Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εγκαινιάστηκε ο οδικός άξονας Χαλκηδόνα- Παραλίμνη!



Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εγκαινίασε σήμερα το Τμήμα “Χαλκηδόνα- Παραλίμνη”, της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πέλλας και αρμόδιου για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε τη σπουδαιότητα των έργων βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων για την περιοχή, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της εθνικής μεταφορικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι τα έργα αυτά διευκολύνουν τη μεταφορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων και αγαθών, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή της Πέλλας.



''Σήμερα παραδίδουμε στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα Χαλκηδόνα - Παραλίμνη της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο, το οποίο από την έναρξη της κατασκευής του το 2003 αντιμετώπισε αλλεπάλληλα προβλήματα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να παγώσουν πλήρως οι εργασίες του το Μάιο του 2009. Δουλέψαμε εντατικά και μεθοδικά και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να απεμπλέξουμε το έργο και να το παραδώσουμε προς χρήση στους συμπολίτες μας εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και χωρίς οικονομικές υπερβάσεις στον αρχικό προϋπολογισμό.

Χάρη σε αυτό το έργο μειώνονται αισθητά τόσο η ταλαιπωρία όσο και ο χρόνος μετακίνησης των οδηγών στην περιοχή, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια παρακάμπτοντας την παλιά εθνική οδό, που είναι ανεπαρκής για τις σύγχρονες συγκοινωνιακές ανάγκες ...

“Από την πρώτη στιγμή, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέσαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε αφενός να αυξήσουμε την απορροφητικότητα και αφετέρου να ολοκληρώσουμε την αναβάθμιση του δικτύου υποδομών της περιοχής μας.
 
 Με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, υλοποιούμε όλα τα μεγάλα έργα της περιοχής μας που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ώστε να ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων χρονικών περιθωρίων και να μην υπάρξουν απεντάξεις.
 
Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, με στόχο να εξυπηρετήσουμε τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις και τις πραγματικές ανάγκες της Κεντρικής Μακεδονίας σε όλα τα επίπεδα και να προετοιμαστούμε έγκαιρα και μεθοδικά για την ταχύτερη εκκίνηση στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020”, κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
 
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας και αρμόδιος για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ., Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, που “όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει κάνει πράξη το όραμα για μία ενιαία Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”.
 
Με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων αστικών και συγκοινωνιακών υποδομών που προωθούν την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη, η εικόνα της Πέλλας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλάζει. Θέλουμε η περιοχή μας να αποκτήσει μία πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική που θα της εξασφαλίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα μας φέρνει πιο κοντά σ’ αυτό το στόχο και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας. Η τύχη και το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια μας”, τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.
 
Ο οδικός άξονας “Χαλκηδόνα- Παραλίμνη”, που εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία, έχει μήκος 12 περίπου χιλιομέτρων και είναι η παράκαμψη της Πελλαίας Χώρας, η οποία περιλαμβάνει το τμήμα από το πέρας του οικισμού της Χαλκηδόνας με κατεύθυνση προς Γιαννιτσά ως πριν από τον οικισμό της Παραλίμνης. Ο νέος οδικός άξονας έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση καθώς και Λ.Ε.Α., ενώ κατασκευάστηκε επίσης παράπλευρο οδικό δίκτυο, μήκους 6 περίπου χιλιομέτρων, ώστε να αποκατασταθεί το υφιστάμενο αγροτικό οδικό δίκτυο και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των αγροτών στις ιδιοκτησίες τους, οι οποίες είχαν αποκλειστεί με τη διάνοιξη της νέας Εθνικής Οδού.
 
Παράλληλα, κατασκευάστηκαν οι ισόπεδοι σηματοδοτούμενοι κόμβοι Πέλλας – Νέας Πέλλας και Παραλίμνης, καθώς και οι συνδέσεις αυτών με την υφιστάμενη Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Η κατασκευή των ισόπεδων κόμβων περιελάμβανε και τον ηλεκτροφωτισμό αυτών και των τεχνικών της οδού, την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, την κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων και τη φύτευση των πρανών.

 
Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Έδεσσας, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Πέλλας Ι. Ανδρίτσος, Μ. Ζωγράφου-Τσαντάκη, Μ. Καράμπελα και Α. Νουσηκύρου, οι Δήμαρχοι Πέλλας Γρ. Στάμκος, Έδεσσας Δημ. Γιάννου και Αλμωπίας Δημ. Πασόης και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Στρατηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Παυλίδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Γιαννιτσών Γ. Παπαπροδρόμου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Κ.Μ. Αλ. Μήλιος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Κ.Μ. και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: