Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Yorkshire St Pauli


Δημήτρης Βαρσάνης

Λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι η ώρα των δώρων και υπάρχει ένα κλαμπ που έχει δώσει πολλά στην κοινότητα.

Η Yorkshire St Pauli ιδρύθηκε μόλις πριν από επτά χρόνια ως fan club για τη Γερμανική ομάδα της δεύτερης κατηγορίας St Pauli, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται μαζί για να παρακολουθήσουν τους αγώνες τους. Ωστόσο, η ομάδα ενδιαφέρεται για περισσότερα από τις ποδοσφαιρικές υποχρεώσεις της ομάδας στη 2. Liga.


"Οι περισσότεροι από εμάς προσελκύονται από τη St. Pauli λόγω της σχέσης των οπαδών με τον Αριστερό ακτιβισμό", δήλωσε ο Chris Webster, μέλος του κλαμπ της Yorkshire St Pauli:«Δεδομένης της σημερινής παγκόσμιας κατάστασης, αυτό είναι συχνά πιο εμφανές όταν πρόκειται για την προώθηση και την καταπολέμηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων για άσυλο και για την ενεργή στάση ενάντια στο ρατσισμό καθώς και όλες τις μορφές διακρίσεων».

Στις πρώτες υποχρεώσεις της ομάδας του Yorkshire St Pauli συγκέντρωσε κεφάλαια για τους πρόσφυγες, συνδέοντας το με μια φιλανθρωπική οργάνωση με τίτλο «Θετική δράση για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες για άσυλο» (PAFRAS). Οι άνθρωποι κλήθηκαν επίσης να έρθουν και να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια της St Pauli στην παμπ, αλλά τα μέλη της ομάδας ανακάλυψαν σύντομα μια όρεξη για κάτι άλλο, πραγματικά να παίζουν ποδόσφαιρο!


Έτσι, δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, το έργο "Ποδόσφαιρο για όλους", ένα κανονικό Κυριακάτικο αγώνα όπου τα ταξίδια και οι φανέλες καλύπτονταν από τη λέσχη των οπαδών:”Όλοι όσοι συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο για όλους έχουν ισότιμη συμμετοχή και ο στόχος μας είναι πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι εβδομαδιαίοι μας αγώνες ποδοσφαίρου θα νιώθουν απλά σαν ένα σωρό συμπαίκτες με μια κλωτσιά", εξηγεί ο Chris. "Δεν πρόκειται για τη νίκη ή ακόμα και για τη συμμετοχή, είναι ακριβώς για τη διασκέδαση και τη διαμόρφωση μιας έντονης αίσθησης σε μια κοινωνία που αισθάνεται ολοένα και περισσότερο διχασμένη".

Το σήμα της Yorkshire St Pauli σχεδιάστηκε από το μέλος της ομάδας Barry Briggs. Εκεί εμφανίζεται το λευκό τριαντάφυλλο του Γιορκσάιρ, αλλά με ένα καφέ φόντο που αντανακλά στο χρώμα της St Pauli. Η ομάδα έχει παίξει σε αγώνες ενάντια σε προσφυγικές ομάδες, όπως η FC Lampedusa του Αμβούργου και απολαμβάνει μια φιλική αντιπαλότητα με την τοπική ομάδα της Sunday League Republica Internationale του Λιντς.

Έτσι ναι, τα Χριστούγεννα είναι μια στιγμή δώρων, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι φέρνει τους ανθρώπους μαζί και περνούν πολύτιμο χρόνο με τους φίλους ή την οικογένεια. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι πολλοί άνθρωποι παλεύουν να πλησιάσουν τέτοιες πολυτέλειες, αλλά οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες όπως το δημοφιλές έργο "Ποδόσφαιρο για όλους", εξασφαλίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι που επηρεάζονται μπορούν ακόμα να βιώσουν την αίσθηση της κοινότητας και να επικοινωνούν σε δύσκολες στιγμές.

Όπως εξηγεί ο Chris, "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο για κανονικό δομημένο, μη ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα ή οποιοδήποτε άλλο διακριτικό παράγοντα". 

Έτσι, για όλο τον κυνισμό που συνοδεύει το σύγχρονο ποδόσφαιρο λόγω των τεράστιων μισθών και των συνεχώς μεταβαλλόμενων πιστώσεων, είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ένα κλαμπ στο ποδόσφαιρο που δωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: