Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Που χάθηκες εσύ: Dario Conca


Δημήτρης Βαρσάνης

Το καλοκαίρι του 2011 οι ακριβότεροι παίκτες του κόσμου ήταν ο Cristiano Ronaldo, ο Lionel Messi και ένας άγνωστος Αργεντινός με το όνομα Darío Conca.

Επιστρέφοντας στο τέλος του 2010 για το Campeonato Brasileiro Série A και το κλαμπ του Ρίο ντε Τζανέιρο Fluminense πανηγυρίζει το πρώτο πρωτάθλημα της Βραζιλίας από το 1984.

Η ομάδα είναι - τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα του πρωταθλήματος της Βραζιλίας, γεμάτη με πολύ γνωστά ονόματα: ο Διεθνής επιθετικός Fred κατευθύνει την επιθετική γραμμή, ενώ ο Juliano Belletti και ο Deco - οι οποίοι και οι δύο υπέγραψαν από την Chelsea - προσθέτουν ένα άγγιγμα κύρους στη “Flu”.

Όμως το πρωτάθλημα της Βραζιλίας το 2010 δεν έχει κατακτηθεί από τα τέρματα του Fred ή τη δημιουργικότητα του Deco. Ο αστέρας της Fluminense εκείνη την χρονιά ήταν ο Αργεντινός μέσος Darío Conca ο οποίος αποκτήθηκε το 2008 από την River Plate. Αφού πέτυχε εννέα γκολ σε 38 αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο Conca ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς στο πρωτάθλημα.

Στην πραγματικότητα, τόσο εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις του Conca, βγήκαν φήμες ότι ο μέσος - που δεν είχε συμμετοχή με την Αργεντινή - θα μπορούσε να πολιτογραφηθεί Βραζιλιάνος για να παίξει για τη Seleção. Παρόλο που έμοιαζε να είχε τον κόσμο στα πόδια του, ο παίκτης παρέμεινε προσεκτικός: “Θα ήταν δύσκολο να συμβεί αυτό. Ο Mano Menezes (εκλέκτορας της Βραζιλίας εκείνη την εποχή) διαθέτει σπουδαίους παίκτες και η φανέλα της Βραζιλίας είναι πολύ σημαντική. Όμως αν με καλέσει, ποιος ξέρει; "

Ωστόσο σε μισή χρονιά, η σχέση αγάπης της Βραζιλίας με τον Conca θα τεθεί δραματικά σε αναμονή.


Guangzhou Evergrande

Ήταν στις 2 Ιουλίου του 2011 που ο Dario Conca υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δυόμισι ετών με τη Guangzhou Evergrande της Κίνας σε ένα Deal που εξέπληξε όλο το κόσμο. Το ποσό κυμάνθηκε στα 7,7 εκατομμύρια λίρες, ένα ρεκόρ τότε για την Κινεζική Super League. Πιο εντυπωσιακά, ο βασικός μισθός του Conca αναφέρθηκε ότι κινούνταν στη κλίμακα των 170.000 λιρών την εβδομάδα, καθιστώντας τον τον τρίτο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στον κόσμο.

Οι αριθμοί ήταν και παραμένουν τρελοί. Το 2011, ο άγνωστος σε μεγάλο βαθμό Conca έπαιρνε περισσότερα από τον Wayne Rooney, τον Xavi, τον Andrés Iniesta, τον Luis Suárez, τον Diego Forlan, τον Samuel Eto'o και πολλούς άλλους αστέρες. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι παίκτες στον κόσμο που λάμβαναν περισσότερα ήταν ο Cristiano Ronaldo και ο Lionel Messi.

Όμως, ενώ οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου έμοιαζαν σαστισμένοι, τόσο η Fluminense όσο και ο Conca εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συγκεκριμένη συμφωνία:"Αυτή είναι μια καλή προσφορά για το σύλλογο και τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τι αντιπροσωπεύει για το Conca", δήλωσε ο προπονητής της Fluminense Abel Braga.

Και αν και κανείς θα περίμενε ότι ο Conca θα απορρίψει την προσφορά, ο Αργεντινός δικαιολόγησε την κίνηση με ανθρώπινο τρόπο. "Ξέρω ότι είναι μια αγορά με λιγότερη οπτικη όμως αποφάσισα σκεπτόμενος την οικογένειά μου".

Ίσως με έκπληξη ο Conca προσαρμόστηκε εύκολα με τη ζωή στη Κίνα. Κατά τη διάρκεια της τριετής παραμονής του στην Guangzhou, ο μέσος σημείωσε 54 τέρματα σε 99 εμφανίσεις, κερδίζοντας τον τίτλο του "βασιλιά του Tianhe Stadium". Ο σύλλογος - ο οποίος διαχειρίστηκε ο Marcello Lippi για δύο από αυτές τις χρονιές - κατέκτησε τη Super League σε κάθε χρόνο της παραμονής του Conca.


Στη Βραζιλία και πίσω ξανά στη Κίνα

Όταν έληξε το συμβόλαιο του στη Guangzhou, ένας ευγνώμων, 30χρονος Conca επέστρεψε στη Fluminense, υπογράφοντας συμβόλαιο παρόμοιας αξίας με την πρώτη του περίοδο στο κλαμπ της Βραζιλίας: περίπου 8.000 λίρες την εβδομάδα.

Παρόλο που ο μέσος έπαιζε για “ψίχουλα”, τα εννιά του τέρματα βοήθησαν τη Fluminense να τερματίσει στην έκτη θέση το 2014. Όμως αν φαινόταν ότι ο Conca θα έλεγε το κύκνειο άσμα του στην αγαπημένη του Fluminense, η πραγματικότητα ήταν μάλλον διαφορετική. Τον Ιανουάριο του 2015 η δεξαμενή των Κινεζικών πλούτων ξαναγύρισε μπροστά στη μούρη του.

Παρά το γεγονός ότι ήταν 31 τότε, ο Conca και οι ταλαντούχοι ατζέντες του κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα Deal στη Shanghai SIPG - που τελούσε στη συνέχεια από τον Sven-Goran Eriksson - αξίας σχεδόν όσο και εκείνου με τη Guangzhou, αυτή τη φορά στις 140.000 λίρες την εβδομάδα.

Για το πλούσιο Κινεζικό σύλλογο, η συμφωνία αποδείχτηκε σχεδόν λογική, καθώς ο Conca εγκαταστάθηκε για άλλη μια φορά με ευκολία στο Κινεζικό ποδόσφαιρο, σκοράροντας εννέα φορές και παρέχοντας 13 ασίστ στην πρώτη του σεζόν στη Σαγκάη και βοηθώντας τον σύλλογο να τερματίσει στη δεύτερη θέση.


Η καθολική πτώση

Την επόμενη χρονιά συνεισέφερε τέσσερα τέρματα και τέσσερις ασίστ καθώς η SIPG τερμάτισε τρίτη. Μια ρήξη χιαστών κράτησε το Conca εκτός αγωνιστικού χώρου μεταξύ του Αυγούστου του 2016 και του Μαΐου του 2017, αλλά - περιέργως - ο τραυματισμός του ενθάρρυνε το αντίπαλο δέος της “Flu”, τη Flamengo να υπογράψει τον Αργεντινό με τη μορφή του δανεισμού τον Ιανουάριο του 2017.

Όπως έκανε και η Sao Paolo με τον Adriano της Inter το 2008, η Flamengo πίστευε ότι οι ιατρικές της εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαταστήσουν το Conca σε σύντομο χρονικό διάστημα και να πάρουν μια φθηνή λύση που θα ήταν ικανή να παίξει μέσα σε λίγους μήνες.

Όπως συνέβη, ο Conca κατάφερε να κάνει δύο συμμετοχές μόνο τον Ιούνιο του 2017 αγωνιζόμενος συνολικά 15 λεπτά: "Το ιατρικό προσωπικό, οι φυσιοθεραπευτές, οι συμπαίκτες μου, όλοι με αντιμετώπιζαν πολύ καλά. Ήμουν λυπημένος γιατί ήθελα να παίξω λίγο περισσότερο, αλλά δυστυχώς ο προπονητής της Flamengo Zé Ricardo έκρινε διαφορετικά."

Επέστρεψε στη Shangai SIPG τον Δεκέμβριο του 2017 όμως τσακώθηκε με την ομάδα πριν από την έναρξη της σεζόν και τελικά έμεινε ελεύθερος το Μάρτιο του 2018.

Πλέον στα 35 του, ο Conca δεν αποσύρθηκε επισήμως αν και έχει αποχωρήσει από το κλαμπ της Σαγκάης. Μιλώντας πρόσφατα στο Fox Sports είπε ότι παίζει τένις για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση ενώ ψάχνει για έναν καινούργιο εργοδότη. Παρά τις διακρίσεις του στη Fluminense και την εισφορά τεράστιων χρηματικών ποσών σε δύο περιόδους στην Κίνα, ο Conca δεν έλαβε ποτέ καμία κλήση από την Αργεντινή ή τη Βραζιλία.

Ωστόσο η θέση του στην ιστορία είναι εξασφαλισμένη τόσο ως οικονομική ανωμαλία όσο και ως καθοδηγητής για τη μετακόμιση των Νοτιοαμερικάνων στη Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: