Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Leandro Arpinati: Ο συνεργάτης του "Duce" και η πολυτάραχη ηγεσία του στο Ιταλικό ποδόσφαιρο



Δημήτρης Βαρσάνης



Το ιταλικό ποδόσφαιρο στιγματίζεται από σκάνδαλα όλα αυτά τα χρόνια. Από το στοιχηματικό σκάνδαλο “Totonero” που έπληξε το άθλημα στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 στο κακόφημο χάος του “Calciopoli” το 2006. Οι πρώτες μέρες του Calcio δεν ήταν πάρα πολύ ωραίες.




Το 1927 η Torino σήκωσε το πρώτο Scudetto αφού τερμάτισε πάνω από τη Bologna και τη Juventus ή έτσι σκέφτηκε. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της σεζόν βγήκε η είδηση ​​για ένα πιθανό σκάνδαλο που έθεσε υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα του θριάμβου της Toro. Στο κέντρο αυτών των φημών υπήρξε ένας ιδιαίτερος αγώνας, η νίκη της Torino (2-1) στο Derby della Molle κατά της Juventus. Η εφημερίδα "Lo Sport" του Μιλάνου εξέφρασε την εικασία ότι ο αριστερός μπακ της Juve Alemandi είχε δωροδοκεί από τον αξιωματικό της Granata Nani, για να κερδίσει το ντέρμπι η Toro.

Υποστηρίχθηκε ότι ο Allemandi έπρεπε να λάβει 50.000 λίρες για την εμφάνιση του, ωστόσο ειρωνικά ο αμυντικός ήταν ένας από τους σημαντικότερους παίκτες των Bianconeri κατά τη διάρκεια του αγώνα και έτσι ο Nani αρνήθηκε να του δώσει το πλήρες χρηματικό ποσό. Αυτό προφανώς οδήγησε στο γεγονός ότι εκτέθηκε το σκάνδαλο καθώς οι δύο άνδρες ακούστηκαν να αμφισβητούν το ποσό της πληρωμής. Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν οποιεσδήποτε κακόβουλες πρακτικές, η Torino έχασε τον τίτλο της Serie A.

Ανεξάρτητα από αυτό, η Torino τιμωρήθηκε όμως ο άνθρωπος που έλαβε την τελική απόφαση να αποσύρει το πρώτο της Scudetto ήταν ο Leandro Arpinati, επικεφαλής της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (Italiana Giuoco Calcio) και πρόεδρος της επιλαχούσας Bologna.

Ο Arpinati ήταν Ιταλός πολιτικός και όχι ξένος στην αντιπαράθεση. Γεννήθηκε το 1892 και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην πατρίδα του Civitella di Romagna, όπου κατευθύνθηκε στην πολιτική με τον καλό του φίλο Benito Mussolini. Ο Arpinati θα κατευθυνόταν στη Μπολόνια το 1914 και το 1920 ίδρυσε τη δεύτερη φασιστική ομάδα της πόλης, στην οποία ο Mussolini έγινε μέλος.



Η πλατεία Piazza Nettuno της Μπολόνια και η περίφημη πλατεία Piazza Maggiore αποτέλεσαν πεδίο μάχης στα τέλη της δεκαετίας του ‘20 καθώς τα προβλή έπληξε τους φασίστες και τους σοσιαλιστές. Ο Arpinanti διαδραμάτισε αναπόσπαστο ρόλο στο φασιστικό κίνημα και τελικά ανακηρύχθηκε Αντιπρόεδρος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας (Partino Nazionale Fascista), στο οποίο βέβαια διετέλεσε Πρόεδρος ο καλός φίλος του Arpinati, Benito Mussolini. Μετά την Marcia su Roma (παρέλαση στη Ρώμη) - με την οποία το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Mussolini πήρε την εξουσία στην Ιταλία - η πολιτική καριέρα του Arpinati απομακρύνθηκε.



Καθώς η φασιστική Ιταλία εισήλθε στη δεκαετία του ‘30, ο Arpinanti άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό, αρχικά ως πρόεδρος της Ιταλικής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ακολουθούμενος από το διορισμό του ως επικεφαλής της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (Italiana Giuoco Calcio). Κατά τη διάρκεια αυτού του ρόλου ο πολιτικός σφράγισε την εξουσία του στο ποδόσφαιρο. Σε εθνικό επίπεδο, ο Arpinati θα μεταρρυθμίσει τη Serie A, κάνοντας την σεζόν 1929-30 το πρώτο κανονικό πρωτάθλημα όπως είναι σήμερα. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η αγαπημένη του Bologna του φασιστικού καθεστώτος κυριάρχησε κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, κερδίζοντας το πρόσφατα διαρθρωμένο πρωτάθλημα τέσσερις φορές στην αρχική του πενταετία.

Με δεδομένο τον προϋπολογισμό των 3,5 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση του Mussolini, ο Arpinanti κατηγορήθηκε επίσης για την οργάνωση των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1934 που διεξήχθησαν στην Ιταλία, μιας και ο “Duce” χρησιμοποίησε το τουρνουά ως ευκαιρία προώθησης και προβολής της φασιστικής Ιταλίας σε όλο τον κόσμο.

Εκτός γηπέδου όμως, η πολιτική ζωή και η φιλία του Arpinanti με τον Benito Mussolini έφτασε σε απότομο τέλος, ενώ ο γραμματέας του καθεστώτος Achille Starace ισχυρίστηκε ότι ο Arpinanti ήταν αντίθετος του Mussolini. Αυτό είδε τον εαυτό του να κατηγορείται ως εχθρός του καθεστώτος.



Με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο Mussolini πρόσφερε στον Arpinanti ένα κλάδο ελιάς για συγχώρεση. Με τις συμμαχικές δυνάμεις να κατακτούν τη Νότια Ιταλία, ο ιταλός δικτάτορας προσέφερε στον παλιό του φίλο την ευκαιρία να ενταχθεί στην Repubblica di Salo (γερμανικό κράτος των Ναζί που δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ιταλία), αλλά ο Arpinanti θα απορρίψει την προσφορά του Mussolini.



Η αμφιλεγόμενη ζωή του Arpinati θα ολοκληρωθεί στην ηλικία των 55 ετών. Το 1945 και μόλις δύο ημέρες μετά την κατάληψη των συμμαχικών δυνάμεων από τη Μπολόνια, κυνηγήθηκε και σκοτώθηκε από μια ομάδα κομμουνιστών στο Αρτζελάτο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Emilia Romagna.

Ένας αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, ο Leandro Arpinati άλλαξε το πρόσωπο της Ιταλικής πολιτικής και της Serie A αμετάβλητα. Όχι μόνο αρνήθηκε στη Torino έναν ιστορικό τίτλο της Serie A, αλλά επίσης έπαιξε ρόλο στην εξασφάλιση ότι τα τέλη της δεκαετίας του '30 αναμφισβήτητα ανήκαν στη Bologna, μια από τις πρωταρχικές δυνάμεις του Calcio.

Δεν υπάρχουν σχόλια: