Οι νικητές και οι χαμένοι της 13ης ημέρας
του Δημήτρη Βαρσάνη
Ολοκληρώθηκαν ακόμα δύο όμιλοι και φυσικά αυτός που προξένησε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην χώρα μας ήταν της Ελλάδας.
Πριν προχωρήσω στα επιμέρους παιχνίδια του τρίτου και τέταρτου ομίλου ας κάνω ένα γενικό σχόλιο για τη πρόκριση της Εθνικής μας. Δεν αρνούμαι ότι δεν πίστευα σε καμία περίπτωση ότι θα προκριθεί η Ελλάδα και το γιατί το είχα γράψει λεπτομερώς στα δύο κείμενα μου για τους αντιπάλους της Εθνικής και την ίδια την ομάδα,προεξοφλώντας ακόμα ότι θα ζήσουμε κάτι καλύτερο από τα γήπεδα της Αμερικής το 1994. Όμως αυτοί που παρατήρησαν προσεκτικά όλο το κείμενο και όχι μόνο τους τίτλους θα διαπίστωσαν ότι βγάζαμε και μια τόνωση αισιοδοξίας για πρόκριση αν παίζαμε τα “ρέστα” μας με την Ακτή Ελεφαντοστού.
Συγκεκριμένα στο κομμάτι για τα μειονεκτήματα των “Ελεφάντων” είχα γράψει ότι:”1. Σίγουρα ότι η απειρία του προπονητή της και ότι η πρώτη δουλειά που του ανατέθηκε στον Lamouchi είναι μια Εθνική ομάδα είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Ήδη στη πρώτη του διοργάνωση,στο Coppa Africa που είναι και πιο βατή από αντιπάλους δεν τα πήγε καλά. 2. Η αναξιοπιστία στην αμυντική της γραμμή και στη θέση του τερματοφύλακα είναι ένα μεγάλο ζήτημα και εκεί πρέπει να χτυπήσει το συγκρότημα του Fernando Santos αν θέλει να έχει ελπίδες”.
Πριν δεχτούμε τις δίκαιες ή άδικες κριτικές σας οφείλουμε να πούμε ότι πέσαμε 100% μέσα για τις αδυναμίες της ως ομάδα και η Ελλάδα το εκμεταλλεύτηκε άριστα. Δεν χρειαζόταν να κάνει πολλά η “γαλανόλευκη”,απλά να περιμένει το λάθος από τους επιρρεπείς Αφρικανούς και να φεύγει στην αντεπίθεση από τους πολλούς χώρους που θα άφηναν έπειτα,όπως και έγινε. Στο πρώτο θέμα ο Lamouchi για ακόμα μια φορά απέδειξε ότι πρέπει να “φάει πολλά καρβέλια ψωμί” για να θεωρηθεί καλός και φέρελπις προπονητής.
Ενώ έπρεπε να κέρδιζες 3-0 βάση ευκαιριών η Ελλάδα και να φέρεις πάλι το παιχνίδι στα μέτρα σου όπως το φέρεις ουσιαστικά δίνεις τη πρόκριση με τις δύο αλλαγές σου στο τέλος. Βγάζει τον ηγέτη της ομάδας(Drogba)που μπορεί να βοηθήσει και αμυντικά και τον πιο επικίνδυνο του παίκτη(Gervinho)για τις κόντρα επιθέσεις,που θα είχε αρκετές από τη στιγμή που η Ελλάδα ανοίχτηκε για να ψάξει το γκολ της νίκης και βάζει δύο αμούστακα παιδιά(Diamonde και Sio)σε έναν τέτοιο κομβικό αγώνα,που εδώ καλά καλά με το ζόρι και οι δύο έχουν δέκα συμμετοχές στη χώρα τους.
Ναι μεν η Εθνική μας έπαιξε παθιασμένα και με πολύ νεύρο και τσαμπουκά για τη νίκη,αλλά βρήκε απέναντι της και μια ομάδα με πολλά τρωτά σημεία και που με βάση τις συνολικές της εμφανίσεις δεν άξιζε να περάσει. Διότι με την Ιαπωνία που κέρδισε δεν ενθουσίασε,με τη Κολομβία έχασε στο ρελαντί και η Ελλάδα κατάφερε να της κάνει έξι κλασικές ευκαιρίες και να έχει άλλα τρία δοκάρια,κάτι που δεν συμβαίνουν όλα αυτά στο σύνολο πέντε αγώνων της Εθνικής μας. Πραγματικά άξια της μοίρας της όπως και άξια δεν πέρασε στην επόμενη φάση και πολύ αμφιβάλλω αν το κατορθώσει ποτέ αφού δεν το κατόρθωσε και τώρα.
Τώρα πέρα από τις χαρές,τα μπουζούκια και τους γνωστούς πανηγυρτζίδες και Εθνικά υπερήφανους που ξεμυτίζουν μόνο όταν κερδίζει η Εθνική(με το συμπάθιο κιόλας αλλά για τους συγκεκριμένους αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί δεν γίνεται π.χ. στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα οι περισσότεροι,για να μη πω σχεδόν όλοι να την έβριζαν και τώρα να πανηγυρίζουν στον Λευκό Πύργο και να τραγουδάνε:”ΩΩΩΩΩΩΩ Ελλαδάρα έχω τρέλα μες το μυαλό”)ας δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος και να αναρωτηθούμε κάποια καίρια ερωτήματα.
Μήπως ο Κατσουράνης δεν χωράει πλέον άλλο στην Εθνική; πάντως η απώλεια του όχι μόνο δεν φάνηκε,αλλά η ομάδα έπαιξε καλύτερα και πιο απελευθερωμένα χωρίς τη παρουσία του. Τι συμβαίνει με το ιατρικό επιτελείο της Εθνικής; δεν με έρχεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό άλλη ομάδα να έχει κάνει δύο αναγκαστικές αλλαγές στο πρώτο 20λεπτο. Άντε πες ο Μήτρογλου είναι ήδη σακατεμένος και δεν προξενεί έκπληξη ο τραυματισμός του στον αγώνα με την Ιαπωνία,όμως ο Κονέ,ο Καρνέζης και ο Παπασταθόπουλος στα τελευταία λεπτά στον αγώνα με την Ιαπωνία που αισθάνθηκαν ενοχλήσεις δεν μπορεί να είναι όλες συμπτώσεις.
Τέλος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σνομπάρουμε την Κόστα Ρίκα γιατί δεν είναι υπολογίσιμο μέγεθος βάση ονόματος στο Παγκόσμιο κύπελλο. Αντιθέτως πρέπει να έχουμε στο νου μας τις σοβαρότατες εμφανίσεις της με την Ουρουγουάη,την Ιταλία και χθες την Αγγλία και ότι είναι μια συγκροτημένη ομάδα με δεμένο σύνολο και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές γεμάτο φιλοδοξίες. Επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν θα αντικρίσουμε και το χάος της Ακτής Ελεφαντοστού στο παιχνίδι της. Μπορεί να μην τρομάζει βάση ονόματος,αλλά αυτός που την έχει παρατηρήσει στον αγωνιστικό χώρο σίγουρα δεν θα είναι ήσυχος όταν τη βρει απέναντι τής.
Κλείσαμε το σχόλιο μας για την Εθνική και πάμε στο τι είδαμε στους τέσσερις αγώνες της Τρίτης. Όπως είπαμε και πιο πάνω η Ελλάδα έβγαλε πάθος,δύναμη,νεύρο και τσαμπουκά και αυτά ήταν αρκετά για να νικήσουν μια Ακτή Ελεφαντοστού,η οποία με την εμφάνιση της επιβεβαίωσε αυτούς που λένε ότι οι Αφρικάνικες ομάδες είναι ασόβαρες,απείθαρχες και τσαπατσούλες. Βέβαια χρειαστήκαμε και τη βοήθεια του Εκουαδόριου διαιτητή Carlos Vera,ο οποίος στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ανακάλυψε πέναλτι στον Σαμαρά που σκόνταψε μπουρδουκλώνοντας τα πόδια του. Στον άλλο αγώνα του όμιλου μας η Κολομβία παρότι περασμένη νίκησε ωραία,άνετα και απλά την Ιαπωνία με 4-1 που ήταν άμεσα ενδιαφερόμενη,καθώς αν κέρδιζε θα περνούσε αυτή από το πουθενά,όμως όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε την ήττα της Ακτής από την Εθνική μας αλλά αποχαιρέτισε και με το χειρότερο δυνατό τρόπο.
Λίγο νωρίτερα και στον τρίτο όμιλο η Ουρουγουάη έκανε τη μεγάλη ανατροπή και παρόλο που βρέθηκε με τη πλάτη στον τοίχο,ύστερα από την ήττα της τη πρώτη αγωνιστική από τη Κόστα Ρίκα μάζεψε τα κομμάτια της και με οδηγό τον Suarez “δάγκωσε “μεταφορικά την Αγγλία και κυριολεκτικά την Ιταλία με 1-0 και πήρε αυτή στο τέλος τη πρόκριση για τη φάση των “16” που θα αντιμετωπίσει σε έναν αγώνα αλά Copa America θα έλεγε κανείς την Κολομβία. Στο άλλο παιχνίδι και το πιο αδιάφορο της ημέρας η πρώτη Κόστα Ρίκα και η ήδη αποκλεισμένη Αγγλία το επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο ότι ήταν αδιάφορο και έβγαλαν την υποχρέωση με ένα βαρετό 0-0.
Ας σας αναφέρουμε τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της 13ης ημέρας.
Νικητής:Godin
Πριν ένα μήνα είχε βάλει το γκολ πρωταθλήματος για την Atletico Madrid εναντίον της Barcelona. Χθες η Ουρουγουάη ήθελε μόνο τη νίκη απέναντι στην Ιταλία για να πάρει τη πρόκριση και αυτό το πέτυχε με αγχωτικό τρόπο. Αφού έμεινε με δέκα η “Squadra Azzurra” λόγω της αποβολής του Marchisio,όλη η “Albiceleste” ανέβηκε μπροστά για το νικητήριο τέρμα. Τελικά αυτό ήρθε από ένα κόρνερ με τον Godin να βάζει στη συλλογή του ακόμα ένα καθοριστικό γκολ με κεφαλιά.
Χαμένος:Marchisio
Η Ιταλία βολευόταν και με την ισοπαλία για να προκριθεί στη φάση των “16’ αλλά στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου η αποστολή τους έγινε πολύ πιο δύσκολη όταν έμεινε με δέκα παίκτες. Ο ένοχος ήταν ο Marchisio που έκανε ένα ανόητο και επικίνδυνο φάουλ με τη σκαριά πάνω στον Arevalo Rios. Ο διαιτητής Marco Rodriguez ήταν σε τέλεια θέση για να πάρει αυτή την απόφαση,η οποία έμελλε να ήταν και κομβική στη συνέχεια της αναμέτρησης.
Νικήτρια:Η Κόστα Ρίκα και η συνέχεια στο όνειρο
Η Κόστα Ρίκα άνοιξε το πρόγραμμα των αγώνων της στο Μουντιάλ με μια απρόσμενη νίκη με ανατροπή επί της Ουρουγουάης με 3-1 στη Φορταλέζα. Έξι ημέρες αργότερα νίκησε την Ιταλία με 1-0 στο Ρεσίφε,ένα αποτέλεσμα που της έδωσε τη πρόκριση στο γύρο των “16”. Χθες το απόγευμα στο Μπέλο Οριζόντε οι “Ticos” έβαλαν τις τελευταίες πινελιές εξασφαλίζοντας και τη πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο,ύστερα από το 0-0 με την ήδη αποκλεισμένη Αγγλία. Μια αξέχαστη εμπειρία για την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής,η οποία μπορεί να συνεχιστεί και μετά από την ερχόμενη Κυριακή καθώς η Ελλάδα είναι μια αντίπαλος στα μέτρα της.
Χαμένος:Prandelli
Ο Cesare Prandelli πήρε ένα μεγάλο ρίσκο στο δεύτερο ημίχρονο. Όντας ανήσυχος για να μη δεχτεί μια δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Balotelli ο Ιταλός τεχνικός αντικατέστησε το “αστέρι” του με τον Parolo,ο οποίος έκανε μόνο ένα σουτ στην αντίπαλη εστία. Η “Squadra Azzurra” και κατ’ επέκταση ο Prandelli δεν έδειξαν την απαραίτητη δίψα για πρόκριση με συνέπεια να χαιρετήσει κιόλας από τη φάση των ομίλων. Ο πρώην προπονητής της Fiorentina μετά τον αγώνα έθεσε τη παραίτηση του στην Ιταλική ομοσπονδία.
Νικητής:James Rodriguez
Η Κολομβία είχε ήδη τη θέση της εξασφαλισμένη στους “16” και ο τεχνικός της,Jose Pekerman προτιμήσει να μην ξεκινήσει εναντίον της Ιαπωνίας τον James Rodriguez,ο οποίος μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και έκανε πάλι τη διαφορά. Στο 55’ έδωσε τη πάσα στον Jackson Martinez για να πάρουν ξανά το προβάδισμα οι Κολομβιανοί,ενώ και στο 82’ οι δυο τους συνεργάστηκαν πάλι για να κάνει το 3-1 ο επιθετικός της Porto. Στο τέλος ο 22άχρονος εξτρέμ έβαλε το κερασάκι στη τούρτα με μια εκπληκτική του ενέργεια διαμορφώνοντας το τελικό 4-1.
Χαμένος:Carlos Vera
Ναι μεγάλη και δίκαια νίκη για την Εθνική μας αλλά για να έρθει αυτή έπρεπε να πάρουμε ένα γελοίο σφύριγμα στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. Όσο και να προσπαθούμε να το καλύψουμε το γεγονός νομίζω ότι ούτε εμείς δεν θα δίναμε αυτό το πέναλτι στον Σαμαρά,ο οποίος μπέρδεψε τα δύο του πόδια,σκόνταψε και έπεσε στο έδαφος με τον Εκουαδόριο διαιτητή να υποδεικνύει τη βούλα του πέναλτι προς έκπληξη όλων. Όσο για αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ακόμα και τώρα ότι είναι πέναλτι δεν νομίζω να το υποστήριζαν το ίδιο αν δινόταν εις βάρος της δικής τους ομάδας.
Χαμένος:Suarez
Για ακόμα μια φορά,η τρίτη συγκεκριμένα ο επιθετικός της Liverpool τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του με τις δαγκωματιές του. Ο Suarez με τον Chiellini μονομάχησαν σε μια ψηλή μπαλιά και ο Ουρουγουανός άσσος δάγκωσε στον ώμο τον αμυντικό της Juventus,πριν πέσει στο έδαφος και ελέγξει τα δόντια του για το πόσο καλοφτιαγμένα είναι. Ο Chiellini έδειξε αμέσως την πληγή του στον διαιτητή,ο οποίος όμως δεν τιμώρησε τον Suarez για αυτή την ενέργεια του. Πάντως έγινε γνωστό μετά το τέλος του αγώνα ότι η FIFA θα ελέγξει το περιστατικό και φαντάζει πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να ξαναπαίξει στο τωρινό Παγκόσμιο κύπελλο με τη φανέλα της Ουρουγουάης ο 25άχρονος επιθετικός. Ο ίδιος με περίσσιο θράσος στις δηλώσεις του είπε για αυτό το περιστατικό ότι:«Συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις στον αγωνιστικό χώρο. Εγώ είχα μόνο επαφή με τον ώμο του,τίποτα περισσότερο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου