Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ληστεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων


Κλοπή 60 χρυσών αντικειμένων ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα από το προσωπικό του αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων. Ήταν τοποθετημένα σε κουτιά, καθώς επρόκειτο να μεταφερθούν στο νέο κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του έτους.

Τα αρχαιολογικά αυτά αντικείμενα αποτελούν αρχαιολογικά ευρήματα διαφόρων ιστορικών περιόδων, τα οποία είχαν βρεθεί σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους στην ΠΓΔΜ και κυρίως στο Ίσαρ - Μάρβιτσι, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι φύλακες του μουσείου δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς συνέβη η κλοπή, ούτε τι ακριβώς έχει κλαπεί. Οι μόνες πληροφορίες που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την αστυνομία είναι ότι έχουν κλαπεί αρχαία  χρυσά αντικείμενα απροσδιόριστης ποσότητας και αξίας.

«Η υπόθεση έγινε γνωστή χθες και επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε περισσότερες πληροφορίες. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωση της απογραφής των αντικειμένων που εκλάπησαν δεν μπορούμε να δώσουμε εκτίμηση για την αξία των αντικειμένων και τυχόν ζημιές» δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα.

Απο την μεριά του, ο διευθυντής του μουσείου, Ντάρκο Κρζόφσκι (Darko Krzhovski), αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την ληστεία, για να μην βλάψει, όπως είπε, την έρευνα της αστυνομίας. «Προς το συμφέρον της έρευνας δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες. Όταν η αστυνομία ολοκληρώσει το έργο της θα δοθεί μια επίσημη συνέντευξη Τύπου. Μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κάτι συνέβη και ότι οι αρχές ενημερώθηκαν χθες» δήλωσε ο Κρζόφσκι.

Ενώ τον Σεπτέμβριο απολύθηκε ο Πέτρε Κοστόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου στην πόλη Βέλες, τον οποίο συνέδεσε η αστυνομία με την εξαφάνιση δύο ασημένιων τετραδράχμων της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κλοπή των ασημένιων νομισματων συνέβει τον Ιούλιο. Παρά το γεγονός ότι ο Κοστόφ επέστρεψε τα νομίσματα, η αστυνομία τον συνέλαβε για κλοπή και κατάχρηση εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: