Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Αγγλικό ποδόσφαιρο: Η Aldershot και η διπλή αλλαγή ονόματος


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Aldershot FC ήταν ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1926, το οποίο δημιουργήθηκε από μια φρουρά στρατιωτών στην πόλη του Βόρειου Χάμπσαϊρ. Επρόκειτο να περνούσε μεγάλο μέρος της ύπαρξής του μεταξύ των ερασιτεχνικών κατηγοριών και της παλιάς Third Division (League One), μέχρι την οικονομική καταστροφή και την διάλυση το 1992.


Πολλοί πίστευαν ότι η Aldershot F.C θα έμελλε να είναι εδώ και καιρό θαμμένη από εκείνο το σημείο, καθώς τα σημάδια οικονομικής καταστροφής κρεμάστηκαν πάνω από το σύλλογο για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν υπήρχε μια μικρή αναστολή καταδίκης το 1990, ο σύλλογος ίσως να έπαυε να ισχύει δύο χρόνια νωρίτερα.



Πληκτρολογήστε το όνομα του Spencer Trethewy και θα δείτε ότι ήταν ένας 19χρονος τρελός με το ποδόσφαιρο και με την Aldershot να εκκαθαρίζεται από το δικαστήριο στις 31 Ιουλίου του 1990, ενώ άλλοι έβλεπαν ένα καταδικασμένο κλαμπ ο Spencer είδε μια ευκαιρία.


Ο Trethewy θα έδινε υπογεγραμμένη ένορκη βεβαίωση στην Aldershot και στο Δικαστήριο αξίας 200.000 λίρες και αν και το συνολικό χρέος του συλλόγου ήταν σχεδόν μισό εκατομμύριο, ικανοποίησε αρκετούς οφειλέτες και ο σύλλογος μπόρεσε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την περίοδο 90/91 .


Κανόνας νούμερο 1 για το πώς να μην τρέχετε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο: βεβαιωθείτε ότι ο νέος οικονομικός υποστηρικτής σας είναι γνήσιος και ότι τα χρήματα είναι πραγματικά. Ελλείψει του τωρινού "Fit and Proper Person Test" που χρησιμοποιείται από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους για να αποφευχθούν οι κακοί ιδιοκτήτες ή τουλάχιστον εκείνοι που δεν είναι ικανοί να ενεργούν προς το συμφέρον του συλλόγου. Το λεξιλόγιο του Spencer είχε ληφθεί με την ονομαστική του αξία, τα χρήματα σε εκείνη τη περίπτωση ήταν αρκετά αληθινά και δαπανήθηκαν κατά τους τρεις μήνες που χρειάστηκαν τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ώστε στο τέλος να ανακαλύψουν ότι ο Spencer δανείστηκε τις αρχικές 200.000 λίρες μέσω σειράς δανεισμών και δεν είχε τρόπο πληρωμής τους ή περαιτέρω χρηματοδότηση του συλλόγου.


Ο Trethewy απομακρύνθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 1990 και ενώ ο σύλλογος δεν έπεσε στα ερείπια αμέσως μετά την αποχώρησή του, πέρασαν μόνο 18 μήνες για να καταστραφεί ολοσχερώς η Aldershot FC  το 1992.



Τι συνέβη με τον Spencer Trethewy μετά την απομάκρυνση του; Λοιπόν, έκανε ό, τι θα έκανε οποιοσδήποτε αυτοεξυπηρετούμενος έφηβος μεγιστάνας, κατέθεσε πτώχευση και κατέληξε να κάθεται σε ένα ολλανδικό πάρκο τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών.


Εθεάθη επίσης ως ατζέντης της Whitney Houston, η οποία κατέθεσε εντολή για να τον εμποδίσει να το πράξει και προσπάθησε να αρχίσει μια αεροπορική εταιρεία που πετούσε απευθείας από το Λονδίνο στο Μπαρμπάντος, αλλά όταν ανακοίνωσε την επιχείρηση ούτε η CAA ούτε το Υπουργείο Τουρισμού του Μπαρμπάντος άκουσαν για τον ίδιο ή την εταιρεία του. Το όνομα της εταιρείας (Cunard Airways) επίσης αμφισβητήθηκε, ο Cunard κατέθεσε μήνυση εναντίον του Trethewy, επειδή φοβόταν ότι η σύνδεσή του με το όνομα Cunard θα έβλαπτε το δικό του όνομα και αυτό των Luxury Liner, QE2 και Ritz Hotels.


Δεν είναι περίεργο ότι ο Spencer Trethewy καταδικάστηκε για απάτη το 1994 και θα του επιδοθεί να υπηρετήσει για δύο χρόνια το οποίο μειώθηκε σε έντεκα μήνες στην έφεση.



Μετά την απελευθέρωση του, ο Spencer θα ισχυριζόταν ότι ήταν ένας νέος άνθρωπος, κυριολεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Τώρα υιοθετώντας το πατρικό όνομα της μητέρας του, ο Spencer Trethewy δεν ίσχυε πια και γεννήθηκε ο Spencer Day. Αυτός ο Spencer θεωρούσε τον εαυτό του πιο νόμιμο επιχειρηματία, αλλά το πάθος του για το ποδόσφαιρο δεν υποχώρησε κατά τη διάρκεια των πέντε ταραγμένων ετών που ακολούθησαν από την απομάκρυνσή του από το Διοικητικό συμβούλιο της Aldershot F.C.



Η Aldershot Town F.C δημιουργήθηκε από μια ομάδα υποστηρικτών και ξεκίνησε τη ζωή της στην Isthmian South Division Three (ένατη κατηγορία), ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης της Aldershot F.C και η επιτυχία τους έχει τεκμηριωθεί από τότε. Κερδίζοντας δύο διαδοχικούς προβιβασμούς κατά τα πρώτα δύο χρόνια, έφτασαν στις Εθνικές κατηγορίες τη σεζόν 2000/01 υπό τον Terry Brown και ανέβηκαν πάλι στη Football League το 2008 όπου παρέμειναν για πέντε ολόκληρες χρονιές. Όπως λυτρώθηκε η Aldershot και αναρριχήθηκε πίσω στη σκάλα του ποδοσφαίρου, ο Spencer Day θα ακολουθούσε παρόμοιο μονοπάτι.


Μια συμφωνία ιδιοκτησίας και ένα κλεμμένο ρολόι και ο Spencer ένιωθε και πάλι οικονομικά άνετος. Η συμφωνία ιδιοκτησίας συμπεριλάμβανε ένα δάνειο γεφύρωσης τριών εκατομμυρίων λιρών για να αγοράσει δωρεάν σε μια κατοικημένη ιδιοκτησία. Αργότερα ανέπτυξε αυτό το ακίνητο σε ένα σπίτι 6 υπνοδωματίων που αύξησε την αξία του σε 12 εκατομμύρια λίρες. Στη δεύτερη περίπτωση έπεσε θύμα ενός τεχνάσματος εμπιστοσύνης, μιας και το Rolex του τέθηκε προς πώληση και αγοράστηκε για 19.000 λίρες χρησιμοποιώντας τραπεζίτες, το οποίο αποδείχθηκε όμως κλεμμένο. Κατά ειρωνικό τρόπο ο Spencer πήρε τα διπλάσια από την ασφάλιση, καθώς το ρολόι αποτιμήθηκε στις 38.000 λίρες


Δύο χρόνια αργότερα και ο Day εμφανίζεται στις ερασιτεχνικές εφημερίδες ως προπονητής και χρηματοδότης της Chertsey Town FC στις Premier League Combined Counties, οι 90 πόντοι και η δεύτερη θέση ήταν αρκετά για τη Chertsey να προβιβαστεί στη Southern League Division One. Η επιτυχία του με τη Chertsey στάθηκε αρκετή για να προσελκύσει την προσοχή της Farnborough, αν και γρήγορα αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι περισσότερο από τις προπονητικές ικανότητές του.



Ο Spencer μίλησε σε μια εφημερίδα ερασιτεχνικών κατηγοριών λίγες ημέρες μετά την πρόσληψη του ως προπονητής της Farnborough:"Ήταν σουρεαλιστικό. Έχεις την δουλειά την επόμενη μέρα: Δεν είσαι σίγουρος ότι θα έχεις τη δουλειά για πολύ καιρό γιατί μπορεί να εξαφανιστεί ο σύλλογος, έτσι μπορείς να μας δανείσεις κάποια χρήματα. "


Ο Day έβαλε ένα εξαψήφιο ποσό, μόνο που αυτή τη φορά είχε τα μετρητά και δεν τα δανείστηκε από κανέναν. Έσωσε το κλαμπ, εξασφάλισε το στάτους της South Conference για άλλες τρεις χρονιές και μια νέα στέγη τοποθετήθηκε στο στάδιο.


Ο Spencer Day τώρα κατέχει το 50% της Farnborough Town και είναι ο πρώτος προπονητής της ομάδας και παρά το διπλό υποβιβασμό λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών περιορισμών, ο Day με επιτυχία οδήγησε τη Farnborough ξανά στη Ryman Premier τη σεζόν 2016/17, όπου τερμάτισε στην 20η θέση έχοντας κερδίσει τα 15 από τα 46 παιχνίδια της και χάνοντας τα 25.


Για μένα αυτό λέει όλα όσα χρειάζεται για να γνωρίσετε τον Spencer Day. Είναι ένας τύπος που είναι συγχρόνως τα πάντα και τίποτα και φαίνεται ότι διαχειρίζεται τις ποδοσφαιρικές του ομάδες σαν τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: