Έως τις 24 Μαΐου, οι αιτήσεις για συμμετοχή των ενδιαφερόμενων δικαιούχων στη νέα φιλόδοξη δράση, που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και αφορά τη δημιουργία τριών δημοτικών λαχανόκηπων και την καλλιέργειά τους, από 100 άνεργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
Οι δημοτικοί λαχανόκηποι, εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου ''Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών'', το οποίο ενισχύει το ήδη διευρυμένο δημοτικό δίκτυο δομών και προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση συνθηκών φτώχειας ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ιδιαίτερα σήμερα που οι δείκτες της ανεργίας βρίσκονται σε ύψη-ρεκόρ.
''Σε περιόδους κρίσης, οπότε εκτός των άλλων δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, οφείλουμε όλοι μαζί, και κυρίως οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, να συνυπάρξουμε, να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε, στηρίζοντας το συνάνθρωπό μας», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
''Εκατοντάδες οικογένειες ανακουφίζονται στον αγώνα τους για την καθημερινή σίτιση και αποκτούν την ανεξαρτησία τους στην παραγωγή των αναγκών τους σε λαχανικά. Εμείς τούς στηρίζουμε με τεχνογνωσία, υλικά, γη, νερό και εργαλεία'', σημειώνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης.
Η δομή των δημοτικών λαχανόκηπων περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς και εύκολα προσβάσιμους χώρους, όπου οι καλλιέργειες θα γίνονται μόνο με βιολογικές μεθόδους.
Ο πρώτος από τους δημοτικούς λαχανόκηπους βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, δίπλα στο δημοτικό κατάστημα, ενώ οι άλλοι δύο στη Δ.Ε. Συκεών, ο ένας επί της οδού Βίτσι (δίπλα στο δημοτικό κολυμβητήριο) και ο άλλος επί της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου (πριν την έξοδο στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης). Οι εργασίες προετοιμασίας των λαχανόκηπων στα Πεύκα είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στις Συκιές σε πρόδρομη κατάσταση.
Όπως εξηγεί η γεωπόνος του δήμου Ελένη Σιαμάντρα, ''στους δικαιούχους ωφελούμενους δημότες θα παραχωρηθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών, η χρήση κηπαρίων των 50 τ.μ. για την καλλιέργεια λαχανικών με δική τους φροντίδα, με την καθημερινή καθοδήγηση και υποστήριξη γεωπόνου. Η καλλιέργεια πρέπει να γίνεται μόνο με βιολογικές μεθόδους, ενώ δεν επιτρέπεται η πώληση των αγαθών που παράγουν στο λαχανόκηπο τους σε τρίτους''.
Ο δήμος αναλαμβάνει την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, την εγκατάσταση τουαλέτας με παροχή πόσιμου νερού, την παροχή σπόρων και καλλιεργητικών εργαλείων, την περίφραξη, φωταγώγηση και φύλαξη του χώρου, καθώς και τις γενικές καλλιεργητικές φροντίδες του εδάφους πριν την εγκατάσταση των δικαιούχων. Μοναδική υποχρέωση των ωφελούμενων είναι η προσφορά του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.
Επίσης, ο χώρος θα είναι κοινόχρηστος και θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες για αναψυχή τις ώρες λειτουργίας του, κατά τις ώρες και τις ημέρες που η κεντρική είσοδος θα είναι ανοικτή για τους καλλιεργητές.
''Η δράση των δημοτικών λαχανόκηπων ελαφραίνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό ανέργων, καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής αγνών προϊόντων, επαφής με τη φύση, εκπαίδευσης και άσκησης'', αναφέρει ο αντιδήμαρχος Μικροέργων-Ηλεκτροφωτισμού-Πρασίνου Αλέξανδρος Σιμητόπουλος.
Να σημειωθεί, ότι οι λαχανόκηποι, όπως και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Γραφείο Διαμεσολάβησης και η Δημοτική Τράπεζα Χρόνου, που έθεσε πρόσφατα σε τροχιά υλοποίησης ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι διετούς καταρχήν διάρκειας. Συντονιστές όλων των παραπάνω δράσεων είναι το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και το Κέντρο Στήριξης της Γυναικείας Απασχόλησης ''Εργάνη''.
Ωφελούμενοι των λαχανόκηπων θα είναι κυρίως άνεργοι. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους και όσες είναι:
1. Ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
2. Άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας.
3. Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών.
4. Μέλη οικογενειών που πλήττονται από πολλαπλή ανεργία.
5. Άνεργοι και μονογονείς.
6. Άνεργοι-μέλη πολύτεκνων οικογενειών.
7. Άνεργοι-μέλη οικογενειών που υποστηρίζουν αναπήρους ή χρόνια
ασθενείς.
8. Άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα
Να σημειωθεί ότι οι οικονομικές προϋποθέσεις ακολουθούν τις προδιαγραφές που ισχύουν και για την πιστοποίηση απορίας από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, και είναι: για ένα άτομο, όριο εισοδήματος 6.000 ευρώ, για κάθε επιπλέον άτομο προστίθεται το ποσό των 1.200 ευρώ και αφαιρείται το ενοίκιο. Επίσης, κριτήριο αποτελεί η εργασιακή κατάσταση των μελών της οικογένειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου