Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Ο αξιόμαχος αποκλεισμός του Μεξικού και οι επιδιορθώσεις της Ολλανδίας για τη συνέχεια



του Δημήτρη Βαρσάνη

Για 75 λεπτά το Μεξικό κατάφερε με σχετική ευκολία να κρατήσει μακριά από τη περιοχή της την Ολλανδία,αλλά μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα για νερό λόγω της υγρασίας,ο Luis Van Gaal προέβη σε μερικές παρατηρήσεις και στα τελευταία πέντε λεπτά της αναμέτρησης οι “Οράνιε” γύρισαν το κατά τους αποτέλεσμα και πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη φορά που το Μεξικό αποκλείεται στη φάση των “16”,η μόνη Εθνική που το κατέχει αυτό το ρεκόρ. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα οι “Tri” έπαιξαν όπως στο στάδιο των ομίλων,όμως μετά το γκολ του Giovanni Dos Santos το αμυντικό παιχνίδι τους τους έβλαψε ξεκάθαρα. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα έξι συμπεράσματα μας από τον χθεσίνο - ακόμα ένα - πολύ καλό απογευματινό αγώνα για τη φάση των “16”.


Ο Ochoa είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας του θεσμού μέχρι τώρα
Ο Guillermo Ochoa απέδειξε και πάλι ότι είναι στα καλύτερα του. Ο Μεξικανός τερματοφύλακας έκανε δύο φανταστικές επεμβάσεις απέναντι στους Ολλανδούς,κρατώντας το σκορ υπέρ των “Tri”. Ο πρώην τερματοφύλακας της Ajaccio έχει γρήγορα αντανακλαστικά,το οποίο είναι ίσως το πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο. 

Είναι επίσης καλός και στο ψηλό παιχνίδι,όπως αποδείχθηκε σε πολλά κόρνερ της Ολλανδίας. Ονομάστηκε ο παίκτης του αγώνα για δεύτερη φορά,ο μοναδικός Μεξικανός που έλαβε αυτή τη τιμή. Ο Ochoa σήμερα είναι ελεύθερος και θα πάρει πιθανώς ένα καλό συμβόλαιο σε μια μεγάλη ομάδα. Ο ατζέντης του επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι ήδη έχει λάβει πολλές προτάσεις από ομάδες Παγκόσμιου στερεώματος.


Το Μεξικό πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό στην επίθεση
Το Μεξικό άνοιξε το σκορ με δυνατό μακρινό σουτ του Dos Santos,αλλά δεν μπορούσε να μετατρέψει καμία άλλη ευκαιρία. Οι “Tri” δημιούργησαν εννέα ευκαιρίες για γκολ,όμως οι Peralta,Guardado,Layun και Hector Herrera δεν μπόρεσαν να τις εκμεταλλευτούν. Το Μεξικό δεν έχει τη δυνατότητα να αφήνει οποιαδήποτε ευκαιρία να της ξεφύγει απέναντι σε ομάδες με την ιστορία της Ολλανδίας που δεν συγχωρεί.


Η Ολλανδία πρέπει να βελτιωθεί επειγόντως στην αμυντική της γραμμή
Το Μεξικό έθεσε την Ολλανδική άμυνα σε κίνδυνο με μακρινές,διαγώνιες και μπροστινές μπαλιές. Ο Van Gaal πρέπει να δουλέψει πολύ στην αμυντική του γραμμή,η οποία ήταν εκτός ρυθμού και πλήρως εξουδετερωμένη από τη ταχύτητα των παικτών του Μεξικού. Οι Vlaar,De Vrij,Indi και Kuyt κέρδισαν μόνο 35% των τάκλιν στις μονομαχίες που συμμετείχαν,πραγματοποίησαν μόνο μια πετυχημένη σέντρα στην αντίπαλη εστία και έκαναν μόνο πέντε κλεψίματα. Η Ολλανδία δεν θα αντέξει να έχει μια τέτοια ασταθής και ανακριβής άμυνα,ειδικά όταν ο αντίπαλος έχει βάθος.


Η υπερεμπιστοσύνη “έκαψε” το Μεξικό
Το Μεξικό έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει για 75 λεπτά,όμως μετά από αυτά έχασε τον προσανατολισμό του και έδειξε μεγάλη υπερεμπιστοσύνη. Οι παίκτες σταμάτησαν να μεταφέρουν τη μπάλα,το οποίο οδηγήθηκε από την έλλειψη των γκολ από τις ευκαιρίες που δημιούργησε σε έναν αγώνα που μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο το έλεγχε. Η στρατηγική του Miguel Herrera δεν λειτούργησε στα τελευταία 15 λεπτά και η Ολλανδία απέδειξε ότι η υπομονή στο τέλος ανταμείβεται. Η ομάδα του Van Gaal είχε εξαντληθεί σωματικά και ήξερε ότι η μόνη της ευκαιρία για να ξαναμπεί στο παιχνίδι ήταν ένα απρόβλεπτο τέρμα,το οποίο πέτυχε ο χειρότερης παίκτης της στο τουρνουά εώς εκείνο το διάστημα Wesley Sneijder.


Ο Van Persie μπορεί να μπλοκαριστεί
Στον Robin Van Persie δόθηκαν μια με δύο ευκαιρίες για να νικήσει τον Ochoa αλλά απέτυχε και δεν μπόρεσε να κάνει πολλά για να βοηθήσει την ομάδα του. Η άμυνα του Μεξικού ήταν ισχυρή σε όλο το παιχνίδι και ο επιθετικός της Manchester United ένιωθε πολύ άβολα. Ο Miguel Herrera έπραξε σωστά βάζοντας τον Layun και τον Moreno πάνω του,καθώς αμφότεροι οι αμυντικοί είναι δυνατοί και καθόλου διστακτικοί. Ο Van Gaal αποφάσισε να τον βγάλει από το γήπεδο στο 76’,σε ένα χρονικό σημείο που η Ολλανδία ανέβασε στροφές και ήρθε η ολική ανατροπή με την υπογραφή της αλλαγής του Klaas Jan Huntelaar.


Η διαιτησία γίνεται όλο και πιο ανησυχητική
Ήταν άδικη και για τις δύο πλευρές. Ο Hector Herrera δέχτηκε μια κλωτσιά στο πρόσωπο από τον Vlaar αλλά ο διαιτητής δεν υπέδειξε τίποτα. Λίγα λεπτά αργότερα στο πρώτο ημίχρονο ο Moreno ανέτρεψε τον Robben μέσα στη περιοχή αλλά και πάλι δεν δόθηκε κάτι. Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη απόφαση να ήρθε στις καθυστερήσεις,όταν ο διαιτητής έδειξε τη βούλα του πέναλτι ύστερα από το ελαφρύ άγγιγμα του Marquez στο πόδι του Ολλανδού εξτρέμ. Είτε ήταν μια σωστή απόφαση είτε όχι,η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο έχουν γίνει αρκετά λάθη και η FIFA θα πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: