Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ουρουγουάη

Να κάνει άλλη μια υπέρβαση


του Δημήτρη Βαρσάνη

Οι νικητές του Copa America το 2011 μπορεί στο περασμένο Μουντιάλ της Νότιος Αφρικής να κατέπληξαν κόσμο με τη φανταστική πορεία τους μέχρι τα ημιτελικά,όμως σε αυτό της Βραζιλίας χρειάστηκε τη διαδικασία των μπαράζ για να παρευρεθεί ξεπερνώντας το αδύναμο εμπόδιο της Ιορδανίας.

Το 2010 κάποιος μπορεί να πει ότι είχε και τη κληρωτίδα με το μέρος της καθώς πέρα από την κακή Γαλλία στον όμιλο είχε αντιπάλους στο δρόμο της χωρίς τη τεράστια δυναμική(Νότιος Αφρική,Μεξικό,Νότια Κορέα Γκάνα οι άλλες τέσσερις που αντιμετώπισε). Στη τωρινή διοργάνωση αντίθετα πρέπει από τη φάση των ομίλων να αφήσει έξω ένα από τα μεγάλα ονόματα του θεσμού(Ιταλία,Αγγλία).


Το στήσιμο του “τρελού”
Ο Tabarez είναι αρκετά δίκαιος στις επιλογές της ομάδας του και μερικές φορές διαλέγει έναν αριθμό διαφορετικών σχηματισμών για να προσπαθήσει να κερδίσει τον αντίπαλο του. Κάποιες φορές τοποθετεί την Ουρουγουάη στο γήπεδο με το σύστημα “διαμάντι”,άλλες με ένα καθαρό 4-4-2 ενώ σε ειδικές περιστάσεις παίζει και με 4-3-3. Οι “Los Charruas” είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια αγωνίζονταν πάρα πολλές φορές με τρεις στην άμυνα,αλλά αυτό γίνεται σπάνια τώρα και ο ιδιόρρυθμος τεχνικός της τείνει επίσης να αλλάζει το σύστημα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αν τα αποτελέσματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις μια σκληρή και εργατική κεντρική ζώνη προστατεύει την άμυνα,ενώ οι επιθετικοί καλούνται συχνά να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι,ίσως με λίγη βοήθεια από τη δεύτερη γραμμή επίθεσης από τον Cristian Rodriguez,τον Nicolas Lodeiro ή τον Gaston Ramirez. Κατά καιρούς μόνο ένας από αυτούς μπορεί να ξεκινήσουν στα παιχνίδια,άλλες φορές και δύο ανάλογα με το σχηματισμό.

Η Ουρουγουάη βάζει πολύ δύσκολα στον εαυτό της όταν κάνει συχνά μια βαθιά αμυντική γραμμή με το μεγαλύτερο μέρος της να απαρτίζονται από έμπειρους αλλά και αργούς ποδοσφαιριστές. Με τον Suarez και τον Cavani η Ουρουγουάη διαθέτει ένα πολύ δυνατό επιθετικό δίδυμο,ικανό να σκοράρει και να δημιουργήσει φάσεις απέναντι σε κάθε άμυνα. Γύρω από αυτούς είναι και ο Forlan ως υποστήριξη και τα γκολ είναι σίγουρα κάτι που τους ξεκλειδώνει,αν και συχνά έρχονται έξω από τη μικρή περιοχή ώστε να συνεισφέρουν σε τακτική βάση.


Τα προτερήματα της
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και παράλληλα μια από τη πιο μακροπρόθεσμη αδυναμία της είναι η μακροζωία και η συνοχή της. Με μόνο μια ή δύο αλλαγές αυτή είναι ουσιαστικά η ομάδα που κατέκτησε το Copa America πριν από τρία χρόνια. Οι παίκτες της έχουν μεγάλη εμπειρία σε Διεθνές επίπεδο και ο Tabarez μπορεί να παρατάξει μια ενδεκάδα με πάνω από 800 συμμετοχές στο όνομα της.

Οι φετινές εμφανίσεις του Luiz Suarez είναι ένας προφανής λόγος για να περιμένουμε καλά πράγματα από την Ουρουγουάη. Ο 25άχρονος επιθετικός σκοράρει πάνω από ένα γκολ ανά αγώνα και παρότι έδειχνε σημάδια επιβράδυνσης στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν δεν πρέπει να ανησυχεί η Εθνική του για τη κατάσταση του. Η ικανότητα του 65άχρονου προπονητή της να διαβάζει ένα παιχνίδι και να κάνει λεπτές προσαρμογές στην ομάδα του είναι επίσης ένα σημείο που αξίζει να σημειωθεί,όπως και η εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών στο πρόσωπο του.


Τα μειονεκτήματα της
Η δύναμη είναι επίσης μια πιθανή αδυναμία. Αν ορισμένα βασικά μέλη της ομάδας είναι τραυματίες ή βρίσκονται σε ντεφορμάρισμα έχουν λίγες επιλογές για να τα αντικαταστήσουν. Η Ουρουγουάη θα πρέπει να ελπίζει ότι η νωθρότητα και η μεγάλη ηλικία των αμυντικών της δεν θα εμφανιστεί στα κομβικά παιχνίδια της διοργάνωσης. Η εξάρτηση στο επιθετικό δίδυμο(ή τρίο) για τα γκολ είναι επίσης ένα πρόβλημα. Στον σφιχτό όμιλο που βρίσκεται θα μπορούσε σε ένα παιχνίδι ή δύο οι επιθετικοί της να κλειστούν καλά από τους αντιπάλους,έχοντας ως αποτέλεσμα να μείνουν νωρίς εκτός Παγκόσμιου κυπέλλου.

Υπάρχει επίσης και ένα στοιχείο προσδοκίας καθώς το Παγκόσμιο κύπελλο διεξάγεται σε μια χώρα της δικής της ηπείρου και θα υπάρχει μια απαίτηση να προχωρήσει τουλάχιστον στα νοκ - αουτ. Ένας τελευταίος λόγος είναι για πιθανή ανησυχία είναι η έλλειψη πραγματικών επιπτώσεων σε Διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια από τους δημιουργικούς της μέσους όπως ο Lodeiro και ο Ramirez. Ένα ατού που θα μπορούσε να κάνει μια τεράστια διαφορά στις προοπτικές της αυτό τον μήνα στη Βραζιλία.

Εν κατακλείδι η Ουρουγουάη θα μπορούσε να είναι μια πραγματική υποψήφια για να φτάσει πάλι στα ημιτελικά,αλλά θα μπορούσε το ίδιο εύκολα να αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: