Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Γλωσσικός καφές στην Νεάπολη!




''Ο δήμος μας είναι ένας ανοιχτός και φιλόξενος δήμος, που αγκαλιάζει τους μετανάστες από όπου κι αν προέρχονται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλλει στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Και το Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας είναι ίσως ο κρισιμότερος θεσμός που μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη προϋπόθεση στην κατεύθυνση αυτή, καθώς η γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας είναι το παν της καθημερινότητας''

Με το μήνυμα αυτό, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αποχαιρέτισε τους μετανάστες που ολοκλήρωσαν τα μαθήματά τους και συμμετείχαν στην τελετή αποφοίτησης. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας τονίζοντας την ανάγκη αναγνώρισης και αποδοχής των μεταναστών ''που για διάφορους λόγους ανάγκης επέλεξαν τη χώρα μας ως δεύτερη πατρίδα και το δήμο μας ως τόπο κατοικίας''. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Απατσίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δημοτικές δομές που βρίσκονται στην υπηρεσία των μεταναστών, καλώντας τους να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος.



Μάλιστα, για την καλύτερη γνώση και αφομοίωση της ελληνικής γλώσσας απο τους μετανάστες, καθιερώθηκαν απο τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών, ειδικές συναντήσεις χωρίς βιβλία και τετράδια, αλλά με πολλή συζήτηση και καφέ!

Πρόκειται για το ''γλωσσικό καφέ'' που δίνει την ευκαιρία για άτυπες συναντήσεις εκμάθησης της γλώσσας σε φιλική ατμόσφαιρα, γύρω από ένα φλιτζάνι καφέ, στις οποίες συζητιούνται προσυμφωνημένα θέματα από όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων των μαθητών. Οι συναντήσεις στοχεύουν στο να διευκολύνουν την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των μεταναστών, κυρίως του προφορικού λόγου, και γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα στο Κέντρο Νεότητας της Πολιτιστικής Γειτονιάς του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στη Δ.Ε. Συκεών.



''Για τους μετανάστες η γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την κοινωνική τους ένταξη. Παρόλα αυτά, πολλοί από αυτούς είτε δεν έχουν δυνατότητες παρακολούθησης μαθημάτων, είτε δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης της γλώσσας στην καθημερινή ζωή. Μια από τις μορφές άτυπης εκμάθησης γλωσσών που σκοπός της είναι να τους βοηθήσει να μάθουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής είναι το ‘‘γλωσσικό καφέ’’ που προσφέρει την ευκαιρία για επικοινωνία, χαλαρή συζήτηση και γρηγορότερη εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα'', δηλώνει η φιλόλογος Μάρθα Γαλατοπούλου, η οποία διδάσκει στο σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, όπου δόθηκαν στους αποφοιτήσαντες οι βεβαιώσεις παρακολούθησης των μαθημάτων. Τα τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες παρακολούθησαν φέτος συνολικά 100 άτομα που προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Εσθονία, Ιταλία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Νιγηρία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Τουρκία, Χόνγκ-Κόνγκ) και είναι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών.



Τα μαθήματα άρχισαν τον Οκτώβριο και τελείωσαν στις αρχές του Ιουνίου, καλύπτοντας 120 ώρες διδασκαλίας ανά επίπεδο. Να σημειωθεί, ότι η φετινή περίοδος 2012-2013 είναι η τέταρτη σχολική περίοδος που διοργανώνεται και η πρώτη που επεκτάθηκε και στη Δ.Ε. Νεάπολης. Είναι, δε, μια δράση που υλοποιείται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και την Κοινωφελή Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: