η παροχή σίτισης γίνεται καθημερινά (1-3 μ.μ.) εξυπηρετώντας συνολικά 100 άτομα.



Την ίδια ώρα αυξητικές συνεχίζουν οι τάσεις για τον πολλαπλασιασμό των σκευασμάτων στο Κοινωνικό Φαρμακείο, όπου καθημερινά καταφθάνουν φάρμακα από φαρμακεία, τοπικούς συλλόγους και φορείς.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν μέχρι σήμερα 53 φαρμακεία της περιοχής που προσφέρουν σκευάσματα που προέρχονται από υπόλοιπα συνταγών (μετά την αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής), ενώ στο συνεργατικό δίκτυο συμμετέχουν το κοινωνικό Φαρμακείο των δήμων Σερρών και Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (με τα οποία ανταλλάσσονται φάρμακα ανάλογα με τις ανάγκες τους), ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νεάπολης, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, το Α΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης και 14 σχολεία της περιοχής.



Το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του δημοτικού καταστήματος επί της οδού Αγ. Στεφάνου 26, στη Δ.Ε. Νεάπολης, και λειτουργεί, υπό την ευθύνη φαρμακοποιού, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ενώ για κάποια φάρμακα υπάρχει επάρκεια, για κάποια άλλα υπάρχουν μεγαλύτερη ανάγκη προμήθειάς τους, στοιχείο που κάνει τους υπεύθυνους της δομής να απευθύνουν έκκληση για στοχευμένες προσφορές.
''Πρόκειται για μια συγκινητική ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο κάλεσμα του δήμου μας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και απόρων οικογενειών. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι στο δήμο μας, ο οποίος πρωτοπορεί στον τομέα της κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης μέσα από τα πολλά προγράμματα και δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας που υλοποιεί, η ευαισθησία και ο αλτρουισμός των συνανθρώπων μας είναι δεδομένος και πολλαπλασιαζόμενος. Αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε τους πάντες για τις προσφορές τους. Όσο οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν δύσκολες, τόσο οι ανάγκες θα είναι εντονότερες για κάποιους συνανθρώπους. Για αυτό καλούμε τους πάντες να στρατευτούν σ’ αυτή την προσπάθεια. Όλοι μαζί μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο...'', δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Δημήτρη Απατσίδη, οι υπηρεσίες του δήμου ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις των προγραμμάτων, εφαρμόζοντας με συνέπεια τα προβλεπόμενα κοινωνικά κριτήρια. ''Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, σεβόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και αξιοπρέπεια. Το έργο μας μπορεί να γίνεται αποτελεσματικότερο όταν πετυχαίνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με τους συνδημότες μας εθελοντές και τους τοπικούς φορείς''.



Ωφελούμενοι των κοινωνικών αυτών δομών μπορούν να είναι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, και ως τέτοια άτομα νοούνται:
• Ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα
• Άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας
• Μακροχρόνια άνεργοι και άνεργες άνω των 45 ετών
• Μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία
• Άνεργοι και άνεργες μονογονείς
• Άνεργοι και άνεργες μέλη οικογενειών πολυτέκνων
• Άνεργοι και άνεργες μέλη οικογενειών που υποστηρίζουν αναπήρους ή χρόνια ασθενείς
• Άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα
Να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των ωφελούμενων παραμένει ανοικτός και διαμορφώνεται ανάλογα με τις αιτήσεις που μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι. Τις αιτήσεις αυτές επεξεργάζονται τα επιστημονικά στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών σύμφωνα με τα κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί, με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, από τις συνολικά έξι δομές που υλοποιεί ο δήμος στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, συντονίζονται από το Κέντρο Στήριξης της Γυναικείας Απασχόλησης «Εργάνη» και το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής. Έτσι, τη θαλπωρή και τη ζεστασιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών απολαμβάνουν καθημερινά περισσότερες από 250 άπορες οικογένειες που ενισχύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή συμμετέχουν στο Κοινωνικό Συσσίτιο, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός ανασφάλιστων πολιτών, που προμηθεύονται τα φάρμακά τους από το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: