Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η θέση της Νεάπολης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ!


Τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την άποψη και γνώμη τους για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ, ζητούν από την κυβέρνηση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με σχετικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης στο ψήφισμα, δηλώνεται η ''κατηγορηματική αντίθεση'' στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, επίσης ζητείται η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα, προτείνεται η ανάληψη της διαχείρισης της ΕΥΑΘ εκ μέρους των 14 ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά στο ψήφισμα, Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Ζητούμε από την κυβέρνηση:
- Να διακόψει άμεσα κάθε σχεδιασμό για την πώληση της ΕΥΑΘ και να ματαιώσει τον εν εξελίξει σχετικό διαγωνισμό για την κάλυψη του 51% των μετοχών της εταιρίας.
- Να παρέμβει αποτελεσματικά ακυρώνοντας κάθε εκφρασμένη πρόθεσή της για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, και να μην καταληφθεί από σπουδή υπό το βάρος πιέσεων και εκβιασμών.
- Να σεβαστεί έμπρακτα το δικαίωμα των ήδη σκληρά δοκιμαζόμενων πολιτών να έχουν πρόσβαση σ’ ένα δημόσιο και όχι ιδιωτικό αγαθό.
Εκφράζοντας την αγωνία μας για το μέλλον του νερού ως ύψιστου αγαθού ζωής, και ως πρώτη κίνηση δράσης, προτείνουμε και ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την άποψη και γνώμη τους για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ.
Παράλληλα, και στο πλαίσιο διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ιδιοκτησίας της ΕΥΑΘ, με αυστηρό διοικητικό, οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο, προτείνουμε:
- Να αναλάβουν οι 14 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης τη διαχείριση του νερού, απαιτώντας από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να τούς μεταβιβάσει το 51% των μετοχών της εταιρίας.
- Να συσταθεί μια Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης ή Ανώνυμη Εταιρία με μετόχους τους ΟΤΑ και φορείς πολιτών, ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο δράσης και ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας της εταιρίας, όπως επιτυχημένα ισχύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Επαναλαμβάνουμε και καθιστούμε σαφή τη διάθεση και απόφασή μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να πορευτούμε, σε συνεργασία και συμμαχία με φορείς και πολίτες, αφού όλοι προτάσσουμε και εργαζόμαστε για το συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου μας''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: