Η αιφνίδια εξαφάνιση ενός περσικού στρατεύματος 50.000 ανδρών στην αιγυπτιακή έρημο το 524 π.Χ., ήταν για χρόνια πεδίο έντονων συζητήσεων και διαφωνιών μεταξύ των επιστημών. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το περσικό στράτευμα του Πέρση Βασιλιά Καμβύση εισήλθε στην Αίγυπτο απο τις Θήβες (σημ. Λούξορ) και κατα την διάρκεια διάβασις του απο την αιγυπτιακή έρημο, καταστράφηκε απο μια ανεμοθύελλα.
Ο αιγυπτιολόγος του ολλανδικού πανεπιστημίου του Leiden, Olaf Kaper ποτέ δεν αποδέχτηκε αυτή την ερμηνεία του Ηροδότου και αντικρούει τις αιτιάσεις των συναδέλφων του ως εξής: «Από τον 19ο αιώνα, οι άνθρωποι έχουν ψάξει για αυτό το στρατό: ερασιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες αρχαιολόγοι. Κάποιοι περιμένουν να βρουν κάπου κάτω από το έδαφος ένα ολόκληρο στρατό, πλήρως εξοπλισμένο. Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να πεθάνει κάποιος τόσο εύκολα από μια αμμοθύελλα, πόσο μάλλον να εξαφανιστεί ένας ολόκληρος στρατός.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Kaper ο περσικός στρατός δεν καταστράφηκε απο μια φυσική καταστροφή αλλα ηττήθηκε σε μάχη: «Η έρευνά μου δείχνει ότι ο στρατός του Καμβύση δεν πέρασε απλά μέσα από την έρημο αλλα τελικός προορισμός του ήταν η όαση της Dachla. Αυτή ήταν και η θέση των στρατευμάτων των Αιγυπτίων ανταρτών του Petubastis III. Αυτός τελικά έστησε ενέδρα στον Καμβύση, και με αυτό τον τρόπο κατάφερε από τη βάση του στην όαση, να ανακαταλάβει μεγάλο μέρος της Αιγύπτου και μετά να στεφθεί Φαραώ στην πρωτεύουσα, Μέμφις.
Το γεγονός ότι η τύχη του στρατού του Καμβύση παρέμενε ασαφής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανόν να οφείλεται στο Πέρση βασιλιά Δαρείου Α, ο οποίος έκλεισε την αιγυπτιακή εξέγερση με μια μεγάλη αιματοχυσία δύο χρόνια μετά την ήττα του Καμβύση. Ο Δαρείος απέδωσε την επαίσχυντη ήττα του προκατόχου του σε φυσικά στοιχεία. Χάρη σε αυτή την ιστορία, 75 χρόνια μετά τα γεγονότα, ο Ηρόδοτος έπεσε θύμα παραπληροφόρησης απο τα περσικά αρχεία που έκαναν λόγο για καταστροφή του στρατού του Καμβύση απο ανεμοθύελλα».
Ο κ. Kaper έκανε αυτή την ανακάλυψη τυχαία. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου του Lecce, ασχολήθηκε για τα τελευταία δέκα χρόνια σε ανασκαφές στην Amheida, στην όαση της Dachla Oasis. Νωρίτερα αυτό το έτος, ανάδειξε έναν πλήρη κατάλογο απο ιερογλυφικά ενός ναού τα οποία αναφερόντουσαν στον Petubastis III «Έτσι, τα κομμάτια του παζλ μπήκαν στη θέση τους», λέει ο Ολλανδός αιγυπτιολόγος. «Τα ιερογλυφικά του ναού δείχνουν ότι αυτό πρέπει να ήταν ένα φρούριο κατά την έναρξη της περσικής κατοχής. Από τη στιγμή που σε συνδυασμό με αυτή την περιορισμένη πληροφόρηση που είχαμε σχετικά με Petubastis III, το χώρο της ανασκαφής και την ιστορία του Ηροδότου, ήμασταν σε θέση να ανακατασκευάσουμε και να δούμε τι πραγματικά συνέβη ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου