Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Unai Emery: Η Almeria και τα ζάρια


Δημήτρης Βαρσάνης


Όταν ο Unai Emery διορίστηκε προπονητής της Arsenal στις 23 Μαΐου του 2018, ήταν μια απόφαση που έτυχε καλής αποδοχής από τους οπαδούς και τους δημοσιογράφους.

Τα κατορθώματα του Emery στη Sevilla συμπεριλαμβανομένης της κατάκτησης του Europa League για τρεις διαδοχικές χρονιές, έφεραν κολακεία από όλο τον κόσμο, με το ισορροπημένο στυλ τους να αποτελεί σημάδι της εξαιρετικής δουλειάς του. Επρόκειτο να συνεχίσει αυτή την επιτυχία με επτά τίτλους σε δύο χρόνια στη PSG, χρίζοντας τον ως έναν από τους λαμπρότερους τεχνικούς της Ευρώπης.

Πολύ πριν από αυτές τις μεθυστικές μέρες στην Ανδαλουσία όμως, θα προηγηθεί μια διετής περίοδος στην Almeria που θα έβαζε τα ταλέντα του πρώην μέσου σταθερά στο χάρτη. Η Almeria θα τερματίσει έκτη στο τέλος της σεζόν 2005/06 στη Segunda División, με αποτέλεσμα την απόλυση του Paco Flores και το κυνήγι ενός νέου προπονητή. Η αναζήτηση του συλλόγου κατευθύνθηκε στη Μούρθια.



Η ποδοσφαιρική καριέρα του Emery τελείωσε απότομα στη Lorca Deportiva όταν υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο το 2004. Ωστόσο έκανε γρήγορα το άλμα στη διαχείριση τον Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο της ομάδας να προσφέρει στο πρώην αστέρι του τη θέση. Ο σύλλογος ήλπιζε ότι ο Emery θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποφύγουν τον υποβιβασμό από την τρίτη κατηγορία της Ισπανίας και να τους οδηγήσει σε μια αξιοσέβαστη θέση. Αντ 'αυτού, ο Emery θα έκανε θαύματα, καθοδηγώντας τη Lorca στα πλέι-οφ ανόδου. Ξεπέρασε εκεί το εμπόδιο της Real Unión για να κερδίσει την άνοδο στην Segunda για πρώτη φορά στην ιστορία της και η Ισπανία το έλαβε γνώση.

Πολλοί υπολόγιζαν ότι η Lorca θα υποβιβαστεί τη σεζόν 2005/06, αλλά ο Emery είχε το άγγιγμα του Μίδα. Μπορεί να ήταν η πρώτη γεύση της Lorca στη Segunda, αλλά οι εμφανίσεις τους με τον Emery έκαναν να φαίνονται σαν να έπαιζαν στο πρωτάθλημα εδώ και χρόνια. Φανταστικά θα τερμάτιζαν λίγο πιο κάτω από τις θέσεις ανόδου (πέμπτη) η οποία οδήγησε σε πολλές έρευνες για τον Emery. Τελικά, ήταν η αποφασιστικότητα του προέδρου της Almería Alfonso Garcia που εξασφάλισε το πέρασμα του στην Ανδαλουσία.



Ο Emery πήγε να δουλέψει στην Almeria, αναπτύσσοντας τις μεθόδους που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό γνώρισμα ήταν οι εκτεταμένες βιντεοεπιδράσεις που αντικατοπτρίζουν τις εμφανίσεις τους, με τον Emery να βεβαιώνεται επανειλημμένα ότι κάθε παίκτης γνώριζε το ρόλο και τον αντίπαλό του ελέγχοντας τους για το τι είχαν παρακολουθήσει. Η επανάληψη ήταν ένα βασικό σημείο εστίασης κατά την προπόνηση, περνώντας από τα ίδια σενάρια μέχρι οι παίκτες του να τα μάθουν ρολόι. Παρά τους αδιάλλακτους ρυθμούς των προπονήσεων του, οι οποίοι τελικά θα επιβαρυνθούν, οι παίκτες της Almeria ανταποκρίθηκαν θετικά στα αισιόδοξα μηνύματα που επεδίωκε τότε ο 35χρονος.



Οι Rojiblancos κέρδισαν την άνοδο στη LaLiga τη σεζόν 2006/07 ως δεύτεροι, ένα άλμα τριών θέσεων που τονίζει την άμεση επίδραση του Emery. Τα στατιστικά στοιχεία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς αντανακλούσαν στην επιτυχία της φιλοσοφίας του. Η Almeria σημείωσε τα περισσότερα τέρματα στην κατηγορία (73). Εντυπωσιακά, δεν βασίζονταν σε έναν παίκτη με τον πρώτο σκόρερ Michel να καταγράφει μόλις 12 τέρματα.

Με την άνοδο της Αλμερία στη LaLiga, το καθήκον να τους κρατήσει εκεί θα αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση του Emery στο ποδόσφαιρο μέχρι στιγμής. Φαίνεται ότι η μεταγραφική αγορά θα ήταν το καλύτερο στοίχημά τους. Ως η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Segunda, ο Emery είχε σαφώς πάρα πολλούς παίκτες ακατάλληλους για τη σκληρότητα της υποσχόμενης γης, αλλά με την οικονομική επιρροή του Garcia θα μπορούσε να ενισχύσει την ομάδα του.

Δεκατρείς παίκτες έφυγαν από την Almeria το καλοκαίρι του 2007, που περιλάμβανε τον βασικό τερματοφύλακα Sander Westerveld και τον πρώτο σκόρερ Michel. Δεκατέσσερις παίκτες έλαβαν μέρος για να αντιμετωπίσουν την ανισορροπία από ένα μείγμα συλλόγων της LaLiga, της Segunda και του εξωτερικού. Τρεις από αυτές τις μεταγραφές (Álvaro Negredo, Felipe Melo και ο τερματοφύλακας Diego Alves) θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη σεζόν.



Ο Emery χρειαζόταν έναν επιθετικό μετά την αποχώρηση του Míchel και τα μάτια του στράφηκαν στο Negredo. Η Almeria κατέβαλε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ γι 'αυτόν, ένα πριγκιπικό ποσό για ένα νεοφώτιστο σύλλογο, αλλά υπήρξε ένας καλός λόγος για τον οποίο ο Emery πήρε έναν παίκτη που δεν είχε εμπειρία από LaLiga. Έβλεπε τα ταλέντα του Negredo (δύναμη, έξυπνη κίνηση και κυνικό τελείωμα) από πρώτο χέρι στην Segunda, όπου σημείωσε 18 τέρματα για την Castilla σε μια τελείως άκαρπη χρονιά για τη Β’ ομάδα της Real Madrid.



Ο Felipe Melo πήγε στην Almeria και παρουσιάστηκε ως μια νέα αρχή μετά από κάποια προβλήματα στη Racing Santander. Ενώ αργότερα συνέχισε και έπαιξε για μεγάλους συλλόγους όπως η Internazionale, η Juventus και η Galatasaray, η καριέρα του χτυπήθηκε και χάθηκε σε εκείνο το σημείο, με το όνομά του να καταγράφει λίγα ραντάρ. Ο άλλος Βραζιλιάνος Diego Alves μπορεί να ήρθε ως δεύτερος του David Cobeño, αλλά σύντομα θα έδειχνε τα ταλέντα του και θα γινόταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της LaLiga και αργότερα μέλος του Emery στη Valencia. Προς το παρόν όμως περίμενε η πρόκληση της LaLiga.

Το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος της Αλμερία στη Deportivo ήταν ένα τεστ λαβυρίνθου για το σύλλογο, αν και ο Emery, συχνά ένας σκλάβος στη λεπτομέρεια, επέλεξε τον πιο ανορθόδοξο τρόπο για να επιλέξει την ενδεκάδα του: τα ζάρια. Κάπου ανάμεσα στα περίεργα και στα ανόητα, γεύτηκε μια απόλαυση καθώς η Almeria απέρριψε τις πιθανότητες για να πάρει μια εμφατική νίκη με 3-0.



Αυτή η εμφάνιση καθόρισε τον τόνο των Rojiblancos κατά τη διάρκεια της σεζόν, καθώς ο Emery θα περνούσε στην ομάδα του επιθετικό ποδόσφαιρο, πιέζοντας ψηλά τις παρόμοιες ομάδες αλλά βγαίνοντας και στις αντεπιθέσεις ενάντια στα “μεγάλα όπλα”. Αυτό οδήγησε σε μερικά αξιοσημείωτα σκαλπ. Συγκεκριμένα κέρδισε τη Valencia, σφυρηλάτησε την Sevilla με 4-1 και ανάγκασε τη Barcelona σε ισοπαλία. Ωστόσο το μεγαλύτερο αποτέλεσμα εκείνης της σεζόν ήταν η νίκη επί της Real Madrid τον Φεβρουάριο, και με τα δύο γκολ να έρχονται από στημένα, τα οποία ο Emery εκτίμησε από τις πρώτες του μέρες στη διαχείριση.

Ένα τέτοιο ευέλικτο στυλ ποδοσφαίρου απέδωσε για τον Emery καθώς η Almeria τελείωσε την χρονιά στην όγδοη θέση, αψηφώντας πολλές προβλέψεις πριν από την έναρξη της σεζόν και σηματοδοτώντας τον νεαρό τεχνικό ως έναν από τους καλύτερους στην Ισπανία. Ενώ δέχτηκαν όσα τέρματα έβαλαν - συχνά λόγω της αφέλειάς τους και μιας υπερβολικά έντονης επιθετικής προσέγγισης - οι ευρύτερες στατιστικές τους γίνονταν για επιτακτική ανάγνωση.

Η Almeria θα βάλει τα λιγότερα εντός έδρας γκολ στο πρωτάθλημα (18), ενώ τα 42 συνολικά θα αντιπροσωπεύσουν το έκτο χαμηλότερο ποσοστό. Η συντριπτική πλειοψηφία των νικών στο πρωτάθλημα αποφασίστηκαν από ένα μονάχα τέρματα, με τα μικρά πράγματα που πέρασε ο Emery στους παίκτες του μέσα από επαναλαμβανόμενες και υψηλής έντασης μεθόδους να κάνουν συχνά τη διαφορά μεταξύ της νίκης και της ισοπαλίας.

Ο Negredo θα τελείωνε ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 12 τέρματα, χαράζοντας ένα μονοπάτι που αργότερα θα τον πήγαινε στη Sevilla, στη Manchester City και στη δόξα του Euro 2012 με την Ισπανία. Μαζί του ο Felipe Melo - ο οποίος ήταν αναμφισβήτητα ο καταλυτικός καλλιτέχνης της Almeria εκείνη την χρονιά μαζί με τον Carlos García στο χώρο του κέντρου - θα ανυψώνονταν σε μεγαλύτερα στάδια από το Estadio Juegos Mediterráneos.



Όπως και τα επιτεύγματά του στη Lorca, τα επιτεύγματα του Emery για τη βελτίωση των τύχων μιας ομάδας και των σταδιοδρομιών μεμονωμένων παικτών ορθώς τα επαίνεσαν οι παρατηρητές, ειδικά όταν τερματίζεις ψηλότερα από ομάδες όπως η Valencia, η Real Betis και η Athletic στο πρωτάθλημα. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η Valencia στράφηκε στο νεαρό Ισπανό, ίσως με την ελπίδα ότι θα μιμηθεί έναν άλλο πολλά υποσχόμενο νεαρό προπονητή τον οποίο προσέλαβε: τον Rafa Benítez.



Αυτό που συνέβη με τη Lorca και την Almeria μετά την αποχώρηση του Emery είναι μια στυγνή απόδειξη για το συνολικό του αντίκτυπο ως προπονητής. Η Lorca υποβιβάστηκε από τη Segunda την χρονιά που έφυγε ο Emery, αδυνατώντας να πετύχει στις σύγχρονες, έντονες μεθόδους του από τις επόμενες επιλογές τους. Δεν πήγαν πολύ καλύτερα τα πράγματα για την Almeria, που υποβιβάστηκε από τη LaLiga το 2011, τον ίδιο χρόνο που ο πρώην προπονητής τους οδήγησε τις “νυχτερίδες” στη τρίτη θέση, ενώ έχουν περάσει μόνο δύο από τις τελευταίες επτά χρονιές στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Emery και η δουλειά του στην Almeria έθεσαν τα θεμέλια για τις μελλοντικές του προσπάθειες σε μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σωματεία και στην Arsenal θα επιδιώξει να κάνει τους Gunners μια ομάδα που θα παίρνει τρόπαια και θα καθορίζει την εποχή του.

Μέσα από την επιμελή μεταγραφική πολιτική του, τις εντατικές μεθόδους προπόνησης, την ευχάριστη προσωπικότητα του και την ικανότητά του να μαγεύει τους οπαδούς, τα Διοικητικά Συμβούλια και τα “εγώ” των παικτών του, μόλις στα 46 του ο Unai Emery έχει γίνει ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: