Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Που χάθηκες εσύ: Anthony Vanden Borre


Δημήτρης Βαρσάνης


Αφού έκανε το Διεθνές ντεμπούτο του στα 16, ο Anthony Vanden Borre έμοιαζε να είναι το μέλλον του Βελγικού ποδοσφαίρου. Η πρόωρη απόσυρση του το 2017 τελείωσε μια παράξενη και άνιση καριέρα.

Από όλες τις ασυνήθιστες ομάδες της Premier League στην πρόσφατη ιστορία της, λίγες είναι τόσο κακές όσο η ομάδα της Portsmouth που υποβιβάστηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2009-10. Εκείνη η ομάδα περιλάμβανε μια χούφτα αρχηγών στις Εθνικές τους ομάδες (Aaron Mokoena, Hermann Hreiðarsson, Άγγελος Μπασινάς), ένα πλεόνασμα Βρετανών ποδοσφαιριστών (Hayden Mullins, Michael Brown, Richard Hughes) και πολλές γενιές Αφρικανικών αστεριών (Papa Bouba Diop, Nwankwo Kanu, Kevin-Prince Boateng).

Εκείνο το ρόστερ περιλάμβανε επίσης ένα δανεικό ο οποίος πριν από πέντε χρόνια, ήταν το μέλλον της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Όχι, δεν μιλάμε για το David Nugent. Ο παίκτης ο οποίος θα ξεκινούσε μπροστά από τον 33χρονο Steve Finnan στην αρχική ενδεκάδα, ήταν ο Βελγο-Κονγκολέζος δεξιός μπακ Anthony Vanden Borre. Ένα πρώην wonderkid που θεωρήθηκε κάποτε ισάξιος - αν όχι καλύτερος - από τον φίλο του και συμπαίκτη του Vincent Kompany.



Κατά τη διάρκεια της δύσκολης χρονιάς της Portsmouth, η πιο αξέχαστη στιγμή του Vanden Borre δεν είχε καμία σχέση με αυτόν.

Μέχρι σήμερα μπορεί να μην το γνωρίζει καν. Σε έναν εντός έδρας αγώνα εναντίον της Blackburn, ο Vanden Borre αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του Sky Sports Chris Kamara, δεν το κατάλαβε καθόλου και όταν πιέστηκε για πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, ανταποκρίθηκε με σύγχυση προκαλώντας αμέτρητο γέλιο στο στούντιο. Το περιστατικό απέκτησε σύντομα μια τηλεοπτική αναστάτωση.

Όμως η καριέρα του Vanden Borre γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτό το γεγονός.



Sweet Sixteen

Ο Vanden Borre εμφανίστηκε στο προσκήνιο απίστευτα γρήγορα, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του για την Anderlecht τον Μάρτιο του 2004 σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ένας μήνας και πέντε εμφανίσεις αργότερα, έπαιζε για την ανδρική ομάδα του Βελγίου σε ένα φιλικό αγώνα ενάντια στην Τουρκία.

Φαίνεται πολύ σύντομη μια περίοδος για να κρίνουμε έναν παίκτη, αλλά το τρέξιμο του Vanden Borre στη δεξιά πλευρά, η προθυμία του να αναλάβει τον αντίπαλο του και ο φανταστικός του οραματισμός τον έθεταν εντυπωσιακά στην αφρόκρεμα του Βελγικού πρωταθληματος.

Τα εφηβικά του χρόνια θα ήταν μερικά από τα πιο πολυάσχολα της καριέρας του.

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς ντεμπούτου του, ο Vanden Borre περιγράφηκε από τον πρώην Βέλγο επιθετικό Paul van Himst (ο μόνος ποδοσφαιριστής που έπαιξε για το Βέλγιο σε νεαρότερη ηλικία από τον Vanden Borre) ως "το μεγαλύτερο ταλέντο που έχω δει ποτέ στην καριέρα μου" .

Η Anderlecht συμφώνησε: από την σεζόν 2004-05, ο δεξιός μπακ έκανε τακτικές εμφανίσεις για την ομάδα, συχνά δίπλα στο Kompany. Για λίγο τα πράγματα συνέχισαν να βελτιώνονται και η πιο επιτυχημένη περίοδος του Vanden Borre στο κλαμπ από τις Βρυξέλλες ήρθε, όταν ο αμυντικός έβαλε τρία γκολ και μοίρασε πέντε ασίστ μεταξύ του Αυγούστου του 2005 και του Ιανουαρίου του 2006.

Αυτές οι συνεισφορές βοήθησαν την Anderlecht να σηκώσει το τίτλο του Βελγικού Πρωταθλήματος. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα για τον Vanden Borre κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Πριν από τα Χριστούγεννα του 2005, ο 19χρονος αναστάτωσε το προπονητή της Anderlecht Franky Vercauteren με το ξύρισμα των γραμμάτων «AVB» στα μαλλιά του.
Δεν ήταν όμως το μοναδικό αυτό το μικρό ψεγάδι για το Vanden Borre. Μια σειρά εξωαγωνιστικών συγκρούσεων και ένα αντιληπτό πρόβλημα συμπεριφοράς σήμαινε ότι ο αμυντικός δεν θα ξεκινούσε ποτέ στις τρεις γεμάτες του χρονιές στην Anderlecht. Τον Ιούνιο του 2007 είπε αντίο στο σύλλογο, προς το παρόν.



Ιταλία και Αγγλία

Αν η αρχική καριέρα του Vanden Borre στην Anderlecht υπέστη σφάλμα με το περιστασιακό πρόβλημα εκτός αγωνιστικού χώρου, τότε η ζωή στο νέο του κλαμπ τη Fiorentina, παρουσίασε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: ο 20χρονος δεν επιλέχθηκε ποτέ.

Από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2008, ο Βέλγος έκανε δύο μόνο συμμετοχές στη Serie A.

Το κακό του ξεκίνημα ήταν εν μέρει λόγω των προσωπικών του προβλημάτων, αλλά το ιταλικό ταξίδι του δεξιού μπακ κινδύνευε να βγει από τις σιδηρογραμμές. Αυτό το πρώιμο δυναμικό του δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Ευτυχώς, τα πράγματα επανήλθαν στο προσκήνιο με τη μετακίνηση του στη Genoa τον Ιανουάριο, όπου ο Vanden Borre θα έπαιζε αδιάλειπτα για μιάμιση χρονιά. Δεν είχε γίνει ο σωτήρας του Βελγίου με κανέναν τρόπο, αλλά κρατούσε τουλάχιστον το κεφάλι του πάνω από το νερό.

Μια γρήγορη ερώτηση: Ζείτε ή ζούσατε στη Βρετανία και αν ναι, είχατε ακούσει για τον Anthony Vanden Borre το 2010;

Αν ναι πιθανόν να είστε σε μία από τις δύο κατηγορίες: ο ενθουσιώδης παίκτης του Football Manager έχοντας ανακαλύψει την κατάσταση του Vanden Borre στις προηγούμενες εκδόσεις του παιχνιδιού, ή οπαδός της Chelsea, αφού είδατε τον αμυντικό να χτυπάει το δοκάρι του Petr Čech σε μια αναμέτρηση του Champions League το 2005.


Το καλοκαίρι του 2009 όμως, ο 21χρονος Βέλγος θα γίνει ένα αναγνωρίσιμο όνομα ανάμεσα στους περισσότερους οπαδούς της Premier League μετά την προσχώρησή του στη χρηματοοικονομικά ασταθής Portsmouth με δανεισμό. "Είναι νέος και ένας Βέλγος διεθνής", δήλωσε ο προπονητής των Pompey’s Paul Hart. "Νομίζω ότι βρίσκεται στο στάδιο όπου έχει ξεμείνει εδώ και πάρα πολύ καιρό και τώρα πρέπει να βρει τα καλά πράγματα και ανυπομονούμε να λάβουμε μέρος μαζί του".

Όπως συνέβη τα καλά θα παρέχονταν αποκλειστικά στο Sky Sports, με τη γκάφα του Chris Kamara να αποτελεί το επίκεντρο μιας κατά το πλείστον άθλιας χρονιάς. Μετά τον υποβιβασμό της Portsmouth, ο Vanden Borre επέστρεψε στις μετακινήσεις του.



Δεύτερη νιότη

Όπως φαίνεται, η μεταγραφή του Vanden Borre στη Genk μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή του δεύτερου μέρους της καριέρας του αμυντικού. Είναι παράδοξο γιατί ενώ η μεταγραφή του σημάδεψε τα μισά της καριέρας του, ο Vanden Borre ήταν ακόμα στα 22 έτη του.

Η συγκεκριμένη κίνηση του έδωσε ένα υψηλό σημείο στη καριέρα του. Χάρη στην επιρροή του νεαρού μέσου Kevin De Bruyne και των τερμάτων του επιθετικού Jelle Vossen, η Genk κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2010-11, με τον Vanden Borre να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά το δεύτερο μισό της σεζόν.

Η δεύτερη χρονιά του στάθηκε λιγότερο επιτυχημένη, με τον προπονητή Mario Been να επικρίνει την έλλειψη συγκέντρωσης του δεξιού μπακ και την υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό του ταλέντο.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η κριτική φάνηκε να χτυπά μια χορδή:"Η στάση μου ενοχλήθηκε" δήλωσε αργότερα ο Vanden Borre. "Μου είπε ότι έχασα μια καλή καριέρα. Με έκανε να σκεφτώ: ήρθε η ώρα να γυρίσω το κουμπί. " Έτσι γύρισε το κουμπί και το 2013 το πρώην Wonderkid βρέθηκε πίσω στην Anderlecht, η οποία του πρόσφερε ένα τριετές συμβόλαιο, φαινομενικά περισσότερο λόγω συμπάθειας παρά ανάγκης.

Ο επιθετικός της Genk Ilombe Mboyo (στενός φίλος του Vanden Borre) δήλωσε ότι όλα είχαν νόημα. "Τους τελευταίους μήνες ο Vanden Borre συχνά καθόταν στο σπίτι μόνος του", εξήγησε: «Κάθε φορά που περνούσαμε από το στάδιο στις Βρυξέλλες, μιλούσε για μια επιστροφή. Φυσικά είχε προσφορές από το εξωτερικό, αλλά η Anderlecht είναι καλύτερη από εκείνες τις ομάδες. Επιπλέον, είναι η ομάδα της καρδιάς του. "

Αυτή η σχέση αποδείχθηκε πολύτιμη, καθώς ο Vanden Borre βρήκε σύντομα έναν δεύτερο άνεμο απολαμβάνοντας μερικές από τις καλύτερες στιγμές ολόκληρης της καριέρας του.

Ακολούθησε άλλο ένα πρωτάθλημα με την Anderlecht, καθώς και μια επανάκληση στην Εθνική ομάδα του Βελγίου και - εκπληκτικά - μια θέση στην ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014. Παρόλο που δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τους Red Devils, ο Vanden Borre έπαιξε στον τρίτο αγώνα του ομίλου εναντίον της Νότιας Κορέας, βοηθώντας την χώρα του να κερδίσει με 1-0.

Σε συλλογικό επίπεδο, δύο τέρματα στο Champions League εναντίον της Arsenal το Νοέμβριο του 2014 κάλυψε ένα σχεδόν τέλειο έτος για τον ξεχασμένο άνδρα του Βελγίου.



Βουτιά

Φυσικά, η ιστορία του δεν έχει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο τέλος.

Τον Αύγουστο του 2015, ο Vanden Borre έβαλε τέλος στη δεύτερη περίοδο του με την Anderlecht χρησιμοποιώντας δημόσια μια ομοφοβική γλώσσα για να περιγράψει τους συμπαίκτες του. Το ντουλάπι του καθαρίστηκε και δεν έπαιξε άλλο ρόλο ση σεζόν 2015-16.

Μια εξάμηνη περίοδος δανεισμού στη Montpellier που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 έδωσε μόλις 10 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και ο τότε 29χρονος Vanden Borre ανακοίνωσε την απόσυρση του τον Ιανουάριο του 2017.

Αυτή η απόσυρση ωστόσο διήρκεσε λιγότερο από δύο μήνες καθώς υπέγραψε για την ομάδα του Κονγκό TP Mazembe τον Μάρτιο του 2017:”Ξέρω από πού προέρχομαι και έχω τις δικές μου αξίες", δήλωσε ο Vanden Borre. "Πηγαίνω στο Κονγκό για να είμαι κοντά στον λαό. Είναι ένας άλλος τρόπος ζωής που μου ταιριάζει. "

Πέντε παιχνίδια και λίγους μήνες αργότερα και ο αμυντικός τελείωσε επιστρέφοντας στην απόσυρση του αφού διαπίστωσε ότι τα πράγματα εν τέλει δεν λειτούργησαν τόσο κατάλληλα. Και τώρα τι; Ο Vanden Borre κλείνει τα 31 σήμερα και έχει αφήσει υπόνοιες ότι θα μπορούσε να δελεαστεί ξανά από το ποδόσφαιρο για τρίτη φορά.

"Μπορώ να σας πω ότι εξακολουθεί να είναι πεινασμένο, ότι θέλει να παίξει και πάλι ποδόσφαιρο", υποστήριξε ο Mboyo για το Vanden Borre. "Αν βρει κάτι, θα δουλέψει σκληρά."

Ο καθένας υποψιάζεται όμως ότι αυτή τη φορά, το πλοίο έχει σαλπάρει για τα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: