«Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)» είναι ο τίτλος της διεθνούς εκστρατείας της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννας Βαρδινογιάννη, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από το Ίδρυμά της, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και όπως δήλωσε η ίδια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εκστρατεία έχει σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, την αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου και την επανέναρξη της ιστορίας μέσα από την επίτευξη της ενότητας των Γλυπτών.
«Αυτή την εκστρατεία θεωρούμε ορθότερο να την αποκαλούμε “Εκστρατεία Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα”, αφού βασικό μας επιχείρημα σε αυτή τη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου, η επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνο εθνικό αίτημα αλλά και διεθνές ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς, ηθικής αποκατάστασης και τάξης»δήλωσε στην ομιλία της η κα Βαρδινογιάννη.
Επίσης πληροφόρησε ότι «κύριος στόχος της εκστρατείας είναι η ριζική αναβάθμιση του θέματος στην UNESCO» μέσα από την επίτευξη τριών βημάτων: Τη διεθνή συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων και ακτιβιστών, όπως του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, του προέδρου του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» Χριστόφορου Αργυρόπουλου, καθώς και των Έντι Ο’ Χάρα και Ντέιβιντ Χιλ, προέδρων της Βρετανικής Επιτροπής και της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίστοιχα. Ένα δεύτερο βήμα αποτελεί η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τρίτο η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην UNESCO.
«Στη νέα πρωτοβουλία της κας Βαρδινογιάννη, στην οποία βεβαίως ανταποκριθήκαμε, προέχει ένα καινούργιο στοιχείο: Να κατανοηθεί ότι η επιστροφή των Μαρμάρων δεν αφορά μια διεκδίκηση εθνικής εμμονής ή έναν πολιτιστικό αναχρονισμό, αλλά μια ουσιαστική ανάγκη που προβάλλει το ίδιο το μνημείο. Ο Παρθενώνας είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
«Το θέμα έχει γίνει πολλαπλό, με τη μακροβιότητα που διατηρεί. Έχει έναν χαρακτήρα ηθικό, που δεν έχασε ποτέ η Ελλάδα, γιατί τα Γλυπτά όχι μόνον τα πήραν αλλά τα τεμάχισαν. Τα μνημεία της τέχνης δεν είναι όπως τα λείψανα των αγίων που ο καθένας έχει από ένα κοκαλάκι, έχουν μια ολότητα, μια ακεραιότητα, μια μόνιμη αξία», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, προσθέτοντας δύο ακόμη τομείς που συνδέονται με το ζήτημα: Ο μουσειακός, με στόχο το ευρύ κοινό να συλλάβει τη σπουδαιότητα των Γλυπτών, και ο πολιτικός, ίσως ο πιο καθοριστικός, όπως είπε, καθώς τα πράγματα γίνονται απλούστερα αν για το ζήτημα αποφασίσουν οι δύο κυβερνήσεις, βρετανική και ελληνική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επίσης τα πρώτα στοιχεία από την πανελλαδική δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη η εταιρεία IPSOS OPINION και τα οποία παρουσίασε ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος.
«Είναι η πρώτη φορά που ερευνάται η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα», δήλωσε ο κ. Νικολακόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: Από δείγμα 1.000 συνεντεύξεων, 93% θεωρούν ως πολύ σημαντική την επανένωση των Γλυπτών (μόνο 2% έχουν αντίθετη άποψη), 14% δηλώνουν απόλυτα ενημερωμένοι για το θέμα και 38% ότι γνωρίζουν αρκετά (31% ότι έχουν απλώς ακούσει κάποια πράγματα και 13% ότι γνωρίζουν ελάχιστα), 23% ξέρουν ότι τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και 63% στην Αγγλία, 78% έχουν γνώση ότι η Μελίνα Μερκούρη είναι το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, ενώ 53% θεωρούν την επανένωση των Γλυπτών ως εθνικό ζήτημα και 40% ως σημαντικό.
Τέλος, στην κορυφή των προσώπων, φορέων ή θεσμών που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εκστρατεία βρίσκονται οι προσωπικότητες από το εξωτερικό (83%), πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμοί από την Ελλάδα (81%), διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμοί (81%), η UNESCO (80%), ενώ χαμηλότερα βρίσκονται η ελληνική πολιτεία (70%), τα ελληνικά ΜΜΕ (67%) και οι ξένες κυβερνήσεις (61%).
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο οποίος στον χαιρετισμό του μετέφερε δύο μηνύματα: Ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον αγώνα αυτόν και ότι ο ίδιος μοιράζεται την αισιοδοξία της κας Βαρδινογιάννη ως προς την τελική έκβαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου