Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Άγνωστος παρέδωσε έναν αρχαιολογικό θησαυρό σε Έλληνες και Ιταλούς αρχαιολόγους την ώρα που έτρωγαν!



Όστρακα πήλινου τεφροδόχου αγγείου με χώμα και θραύσματα ανθρώπινων οστών, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλή ζώου, μία χρυσή ταινία, 13 χρυσά φύλλα, ένα τμήμα χεριού μαρμάρινου αγάλματος, δύο κεφαλές πήλινων γυναικείων ειδωλίων ελληνικών χρόνων, 46 όστρακα αγγείων κλασικών και ελληνικών χρόνων, 16 απροσδιόριστα μολύβδινα αντικείμενα, ένα τμήμα λαβής γυάλινου αντικειμένου, μία λίθινη σφραγίδα Νεολιθικών χρόνων, ένα χάλκινο περίαπτο, ένα τόξο χάλκινης πόρπης, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ένα πήλινο σφονδύλι, μία χάλκινη περόνη, τμήμα εγχάρακτης πήλινης πλάκας παιχνιδιού, μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνύθα, τέσσερις λίθινοι τριπτήρες και αρκετά ακόμα αρχαία αντικείμενα ήταν ο αρχαιολογικός θυσαυρός που άφησε άγνωστος έξω από μία ταβέρνα.

Ο άγνωστος άφησε την συσκευασία με τα αρχαιολογικά ευρήματα έξω από την ταβέρνα, στην οποία έτρωγαν οι Έλληνες και οι Ιταλοί αρχαιολόγοι οι οποίοι συμμετέχουν στις αρχαιολογικές έρευνες στο πλαίσιο του πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος στην Αρχαία Σκοτούσσα στην Φωκίδα και αναζητά μια σημαντική πόλη της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου της Αρχαίας Ελλάδας.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θεώρησε ότι ήταν προμήθειες και το άνοιξε. Μόλις αντίκρισε τα δεκάδες ευρήματα, τα παρέδωσε αμέσως στον επικεφαλής της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας για να εκτιμηθούν. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε ειδική ξενάγηση στο ανασκαφικό πεδίο της αρχαίας Σκοτούσας. Εκεί έγινε παράκληση από τους αρχαιολόγους σε κατοίκους της περιοχής που έχουν βρει στα χωράφια τους αρχαία ευρήματα να τα παραδώσουν στην Αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Η υπόθεση αναφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων, αφού προηγήθηκε η εκτίμηση των αντικειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: