Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ο Βενιζέλος στην Νεάπολη!



Επίσκεψη στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Συκεών, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατα την διάρκεια επίσης μης επίσκεψης στον δήμο Νεάπολης Συκεών. Συνοδευόμενος από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Απατσίδη, τις υπεύθυνες του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του δήμου και του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Μάρω Βασσάρα και Κατερίνα Ζαγρή αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνη Σαουλίδη, άλλα μέλη της διοίκησης και δημοτικούς συμβούλους, ο κ.Βενιζέλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στην οδό Νικολάου Παρασκευά 43 στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, και συνομίλησε με νέους με νοητική υστέρηση που εργάζονται στις μονάδες πλυντηρίου-στεγνωτηρίου, ανακύκλωσης χαρτιού και έκδοσης του περιοδικού «Χαμογελάστε μαζί μας» για την εργασία, τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους, καθώς και με πολλούς από τους γονείς τους.


 Κεντρικό ρόλο στην πληροφόρηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε η Σόνια, μια από τις παλαιότερες επωφελούμενες της δημοτικής υπηρεσίας ΑμεΑ, η οποία ανέφερε ότι στόχος της λειτουργίας του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι ''η απασχόληση παιδιών και νέων με αναπηρία σε δημιουργικές δραστηριότητες και η ανάπτυξη γνωστικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, μέσα σε κλίμα αποδοχής και συνεργασίας''. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη λειτουργία των μονάδων πλυντηρίου-στεγνωτηρίου, ανακύκλωσης χαρτιού, κατασκευής χειροτεχνημάτων και διαφόρων ειδών κ.λπ., στις οποίες απασχολούνται νέοι με αναπηρία, ερχόμενοι σε καθημερινή επαφή με την τοπική κοινωνία. 


Επίσης, στους τρόπους ψυχαγωγίας των νέων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: ''Δεν ξεχνάμε ότι εδώ ερχόμαστε για να περάσουμε πάνω από όλα καλά. Γι’ αυτό και δύο φορές την εβδομάδα κάνουμε μικρές εξορμήσεις, άλλοτε σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως εκθέσεις και επισκέψεις σε μουσεία, και άλλοτε για διασκέδαση και χαλάρωση σε καφετέριες και εμπορικά κέντρα'', για να καλέσει στο τέλος όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν περισσότερο για τις δραστηριότητές του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, να επισκεφθούν τη σελίδα του στο… Facebook!


Απο την μεριά του, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς επέλεξε να τιμήσει με την παρουσία του, το χώρο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για τον οποίο η δημοτική αρχή είναι υπερήφανη: ''Είμαστε περήφανοι ως δήμος, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως τοπική κοινωνία. Εδώ, με αυτές τις δραστηριότητες για τους συμπολίτες μας με νοητική υστέρηση αποδείξαμε αυτό το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρώπη -και δυστυχώς και σ’ αυτό η χώρα μας είναι αρκετά πίσω-, ότι η αποασυλοποίηση και η αποϊδρυματοποίηση, που είναι και επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και όλων των παγκόσμιων οργανισμών που ασχολούνται με ζητήματα αναπηρίας και υγείας, μπορεί να γίνει με την καθοριστική συμβολή της Τ.Α.Ενενήντα δύο (92) παιδιά εδώ και περίπου 60 στο αντίστοιχο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νεάπολης, με 50 και πλέον στελέχη, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς επιστήμονες ψυχιάτρους, ειδικούς παιδαγωγούς, κ.λπ., αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα με τραγικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος -και αυτό θέλω να κρατήσετε από την παρουσία σας εδώ. Στην “ανοιχτή φροντίδα”, όπως έχουμε αποδείξει με οικονομία, βέβαια, και νοικοκυροσύνη, ετησίως το κατά κεφαλήν κόστος είναι περίπου 5.000 ευρώ, όταν αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα και τις δομές “κλειστής φροντίδας” αγγίζει τις 20.000 ευρώ. Είναι, δηλαδή, τετραπλάσιο το λειτουργικό κόστος της παλιάς δομής των ιδρυμάτων, τα οποία μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνουν κοινωνικοποίηση και σωστή δουλειά, και κατά καιρούς ξέρετε τι έχει παρουσιαστεί στο σύστημα διοίκησης και διαχείρισής τους», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόσθεσε: «Ο δήμος μας, λοιπόν, με τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που δεν επιβαρύνουν το δημοτικό λειτουργικό και του κρατικού προϋπολογισμού γιατί είναι χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προσφέρει υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου σε 150 περίπου οικογένειες, απασχολώντας υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένα στελέχη, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνικής ιατρικής, της κοινωνικοποίησης και της δραστηριοποίησης μέσα στην τοπική κοινωνία''.


Παράλληλα, ο Σ.Δανιηλίδης αναφέρθηκε και στον κοινωνικό ρατσισμό, επαναλαμβάνοντας τη σαφή θέση της δημοτικής αρχής. ''Αντιμετωπίσαμε ακαριαία με αποφασιστικότητα, διάλογο και πειθώ στην εμφάνισή τους φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κινήσεις συγκέντρωσης εκατοντάδων υπογραφών από τους περίοικους, ώστε να αποτρέψουν τη λειτουργία των δομών. Οφείλουμε ως πολίτες, ως τοπική κοινωνία και ως Τ.Α. να αγκαλιάσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους''.


Ενώ απο την μεριά του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως: ''Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι. Παρακολουθώ την εξέλιξη αρκετό καιρό και ξέρω πόσο καλή δουλειά κάνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών κι άλλοι δήμοι και πιστεύω βαθιά στο ρόλο της Τ.Α. γιατί είναι μέσα στην κοινωνία, ξέρει τι γίνεται, μπορεί να σταθεί στην οικογένεια, μπορεί να σταθεί σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη'', ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας: ''Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια βαθιά κρίση, έχουν μειωθεί τα εισοδήματα, έχει αυξηθεί η ανεργία και η φτώχεια. Θα ξεπεράσουμε την κρίση, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στη γραμμή μας. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν ούτως ή άλλως την κρίση, είναι πιο βαθιά, όπως είναι για παράδειγμα η αναπηρία, κάθε είδους αναπηρία. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η κοινωνία να δει την αλληλεγγύη της και την ευαισθησία της, και αυθόρμητα μέσα από τις ατομικές δράσεις και μέσα από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά κυρίως μέσα από την Τ.Α. Χρειαζόμαστε και ανθρωπιά και δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, υπάρχουν αντιδράσεις, πολλές φορές χρειάζεται να πείσουμε για το αυτονόητο ότι κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχει ή οποιαδήποτε αναπηρία, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά τα αισθήματα να καλλιεργηθούν έμπρακτα''.


Συνεχίζοντας την επίσκεψή του στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, όπου είχε προγραμματιστεί ομιλία του με θέμα ''Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη – Προϋπόθεση εξόδου από την κρίση''.

Στον πρόλογό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επανέλαβε το κάλεσμα υποστήριξης της Τ.Α. ''Χρειαζόμαστε στήριξη για να επιχειρήσουμε μεγαλύτερο άλμα στις κοινωνικές δομές. Η Τ.Α. χρειάζεται πολύ περισσότερους πόρους, αρμοδιότητες και καθήκοντα. Είμαστε από την πλευρά της υπεύθυνης αντιπολίτευσης και όχι της ανεύθυνης, που ζητούμε αρμοδιότητες για να υπηρετήσουμε την κοινωνία'', τόνισε, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.


Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του νωρίτερα στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Συκεών, ''ένα χώρο εντυπωσιακό, όπου νεαρά άτομα με νοητική υστέρηση παράγουν έργο, ως ισότιμοι και ισοδύναμοι πολίτες, με αξιοπρέπεια, χάρη στις φροντίδες της Τ.Α.'', όπως είπε, και πρόσθεσε: ''Επέλεξα να έρθω εδώ γιατί ο δήμος είναι υποδειγματικός, με υποδειγματικές υποδομές και λειτουργίες, που έχει εξαιρετική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και με τις οργανώσεις των πολιτών, και κυρίως ξέρει τους δημότες, κάθε οικογένεια με τ’ όνομά της και τα πραγματικά της προβλήματα στο πεδίο της καθημερινότητας. Γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι αυτή τη στιγμή της κοινωνικής συνοχής. Όχι σε μεγαλεπήβολες πολιτικές εθνικού επιπέδου ή πολύ περισσότερο ευρωπαϊκού επιπέδου, αλλά στην καθημερινότητα στη μικρή κλίμακα, και εκεί η Τ.Α. πρώτη βαθμού είναι το βασικό όργανο που έχουμε για να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή''.


Απευθυνόμενος, τέλος, στο δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, σημείωσε: ''Χαίρομαι που συμπίπτει στο πρόσωπό σας και η ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής γιατί θέλουμε πραγματικά τη συνεργασία της ΚΕΔΕ να προωθήσουμε αυτές τις πολιτικές στο μέτρο του δυνατού''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: