Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Αρχαιοελληνικό το αρχαιότερο και καλοδιατηρημένο ναυάγιο στον κόσμο το οποίο βρέθηκε στην Μαύρη Θάλασσα



Στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας βρέθηκε απο αρχαιολόγους το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο, το οποίο χρονολογείται στα 2.400 χρόνια.
Το πλοίο, του οποίου το σκαρί έχει μήκος 23 μέτρων, θεωρείται αρχαίο ελληνικό και ανακαλύφθηκε με το κατάρτι, τα πηδάλια και τα κουπιά του να είναι σχεδόν ανέπαφα σε βάθος σχεδόν 2000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια. Η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος το διατήρησε σε τόσο καλή κατάσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Jon Adams, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας θαλάσσιας αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας (MAP): «Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο και βρίσκεται σε βάθος δύο χιλιομέτρων είναι κάτι που ποτέ δεν θα πίστευα ότι είναι εφικτό να βρούμε. Αυτό θα αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο».

Το σκαρι του πλοίου θυμίζει τα αρχαιοελληνικά πλοία τα οποία έχουμε δει σε κεραμικά αγγεία, όπως αυτό που είναι γνωστό ως το «Βάζο των Σειρήνων» που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Το αγγείο αυτό, το οποίο χρονολογείται από περίπου την ίδια περίοδο, απεικονίζει ένα παρόμοιο πλοίο και απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι να αντιστέκεται στα τραγούδια των Σειρήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκόπευαν να εγκαταλείψουν το σκάφος στο σημείο όπου βρέθηκε, αλλά ένα μικρό τμήμα του είχε χρονολογηθεί με τη μέθοδο του άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι είναι το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο.Η ομάδα δήλωσε ότι τα στοιχεία θα δημοσιευθούν στη διάσκεψη MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Λονδίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Κοντά στο σημείο, βρέθηκαν περισσότερα από 60 ναυάγια από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων οι οποίοι διεξήγαγαν τριετή αποστολή για να εξερευνήσουν τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας. Ανέφεραν ότι τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία ενώ ένα ντοκιμαντέρ με όλα τα ευρήματα πρόκειται να προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: